Telling stories for a living

Whiteboard

Ik schreef er al over in het verleden en wat ik toen zei, is vandaag alleen maar meer realiteit geworden: whiteboarding is het nieuwe slidedeck.
Traditionele slides zijn meer en meer een beperking voor mij. Soms is dat goed, omdat je verplicht wordt de vooropgestelde “flow” te volgen en het verhaal te brengen dat voorzien was, maar slides geven weinig ruimte om te “freewheelen”.
Als je van die “corporate” slides gebruikt, met meer tekst per slide dan de gemiddelde Harry Potter, dan ben je zonder twijfel verloren. Als je je slides voorziet van slechts enkele woorden (eerder zoals Steve Jobs het deed bijvoorbeeld), dan heb je nog iets of wat marge om af te wijken en “added value” te creĆ«ren naar gelang hoe de conversatie evolueert / verschuift.
Wanneer je enkel slides gebruikt ter introductie van jezelf en/of je merk en al de rest op een whiteboard brengt, dan kan je zo creatief zijn als je maar wil. En dat is ineens ook het grootste nadeel aan whiteboarding: je moet er de focus op houden en zorgen dat je niet teveel afwijkt en zo de hoofdboodschap uit het oog verliest…
Ikzelf betrap er me meer en meer op dat ik mijn pen en een stuk papier neem en begin te tekenen om iets uit te leggen. Of een whiteboard. Of een omgedraaid bierviltje zelfs (al is dat tegenwoordig niet meer evident met dubbelzijdige reclame op die dingen!).
Om die techniek nog beter onder de knie te krijgen, heb ik mezelf een whiteboard voor home-use cadeau gedaan… Wordt vervolgd!
PS: ik kocht mijn whiteboard bij Whiteboards.be – supersnelle service, goeie prijzen en goede kwaliteit. Aanrader dus.

3 Comments

 1. stijn

  Helemaal mee akkoord. Als een presentatie begint met dit moet een open discussie zijn. We gaan nu beginnen met de presentatie ben je op voorhand verloren. De interactie kan alleen maar opgedreven worden door zelf voor een flexibele aanpak te staan. Whiteboarding geeft je die flexibiliteit… Ik kijk al uit naar het vervolg…

 2. Lieven

  Naar aanleiding van deze post ook een whiteboard via hen besteld (de emaille versie), zeer tevreden van: goede kwaliteit (meer dan ik verwacht had) & snelle levering. Thanks voor de tip.

  • Tim

   Geniet ervan Lieven! En bedankt om te laten weten dat je iets aan mijn blog had!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑