Tegenwoordig staat gans ons leven op de PC: foto’s, muziek, documenten, e-mails, schrijfsels, films, … noem maar op. Als alles zo op één centrale plaats staat, loop je natuurlijk het risico veel te verliezen wanneer er iets mis gaat, en er kan veel mis gaan: diefstal, ongelukken (ik denk aan brand, waterschade, elektriciteitspiek, …), stommiteiten, incompetentie van medegebruikers, … kortom the sky is the limit.
Iedereen weet dat men backups moet maken, maar weinigen doen het. Want wat zou er nu toch kunnen gebeuren aan mijn toestel? Zo een zaken gebeuren alleen elders. Niet dus. En op het moment dat het fout gaat, is er maar één redmiddel: een degelijke backup van je gegevens.
Een goed begin is een aparte partitie op je harde schijf maken waar je al je data stockeert. In geval dat je Windows ooit om zeep is, staat je data veilig op een andere partitie en kan je met een gerust hart Windows herinstalleren. Natuurlijk beschermt zo een oplossing je nog altijd niet tegen een hardware defect, een virus, een foute handeling van de gebruiker, … dus we hebben nog iets anders nodig: effectieve backups op een extern opslagmedium.
Al mijn data staat bij mij op de D:\ schijf. Veilig weg van de systeempartitie. Daarnaast staat er een recente (meestal maandelijks) backup van al die data op mijn NAS. En om mijn laptop, inclusief data, snel te kunnen restoren in geval van nood, heb ik een full backup van de volledige harde schijf (inclusief hidden restore partitie van Sony zelf) op een externe harde schijf staan. Die backup wordt wekelijks geupdate (incremental backups) zodat de backup altijd recent is en ik ook kan kiezen naar welke datum ik wens terug te keren in geval van een “emergency situation”. Doordat de backup software (Acronis True Image in mijn geval) ingesteld staat om de backup zoveel mogelijk te comprimeren, is de totale grootte van de backup grofweg 30GB, wat volledig automatisch in stukjes gekapt wordt die op een DVD passen. Inderdaad, de backup die op de externe schijf staat, heb ik ook nog eens op DVD’s geschreven, die veilig opgeborgen liggen om hopelijk nooit gebruikt te worden.
En daarmee is mijn “contingensy plan” wat mij moet redden in geval van nood, volledig uit de doeken gedaan. Misschien hebt u er ook iets aan en kan u voorkomen dat u die paar honderden (of zelfs duizenden) foto’s van de voorbije vijf jaar, uw complete muziekcollectie, uw eindwerk dat aanstaande maandag moet binnengebracht worden, … voor eeuwig en altijd verloren zijn, moest er iets fout gaan. En denk eraan, een oude bekende genaamd Murphy heeft daar  een of andere wet over geschreven…