Telling stories for a living

Home Office

Of zoals dat ook genoemd wordt: thuiswerken. Ik doe regelmatig van “home office” en dat heeft veel te maken met het feit dat ik op 100km van kantoor woon, maar zeker zoveel met het feit dat ik het nut er niet van zie om mij naar en van kantoor te begeven, in de files te zitten en kostelijke brandstof te verbruiken terwijl ik even goed van thuis uit kan werken. Concreet ga ik enkel nog naar kantoor voor meetings of andere zaken die gewoon beter “in real life” gaan dan over de digitale lijn.
Van thuis werken betekent dus niet alleen tijdswinst (files, verplaatsingstijd,…) maar ook veel efficienter werken! Geen collega’s die je afleiden van je bezigheid, geen telefoons (al dan niet de jouwe) die constant rinkelen,… en ga zo maar door. Ik heb eens in een of ander GTD boek gelezen dat je na een onderbrekening gemiddeld een kwartier nodig hebt om terug in “the zone” te geraken – reken dus maar uit hoe efficient je werkt op kantoor.
Los daarvan werk je thuis ook comfortabeler: hoodie en trainingsbroek (in mijn geval toch), goed gevulde koelkast in de buurt, muziek  naar keuze die zo stil of zo luid staat als je zelf wil (afhankelijk van wat ik doe verandert de muziekstijl en volume) en je eigen vertrouwde omgeving / bureau dat ingericht is om je werk zo aangenaam mogelijk te maken.
Voor de werkgever zijn er dus ook voordelen: ze kunnen de werkplekken “thin provisionen” – net zoals we dat doen op storage, in virtualisatie en zelfs bij internet providers (je dacht toch niet dat bv. Telenet elke klant echt een link van 70/5Mbit kan aanbieden voor de huidige abbonementsprijzen?) – waardoor ze plaats besparen. Ook de bedrijfswagen gaat langer mee en verbruikt minder en de werknemer werkt productiever en brengt dus meer op. En die laatste is ook gelukkiger! Win – win – win.
Ik had de discussie trouwens nog op Twitter een paar dagen terug… over hoe zoiets toch vooral kan in kleine / grote bedrijven (de meningen waren verdeeld) en blablabla. Mijn gedacht: a load of crap!
Al dan niet van thuis uit kunnen  / mogen werken is (wanneer je job het toelaat natuurlijk) puur een beslissing van hogerop de bedrijfshierarchie. Managers die er nee op zeggen zijn volgens mij niet meer “connected” met wat er vandaag de dag leeft en wantrouwen ergens hun personeel – “Gaan ze wel werken thuis, waar ik ze niet in de gaten kan houden?”
Dat soort manager gelooft dat mensen die acht uur per dag aan hun bureau zitten (en waarschijnlijk een groot gedeelte van die tijd niksen) “goede” werknemers zijn. Effectief en efficient zijn, wordt hier dus nog al eens verward.
Ik heb tot nu toe altijd al geluk gehad bij een bedrijf te werken (groot en klein) waar men open-minded was en geen punt maakte van home office praktijken. Het is trouwens een punt dat ik steevast aftoets bij een sollicitatie, want voor mij is het een echte deal-breaker als thuiswerken niet wordt toegestaan.
De “nieuwe” werknemers zijn digitale nomaden. Een laptop en een internetconnectie volstaan om te werken. Papier is outdated (mijn paperless project) en vaste bureau’s zijn hun doel voorbijgestreefd (en zorgen meestal alleen maar voor een hoop “overhead”).
Hou staan jullie hier tegenover? Pro of contra? En als je het zelf doet, hoe doe je het dan? Hoe switch je tussen “werken” en “spelen” als je thuis werkt? Welke tools gebruik je? Wat mis je of juist niet?
Ik denk hier de komende weken wat meer over te schrijven en hoe ik het allemaal beleef, maar laat niet na om feedback of vragen achter te laten!

3 Comments

 1. Laurentvh

  Als collega IT’er (en zelfde vakgebied virtualisatie/storage) hier ook grote Pro voor thuiswerk. Alleen doe ik het nog te weinig.
  Als je weer eens gewoon naar kantoor moet, geen meetings op de agenda hebt en dan in de file staat…dan denk ik telkens, waarom werk ik niet eerst enkele uren of gewoon de hele dag van thuis.
  Alle tools zijn er bij ons: laptop, vpn, lync2013, … you name it.
  Afgelopen dinsdag toch maar gedaan met de voorspelde sneeuw, en achteraf niet beklaagd. Heel ‘cosy’ gewerkt en toch veel werk verzet.
  Iets om beslist meer te doen!

 2. Spacecommander

  Nu, ik vind het wel gemakkelijk om een bureau te hebben op het kantoor. Voor mij is het kantoor de plaats waar ik werk, en thuis de plaats waar ik ontspan en “mijn eigen ding” doe. Je zou dus kunnen zeggen dat ik die opdeling werk/thuis ook fysiek nodig heb om mijn leven in balans te houden. Ook al doe ik mijn werk zot graag, mocht ik effectief thuis werken weet ik niet hoeveel ik juist zou werken of hoe efficient ik zou zijn daar…

 3. fielosophie

  Ik ben pro thuiswerken, maar hoe je het ook draait of keert, in mijn sector is dat gewoon onmogelijk.
  Onze redactie/productie bestaat uit een 4-tal mensen die constant met elkaar moeten overleggen dus van thuis werken betekent: veel bellen, lange emails, geen opvolging van montage terplekke, kortom echt niet handig.
  Thuiswerken is volgens mij een voordeel wanneer je je werk redelijk individueel kan invullen, maar bij ons is het – zoals dat dan cliché wordt gezegd – teamwork noodzaak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑