Postief beginnen: ik ben serieus fan van LinkedIn, beter gekend als de Facebook voor professionele doeleinden. Ik heb mijn huidige job verkregen omdat ze mij gevonden en gecontacteerd hebben via LinkedIn.
Daarnaast vind ik het een interessante tool om in contact te blijven met ex-collega’s – wie zit waar, wie doet wat,… – en is het ook zeer handig als je op zoek bent naar een contactpersoon bij firma X of iemand met skills van product Y. Tot zo ver niets dan lof!

Maar wat mij wel af en toe stoort aan LinkedIn, zijn die headhunters die totaal at random mensen contacteren en lastig vallen met irrelevante voorstellen.

Zo kreeg ik onlangs nog een bericht betreffende een job voor AS400 en mainframe toepassingen. Als iemand 2 minuten de tijd zou nemen om mijn LinkedIn profiel te bekijken, dan zouden ze zien dat mainframe en soortgelijken een serieuze ver-van-mijn-bed-show is.

Ik ben vooral bezig met EMC soft- en hardware, Windows omgevingen en virtualizatie in het bijzonder, meer bepaald VMware. Dààr liggen mijn interesses (en competenties) beste headhunters, en nergens anders. Remember!
Ik vermoed dat die gasten gewoon gans hun netwerk aanvinken en een “mail merge” versturen naar iedereen die ze vastkrijgen. Onder het motto “als ik 1000 man aanschrijf, zal er wel minstens 1 goede tussen zitten” denk ik dan? In ieder geval verdoen ze er mijn tijd mee en vooral ook hun eigen tijd, want ik ben altijd zo beleefd om hen een mailtje terug te sturen met uitleg en informatie waarom hun vacature helemaal niet relevant is voor mijn profiel.
Naïef van mij? Misschien, maar ik hoop stilletjes dat ze de volgende keer meer gericht gaan “hunten” en de volgende kandidaat dan niet diezelfde frustaties doormaakt :-). En eerlijk gezegd, een HR-bedrijf dat op die manier kandidaten zoekt, geeft mij weinig vertrouwen en vooral geen goesting om op hun voorstellen in te gaan.
Bent u een headhunter en leest u mee? Noteer bovenstaande tip in uw notitieboekje in geval u ook meedoet aan bovenstaande praktijken en doe er iets nuttigs mee. Uw klanten gaan meer tevreden zijn, uw potentiële kandidaten ook en op het einde van de dag gaat u zich ook beter voelen. Quality before quantity!
Aan al de andere hunters out there, die zich wel correct informeren alvorens mensen te contacteren – proficiat, goed bezig en doe vooral zo verder!