Laat het duidelijk zijn, mijn VAIO laptop is de beste laptop die ik al gehad heb (en ik heb al Toshiba, Fujitsu-Siemens en HP gehad als voorgaande merken) kwa afwerkingskwaliteit, beeldschermkwaliteit en design. Daar het een 17″ model is, weegt hij wel wat meer dan een meer gangbare 15.4″ uitvoering dus daar ga ik niet over klagen (das zoals klagen dat je nieuwe Lamborghini toch wel veel benzine verbruikt). Het nadeel van een 17″ scherm met een bijhorende GeForce grafische kaart, die er samen in slagen om serieus grafisch geweld teweeg te brengen, is dat de batterij vliegensvlug leeg is. Waar je met een gemiddeld 15.4″ toestel toch wel een drietal uurtjes kan werken zonder een stopcontact te moeten zoeken, moet ik heb stellen met +- twee uur.
Natuurlijk zou Sony, Sony niet zijn, moesten ze daar geen oplossing voor bieden. En inderdaad, de oplossing is er en bestaat uit een “long life batterij” met een capaciteit van 7800mAh, waar de standaard batterij het moet doen met 5200mAh. Snel gerekend wil dit zeggen dat de long life versie 50% meer capaciteit oplevert, waardoor ik dus tegen de drie uur mobiel zou moeten kunnen werken. Het spijtige aan de zaak is dat Sony voor deze batterij maar liefst 419€ wil krijgen, uitgerekend ongeveer 7€ per minuut extra tijd! Veel te duur voor wat je in de plaats krijgt vind ik zelf.
Ik heb al op verschillende sites die specialiseren in batterijen rondgehangen, en ik kan replica modellen vinden voor 200€. Maar dat zijn géén authentieke Sony batterijen en dat vertrouw ik zo niet. Vandaag ben ik op een Ebay-winkel terecht gekomen die enkel originele accessoires voor laptops van verscheidene merken verkoopt: batterijen, harde schijven, geheugen, … De batterij in kwestie komt om 99€ + 10€ verzendingskosten  met één jaar garantie en indien gewenst factuur op naam van de zaak. Er zijn al meer dan 10.000 postieve reacties van kopers en aangezien het zo een officiële Ebay-winkel is, denk ik dat het vrij “safe” is. Natuurlijk is het verdacht dat de prijzen daar vier keer lager liggen dan bij Sony zelf, maar al die tevreden klanten hebben toch ook hun nieuwe batterijen (of andere zaken gekregen) en ze schrijven ook effectief dat het authentieke accessoires waren, nieuw in de doos en met factuur.
Ik denk dat ik het risico ga nemen. Ze hebben een snelle 48u leveringsdienst, dus ergens begin volgende week zou ik verslag moeten kunnen uitbrengen. Indien positief bevonden, deel ik vanzelfsprekend de link met jullie.
Getekend, uw trouwe tester, Unexpected.