Data, of beter gezegd, virtuele machines kopiëren van of naar een datastore in je VMware omgeving, kan een tijdsconsumerende taak zijn. Zonder gebruik van third party tools, doe je dit via de VMware Infrastructure Client met behulp van de datastore browser. Op zich werkt dat wel, maar het is nogal aan de trage kant en niet altijd even betrouwbaar.
De mensen van Veeam hebben daar gelukkig een oplossing voor: Veeam Backup and FastSCP. Hun backup oplossing is niet gratis, maar hun FastSCP tooltje is dat wél en dat werkt zeer goed en veel sneller dan de ingebouwde tool van VMware zelf.
Als je nu net als mezelf een x64 OS op je computer hebt staan, dan krijg je een serieus lange foutmelding te zien op het moment dat je een folder met daarin de bestanden van je VM naar een datastore wil kopiëren (met “800700c1” op het einde van de boodschap).
Veeam zegt dat het op te lossen is door een x32 OS te gebruiken omdat hun ondersteuning voor x64 nog experimenteel is, maar ik ga mijn portable niet herinstalleren voor die reden + ik wil eigenlijk helemaal geen x32 OS meer.
Zeer cryptisch allemaal, maar eigenlijk zeer simpel op te lossen! Ofwel kopieer je geen folders, maar losse bestanden, maar dat  is geen optie in mijn geval daar ik een volledig labo wil uploaden van mijn externe schijf naar mijn VMware omgeving en ik heb geen zin om dit file per file te gaan doen (per VM).
Een andere workaround is om niet naar de datastore te browsen in Veeam FastSCP, maar om via de host te gaan en daar dan naar de VMFS volumes te zoeken om dan je copy op dat niveau te doen. Even goed, alleen eventjes zoeken.
Beste oplossing: de workaround van VirtualVCP volgen waardoor Veeam FastSCP gewoon werkt op alle niveaus. De exacte how-to kan je hier terugvinden, maar het komt er in feite op neer dat je een bepaalde SDK van Microsoft moet installeren en dan een commando ingeven in een CMD-venster om deze SDK door Veeam te laten gebruiken.
Vijf minuutjes werk voor veel gebruiksgenot nadien ;-).