Een week of drie terug kwamen we met Apple Pay plots in een stroomversnelling terecht: ik kreeg daags voor de persvoorstelling een uitnodiging van BNP Paris Bas Fortis in mijn mailbox waar ze iets “groots” zouden aankondigen. Gezien het laattijdig krijgen van de invite en het feit dat ik ook nog een daytime job heb waar ik niet zomaar last-minute het roer kan omgooien, heb ik de uitnodiging aan me laten voorbijgaan.

Geen erg, want ik had links en rechts al geruchten opgevangen dat BNP een exclusieve deal met Apple Pay had gemaakt die eerstdaags aangekondigd zou worden. De geruchten waren dus waar…

Het slechte nieuws is dat het een exclusieve deal is met BNP terwijl ik zelf een (tevreden) klant van KBC ben. Die laatste staat ook mijlenver voor op elke andere bank in ons land als het aankomt op het integreren van technologie en extra added-value in hun services en apps. Dikke pluim voor KBC, maar met Apple Pay hebben ze zich al dan niet bewust laten verrassen door de concurrentie.

Ik ga dus niet naar BNP switchen enkel en alleen voor Apple Pay, want uiteraard is er niets gratis in deze wereld en een extra bijdrage betalen voor een feature die (hopelijk) snel naar andere banken zal doorsijpelen zie ik niet echt zitten.

Het goede nieuws is dat alle dochterondernemingen van BNP ook meedoen, waardoor klanten van Fintro en Hello Bank ook Apple Pay aanbieden! En laat die laatste nu toch wel niet gratis zijn zeker? Het verschil zit hem in de details: enkel bij BNP kan je zowel Maestro als MasterCard gebruiken met Apple Pay. Bij de dochterondernemingen is het voorlopig enkel Maestro en als MasterCard er ook bij komt, ga je daarvoor moeten betalen net zoals je bij Hello Bank ook voor een gewone fysische MasterCard een bijdrage moet geven.

Geen ramp hoor, want de primaire use-case die ik zie voor Apple Pay, zijn nu net de contactloze betalingen bij de krantenwinkel, in de Starbucks, bij de bakker, in de broodjeszaak… en daar is Maestro meer dan goed genoeg.

Mijn aanvraag voor Hello Bank is in ieder geval on-going en tot op het moment dat KBC het ook aan hun diensten toevoegd, schrijf ik gewoon elke maand 100 EUR over naar mijn Hello Bank account zodat ik met mijn iPhone al mijn kleine aankopen kan afhandelen.

En dat werkt goed, want uiteraard heb ik het al getest. Niet met Hello Bank, want die aanvraag is nog in behandeling.

Wel met BUNQ, een online bank uit Nederland.

Via een omweg kan je bij het aanvragen van je kaarten alsnog Apple Pay activeren (de hack werkt bij mijn weten nog steeds) zodat je eigenlijk al Apple Pay kon gebruiken voor BNP ermee op de proppen kwam.

Nadeel: voor BUNQ betaal je 7 EUR per maand, maar dat is wel inclusief MasterCard en fysische kaarten. En het moet gezegd: de BUNQ app is dik in orde! Ik denk echter wel dat ik mijn betalende account stopzet zodra mijn Hello Bank account geactiveerd is.

Kortom: sinds een aantal weken haal ik mijn portefeuille nog zelden boven.

Ja, ik weet dat je al lang contactloos kan betalen met je bankkaart, maar dan moet je nog altijd je kaart meepakken (en vaak dus ook je portefeuille) + alles boven de 25 EUR moet je alsnog valideren met je pin-code.

De handigheid van alles te kunnen doen met het toestel dat ik sowieso altijd bij me heb is echt pretty awesome. En op vlak van veiligheid is IMHO je vingerafdruk (TouchID) of je facial scan (FaceID) vele malen veiliger dan een pin-code van vier cijfers.

Geloof me vrij: eens je geproefd hebt van Apple Pay (of Android Pay als je een Android telefoon hebt), ga je niet meer terug naar de oude manier van betalen.