In mijn nieuwe VAIO zit vanuit de fabriek 1GB DDR2 geheugen, wat voor vele mensen waarschijnlijk genoeg is. Als je alleen een beetje op het net rondsurft, MSN open hebt staan en misschien nog wel een Word venster hebt openstaan, zal die 1GB ruimschoots voldoende zijn… je zal zelfs nog een groot deel vrij hebben denk ik zo.
In mijn geval doe ik iets meer tegelijk; een kleine opsomming van de applicaties die gemiddeld openstaan:

  • MSN
  • Firefox met een “tab” of tien open
  • Outlook
  • µTorrent
  • Een paar Directory Opus vensters (vervangt Explorer en is ten zeerste aan te raden!)
  • Windows Media Player met een serieuze playlist
  • VMWare Workstation met 2-3 virtuele machine, elk met 256-384MB dedicated geheugen

Vaak zit ik dan nog in Photoshop CS2 te prutsen of is Picasa ook nog geopend , terwijl op het tweede scherm de TV staat te spelen dankzij mijn superkoop.
Bovenstaand lijstje laat dus duidelijk zien dat 1GB geheugen rap opgesoepeerd is. Eenmaal dat gebeurt, begint Windows als een gek te swappen en de harde schijf als RAM te gebruiken in de vorm van virtueel geheugen. Geduld zegt U?
De mensen van Sony zijn natuurlijk zo sympathiek om mijn twee geheugenslots te vullen met 512MB modules, zodoende dat een geheugenuitbereiding altijd extra kost en je nog met een overschot zit. En dan vergeet ik nog te vermelden dat de geheugenmodules bij Sony grofweg anderhalve keer zo duur zijn als van een gereputeerde geheugenfabrikant!
Soms blijf je beter waar je bent, en dus ben ik ten raade gegaan bij één van mijn vertrouwde geheugenleveranciers: Crucial. Ze maken deel uit van Micron, één van de grootste geheugenbakkers ter wereld, en leveren superkwaliteit aan een heel betaalbare prijs, met goede tot zeer goede support en levenslange garantie. Crucial laat je toe te bestellen in de VS, in het VK of via een Europees filiaal. Na veel tel- en rekenwerk ben ik tot de conclusie gekomen dat bestelling in de VS het goedkoopste is, zelfs met Internation Priority Shipping van FedEX in de prijs inbegrepen. Het geheugen is besteld en ik hoop deze week nog mijn 2x512MB te upgraden naar 2x1024MB. Bij deze, als er iemand geinteresseerd is in 2x512MB DDR2 SO-DIMM’s van exact één maand oud, doe gerust een bod.