Telling stories for a living

Mac Migration

We spreken 2013 – het vijfde jaar nadat ik geswitched ben van Windows computers naar Apple computers. Thuis welteverstaan, want professioneel zijn er nog niet zo heel veel bedrijven die Apple computers gebruiken of de werknemer zelf laten kiezen wat hij wil.
Vijf jaar en nog altijd mijn eerste Mac – een 13″ MacBook – de eerste van de unibody reeks dus. Vijf jaar lang dezelfde computer hebben is iets wat ik mij in het Windows-tijdperk (lees: van 1990-2008) nooit heb kunnen voorstellen, want ik had gemiddeld elk anderhalf jaar een nieuw systeem. Dat laatste had ook wel iets te maken met het feit dat ik veel games speelde op mijn PC, iets wat ik op de Macbook eigenlijk nooit gedaan heb (grotendeels omdat ik geswitched ben naar XBOX360 voor gaming), maar desondanks heb ik nog niet het gevoel dat mijn Macbook mij beperkt.
Uiteraard zijn de nieuwe toestellen veel performanter en moest ik een nieuwe Mac kopen, dan zou het zonder twijfel opvallen dat mijn huidig exemplaar al wat jaren op de teller heeft staan. Maar het feit dat laatstgenoemde nog altijd het nieuwste OS kan draaien, zonder daarbij traag aan te voelen, dat verdient een pluim. Ook het feit dat de OS upgrades zo belachelijk goedkoop zijn, maakt het interessant om te upgraden. Hoeveel mensen met Windows upgraden hun OS? Misschien zij die net voor het uitkomen van een nieuwe variant nog een PC kochten (en dus een voucher hebben voor de upgrade), maar mensen met een PC van een jaar of ouder, die upgraden hun OS zelden tot nooit. Al eens naar de prijzen gekeken die Microsoft durft vragen…?
Nog eens vijf jaar erbij doen, zal wel een utopie zijn denk ik. Af en toe kijk ik al eens op de Mac Store, maar tot nu toe heb ik me kunnen bedwingen om te bestellen. Ik weet trouwens ook niet goed wat ik zou kopen: Macbook, MacMini of iMac. De laatste keer dat mijn Macbook uit het bureau ging, is al zeker zes maanden geleden. De iPad, de iPhone en de Chromebook zorgen voor de mobiliteit tegenwoordig. Een MacMini vind ik erg interessant gezien de grootte en de performantie voor een goede prijs (ik heb al een Apple Cinema Display en een Dell monitor die ik kan gebruiken), maar de nieuwe iMac’s zijn wel erg mooi. Als het een iMac zou worden, dan wacht ik op zijn minst tot de “Retina display” exemplaren er zijn. Een nieuwe Macbook zou ook een “retina” exemplaar moeten zijn, maar die kosten al snel 2000€, en dat vind ik iets teveel van het goede.
Daarmee dat de MacMini serieus lonkt… must… resist.
 

4 Comments

 1. Koen

  Resistance is futile 🙂 Een Mac Mini is ook een fantastisch mediacenter !

 2. Arlindo

  Als je je hw duur kan verkopen dan hoef je niet veel te vragen voor de software hé. Kijk eens naar de gemiddelde MAC gebruiker die zal op het einde van de rit toch veel meer hebben uitgegeven dan meeste windows gebruikers. Om de zoveel maanden nieuwe Ipad, Iphone en andere devices. En een ipad 1 draait toch niet zo vlot IOS6 me dunkt.
  Is een ander business model dan een software vendor. En btw tot eind januari kan je naar Windows 8 upgraden voor 29.99€.

 3. Unexpected

  @ Arlindo: helemaal akkoord dat het ander model is – maar ik kan alleen naar mezelf kijken en opmerken dat mijn Apple materiaal (dat idd veel duurder is, maar dan ook wel veel mooier afgewerkt is maar of dat een meerprijs waard is, is persoonlijk natuurlijk) veel langer meegaat dan mijn ander materiaal.
  Als ik de rekensom hier maak en alles wat ik gekocht heb (software dan) vergelijk met wat ik op Windows zou kopen (dus NIET piraterij doen zoals zovelen met Office enz doen) dan zou de rekening voor de Apple kant (in mijn geval toch) niet hoger zijn. Veel lager zal het ook niet zijn… dat geef ik toe.
  Als je voor beide platformen alles eerlijk koopt, dan zal de software rekening niet veel verschillen denk ik. In mijn geval gaat de hardware gewoon langer mee en daar zit de winst + verkoop eens een Macbook van 4 jaar oud en verkoop eens een Windows laptop van 4 jaar oud… rarara welke heeft meeste restwaarde? Dus je kan nog argumenteren dat enkel de eerste Apple een erg dure is…
  Beetje business-model van Mercedes-Benz he.
  In ieder geval, ik ben vooral nergens “tegen”. Ik heb altijd graag op Windows gewerkt, maar privé is Apple gewoon een logischere keus voor mij. Als er morgen een Windows versie is die mij kan doen switchen omdat ze interessanter is, dan zal ik zeker niet mankeren.
  Over de “peripherals” kan ik bondig zijn: ik upgrade mijn telefoon minder dan ik vroeger deed, voor ik een iPhone had. Mijn iPad 1 is nu idd traag (en doet zelfs geen iOS6) maar dat ding is 4 generaties oud… Mijn Nokia Lumia 800 is nog maar 1 generatie oud en is nu al afgeschreven en moet het stellen met een Phone 7.8 update omdat de 8.0 er al niet meer voor beschikbaar komt… minder dan 1 jaar later dus. En die toestellen kostten ook 400-600€ bij lancering hoor… voor een App store die in de verste verte niet kan tippen aan de Apple App store op aanbod (relatief) maar ook op kwaliteit – vergelijk eens identieke Apps (denk nu bv. Spotify) op Windows Phone vs Android / iOS.
  En dan zwijg ik nog over de verwarring met Windows RT, Windows Phone, Windows 8,… enz. De eerste eindgebruiker die er wijs uit geraakt, moet ik nog tegenkomen.

 4. Unexpected

  @ Koen: heb al een AppleTV als mediacenter (maar dan vooral voor muziek of iTunes US store) – mijn mediacenter of choice is een Eminent player met ingebouwde schijf van 2TB (review staat ook op blog, zoek maar eens).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑