Mijn “healthy life movement” plan is nog altijd op kruissnelheid en ik blijf investeren in mezelf. Om een betere versie van mezelf te worden.

Vanzelfsprekend.

Met dat het hardlopen op een wat lager pitje kwam te staan sinds de zomer en ik tijdens de wintermaanden ook geen enkele motivatie kon vinden om door weer en wind te ploeteren, ging ik op zoek naar alternatieven om die vetverbranding te blijven voeden. Af en toe roeien blijft op de agenda staan, maar ik had ook zin in iets nieuws. Fietsen misschien? Maar mijn (race)fiets op “rollekes” zetten, boeit me maar weinig en een spinning fiets spreekt me ook niet direct aan. Tijdens een van mijn Youtube momentjes, duik ik “Alice In Wonderland gewijs” van de ene konijnenpijp in de andere en ontdek ik regelmatig nieuwe dingen. Af en toe blijft er zo eentje plakken en wil ik er meer van weten en zo kwam ik terecht bij Satan’s Tricycle oftewel een air bike.

Als je de link naar het artikel gevolgd hebt, dan weet je ondertussen waarom men een air bike een duivels toestel noemt. Voor zij die het korte antwoord willen: omdat je super hard afziet op dat ding en jezelf heel erg tegenkomt! Rogue Fitness is een gevestigde waarde en hun versie van de air bike, de Rogue Echo Bike, is pretty much de logische keuze als je overweegt om jezelf een marteltuig te kopen dat gemaakt is om een leven lang mee te gaan.

Look & feel gewijs is een air bike als een home trainer waarbij het vliegwiel vooraan vervangen is met een gigantische ventilator waarvan de bladen tegen de wind staan voor maximale weerstand en waar aan de transmissie ook nog eens twee armen zijn bevestigd zoals je op een cross-trainer hebt en die tegelijkertijd dienst doen als “stuur”.

Op het wereldwijde web vind je crazy mofo’s die op hun air bike 100 cal verbranden op 1 minuut! Jep. Dat las je goed. En het kan. Maar ik garandeer je dat je dan letterlijk van je fiets valt.

Kortom dit toestel is een krachtpatser als het aankomt op cardio en vetverbranding en terwijl toch spieren kweken! Er zit geen “uitbol” functie op de Echo – de pedalen blijven roteren en kan je niet stilhouden, idem met de armen en doordat de ventilator haaks op de windrichting staat, valt ie zo goed als direct stil als je nog maar denkt aan stoppen met trappen en armbewegingen maken.

Ja, je kan je voeten op de steuntjes zetten en enkel met je armen werken. Omgekeerd ook en enkel trappen en je armen naast je lijf laten bengelen. Maar dan moet alle kracht en moeite van die ene spiergroep komen – afzien!

Ik spendeer gemiddeld elke dag een half uurtje op de air bike en ik voel het verschil al na een paar weken van training. Op vlak van calorie-verbranding wint de air bike vlotjes van het hardlopen: 20 minuten fietsen op de Echo komt overeen met 30 minuten hardlopen met een gelijkaardig inspanningsniveau. Efficient dus ;-).

Soit. Ik zal nog eens een toertje gaan racen op mijn Duivels driewielertje…

PS: Wie zelf interesse heeft: Rogue levert aan huis en alles tesamen heeft mijn Echo mij net geen 1000 EUR gekost. Let op want ik heb al gehoord dat er soms lange wachttijden zijn – blijkbaar is de Echo een gewild beestje.