Telling stories for a living

Trackball

Heeft er iemand ervaring met trackballs in dagdagelijks gebruik ten opzichte van de gewone muizen? Ik ben zelf de gelukkige gebruiken van een Logitech MX Revolution en dat is de beste muis die ik ooit mogen bezitten heb, maar als ik een ganse dag op het werk met de muis aan het werk geweest ben en dan ‘s avonds ook nog eens thuis, dan voel ik dat soms toch wel. 
Of course is de “goede” remedie gewoon die PC dichtgooien en iets anders gaan doen. Next.
Vandaar dat ik eventueel wel wil overwegen om naar een trackball over te schakelen. Mijn oog is gevallen op het topmodel van Logitech – Logitech Cordless Optical Trackball, wat volgens mij in feite de tegenhanger is van de MX Revolution onder de trackballs. 

Het ding kost net geen 70€, wat niet weinig is, maar voor een toestel dat ik elke dag ettelijke uren gebruik en mij kan helpen om gezond te blijven is dat zonder probleem te verantwoorden ;-). De reviews zijn in ieder geval positief, maar echt veel vind ik er niet en ik lees/hoor/zie/… toch graag eens een andere mening alvorens ik tot zo een aankoop overga.

11 Comments

 1. Jan

  Ik heb er ook al wel aan gedacht om zo eentje te proberen.
  Maar ik ben wel linkshandig (hoewel ik rechts muis :-)) en daar zijn ze niet echt op voorzien.
  Jans laatste blog post..Music: Milow – Ayo Technology

 2. Unexpected

  Bwa ik weet dat niet… dit model maybe not, maar die smalle versie volgens mij wel aangezien die symmetrisch is opgebouwd? Checken dus.

 3. preve

  Ooit eens met trackball gewerkt. Het lukt me niet echt. Alléz, het normale werk is haalbaar, maar voor de gamer dat ik ben is trackball NOT DONE 🙂
  Het zijn andere bewegingen die je moet doen. Soms uit gewoonte die ganse trackball aan het versleuren, maar snel gemekrt dat dit niet echt hielp 🙂
  ps: Op het werk heb ik mijnen MX518 installed en thuis is het den G5 om mee te muizen/gamen.

 4. Unexpected

  Bwa valt mee… voor te gamen ben ik akkoord, al denk ik dat dat ook wennen is. Maar in Windows omgeving denk ik dat een trackball “op termijn” beter kan zijn en meer efficient.

 5. Anne

  Op het werk gebruik ik een trackball, en daar ben ik heel tevreden van. Thuis wil ik ‘m niet, want ik kan daar echt geen spelletjes mee spelen 🙂 Maar voor de gewone werktoepassingen (office, mail, browsen) is een trackball zeker interessant. Mijn man en mijn zoon gebruiken ook voor het gamen een trackball, dus het kan wel.
  Annes laatste blog post..*zuft*

 6. Unexpected

  Hey Anne 🙂 thanks voor de feedback 🙂 ik game niet op de PC dus dat zou geen issue zijn 😉 daarvoor hebben we de XBOX360 hé.
  Unexpecteds laatste blog post..25 Jaar Hans Liberg

 7. Daan Bruylandt

  Ik heb, in de beginperiode van mijn digitaal leven, enkele jaren een muis gebruikt, een tijdje nagedacht, mijn muis aan de kat gevoerd en een trakbal gekocht (Fellowes, symmetrisch).
  Ik meende namelijk — en ik meen dat nóg steeds — dat een trakbal potentieel preciezer is, zeker minder “plaats” inneemt want je schuift er niet wild mee in het rond, en zolang je aan de bal niet raakt, staat de cursor nog precies op “zijn plaats”, mocht je hem “daar” terug nodig hebben.
  Ik heb daar een week of twee op gevloekt, want zo’n trakbal (Vlaemsche spelling) voelt merkelijk lichter aan: in het begin ging mijn cursor “all over the place”. Toen ik hem eenmaal gewoon was, wou ik in geen geval nog terug naar de muis.
  Nu en dan moet ik hem wél eens “uitstoffen”.
  En ik heb ook geen last van RSI, met mijn trouwe trakbal.
  Een warme aanrader wat mij betreft…

 8. Daan Bruylandt

  Ik lees in de andere commentaren ook een en ander over gebruik bij het gamen.
  Nu “geem” ik zelf niet, maar Patience, dat wil bijvoorbeeld be(e)st meevallen!
  Ik ben rechts(handig), dus gebruik ik mijn trakbal links! Dat houdt mijn rechterhand immers vrij voor potentieel gepotel op het toetsenbord.

 9. Daan

  Raaar! Ik post gisteravond (of was het deze morgen?) een interessante (neem het van mij aan!) reactie en… daar is nu geen spoor meer van!
  Waar een mens zijn tijd al in steekt!

 10. Unexpected

  @ Daan: is normaal 🙂 omdat je hier nog nooit commentaar heb achtergelaten, moet ik die eerst “approven” – dit om SPAM en andere rommel tegen te gaan ;-). En ik had nog geen tijd gevonden om dat te doen, dus bij deze.

 11. Tomcat-3

  Hallo allemaal.
  Even mijn ervaring uitleggen en het grote verschil tussen trackballs.
  Want net zoals bij een muis is er een groot verschil in trackballs.
  Ikzelf heb meer dan 10 jaar gewerkt met een “thumb” trackball en kan je garanderen dat ik er alles mee kon doen.
  Ik gebruikte mijn trackball voor common windows based tasks, fotobewerking, autocad, browsen en gamen…
  Ja inderdaad, gamen…
  Het is inderdaad in het begin veel krachttermen gebruiken om dat ding niet “all over the place” te sturen, maar achteraf kan ik je zeggen dat ik nog nooit zo precies heb kunnen werken en spelen dan met m’n trackball.
  Om over het spelcomfort nog maar te zwijgen.
  Ik speelde sim-city, tomb raider, WOW, Flight sims, battlefield 1943 en de volgende versies, Settlers, en selfs Flight Sim…
  En daar zit nu juist het comfort.
  Als je met battlefield een vliegtuig had bemachtigd dan moest je altijd met je muis omhoog “schuiven” om da ding in de lucht te houden.
  Ik met een duwtje van de duim en da spel rolde nog wa verder door, dus geen urenlang geschuif en plaatsgebrek op m’n bureau.
  Of bij Sim-city of roller coaster tycoon, waarbij je de linkerknop moet ingedrukt houden en dan moet “schuiven” om in je landschap rond te scrollen. Wat wel een hyllarisch schuif en wipspel met je pols oplevert, maar buiten m’n pols wat extra belasten en m’n onderarm te bezeren ha ik er weinig plezeir aan.
  Met de trackball, gewoon linkse knop indrukken en met de duim maar in het rond rollen…
  Ik speelde de spelletjes zelfs relax met de trackball op m’n schoot….
  Dus het komt er maar op neer, èènmaal een trackball gewend wil je gewoon geen muis meer.
  Plaatsbesparend, mijn arm en pols die niet altijd rauw aanvoelen na een paar uur WOW of een ander actief spel te hebben gespeeld.
  Neen voor mij is een muis eerder een vloek dan een zegen.
  Spijtig dat ik er momenteel weeral aan gekluisterd zit, en ik kan je garanderen, ik wens regelmatig die muis in de hel, en kijk weemoedig naar m’n trackball die proinent een ereplaats op m’n bureau heeft gekregen voor bewezen diensten.
  Tja, noem me bezeten of aanhankelijk, maar ik wordt dagelijks geconfronteerd met het gemak dat ik had aan m’n trackball.
  Nu nog even een kanttekening.
  Want zoals ik al in het begin heb gezegd, ik heb zijn er twee versies van trackballs.
  De “thumb” directed en de “finger” directed.
  Het comfort en de preciesie waar ik over spreek is alleen maar met een “thumb” versie te verkrijgen.
  Die duim die anders nutteloos de zijkant van je muis vasthoud, kan nu ingezet worden om je trackball te sturen.
  En je wijsvinger kan je linkse muisknop blijven besturen.
  Ik heb nog een andere trackball die niet duimgestuurd is en ik schrijf je op een briefje dat ik dan liever met die “helse” muis werk…
  Het is gewoon, we hebben die opposit finger voor iets gekregen.
  Die heeft meer bewegingsvrijheid, kracht en preciesie dan èènder welke andere vinger.
  Je andere vingers gebruiken om een balletje te sturen is echt niet zo confortabel dan met je duim te werken.
  Plus je vingers zijn er gewoon niet voor ontworpen om zijdelingse bewegingen te doen die je nodig hebt om die “trackball” te sturen.
  Kwestie om even mijn idee hierop te geven.
  Ik zie veel verklaringen, en moet er veel van ontkrachten en/of tegelijk bevestigen.
  Ik ben er bijna zeker van dat degene die zeggen dat een trackball, niet geschikt is om mee te spelen, deze duidelijk geen duimgestuurde hebben gebruikt en /of er niet lang genoeg mee gewerkt hebben.
  Degen die geen duimgestuurde hebben gebruikt, groot gelijk, da ding kan zelfs niet deftig gebruikt worden om een venster te resizen zonder gevloek.
  Groetjes, Rudy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑