Telling stories for a living

Linux & VMWare En Zo

Zoals gezegd, Fedora en Ubuntu gedownload in het kader van meer hands-on met *NIX OS’en en vandaag is het er eindelijk van gekomen om beide system te installeren. In VMWare natuurlijk. Mijn main OS blijft Windows (zeker sinds ik Home Server heb draaien) maar daarmee bedoel ik zeker en vast niet dat ik contra Mac of NIX ben. Zeker niet. 
Wat me steeds meer opvalt, is de simplicity om die dingen te installeren. Vroeger moest je sowieso nerd of geek zijn om nog maar door het tweede installatiescherm te geraken, maar tegenwoordig is dat dus zo simpel (of nog simpeler?) als Windows Vista installeren. Knap werk! 
En met de nieuwe VMWare Workstation 6.5 wordt het er nog beter op! Als hij de distributie van Linux herkent, dan vraagt VMWare mij direct welke user ik wil aanmaken enz en dan doet hij de volledige configuratie voor mij in plaats van dat ik dat zelf allemaal moet regelen! Fedora kende hij niet, maar onder Ubuntu ging dat perfect en daardoor was de installatie nog sneller dan anders klaar. Super! Ik heb gezien dat hij bij de installatie een tweede image had ingeladen (mirror of zo iets) waarmee hij volgens mij een soort automated installatie uitvoert van het betreffende OS. Moet ik van naderbij bestuderen, genoteerd op de reeds veel te lange todo-lijst.
Bon. De OS’en staan er op. Alles is up & running. Nu er nog mee “knoeien”. Really feel the need for 72h days…

4 Comments

 1. preve

  Linux installen is reeds een paar jaar kinderspel geworden. Bijkomende soft installen is ook reeds jaren een kinderspel. Zeker als je Ubuntu of Fedora gaat gebruiken. Het is eerder als je speciale soft wil erop krijgen of een upgrade doen via CLI van je SSL lib. Dan gaan er poppen dansen.
  Wil je een beetje meer uitdaging en je “feel up to it”, ga eens naar een diskette install van een “openbsd” distributie en probeer tot een http-server te komen. Dan ben je al wat zoeter bezig 🙂 Eventueel wat gaan samba’en of zo om iets dieper te graven.
  Doe wat CLI installs van slackware, BSD’s of debian’s en dan krijg je weer dat geeky-gevoel 🙂

 2. Unexpected

  Ik heb al veel “gespeeld” met Debian “Woody” moest je dat kennen… CLI only. Apache opzetten, mailserver, FTP,… you name it. Tof speelgoed om snel bij te leren.
  Unexpecteds laatste blog post..Prison Break – Seizoen 4

 3. preve

  Aaaaah waar is den tijd van Debian. Zo’n krengen proberen te configgen 10 jaar geleden. Man …… ik vloek er nog steeds op. De woody’s zijn gewoon een ander woord voor “stable-version”. Maar ik maak eerder het verschil tussen linux en unix-like OS’n. Linux is for desktops en unix is for servers. Maar het is en blijft allemaal leuk speelgoed om eens te testen. CLI is sowiezo eeen harde maar geweldig goede leerschool.

 4. Unexpected

  True. En als ge er een kent, kent ge ze allemaal. Buiten de customizing gerekend, maar bon das een kwestie van er effe mee bezig te zijn nietwaar. CLI heeft altijd mijn voorkeur gedragen, ook in Wintel omgeving, maar GUI is nu eenmaal handiger en soms ook sneller dan CLI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑