Telling stories for a living

Home Office

Op regelmatige basis werk ik van thuis uit. Gemiddeld werk ik één dag per twee weken van thuis, maar er zijn periodes dat dit meer is, maar vanzelfsprekend ook minder.
Meetings, support calls, presentaties geven,… kan je natuurlijk moeilijk van thuis uit doen, maar studeren voor een opkomend examen, documentatie schrijven voor dat ene project, een lastenboek doornemen, whitepapers lezen, een presentatie maken en ga zo maar door, zijn zaken die erg goed van thuis te doen zijn. Wat zeg ik? Beter van thuis te doen zijn!
Minder vooruitstrevende mensen (lees: old-school management) zouden geneigd zijn te denken dat mensen die van thuis uit werken, eigenlijk gewoon extra vakantiedagen naar zich toe trekken. Deze mensen vinden dat een goede werknemer op kantoor aanwezig is en werknemers die veel visibiliteit scheppen (lees: veel uren op kantoor aanwezig zijn), zijn in hun ogen goede werknemers. Ik spreek met opzet over “aanwezig zijn”, want op kantoor zijn en werken zijn twee verschillende zaken die mensen spijtig genoeg meestal automatisch samen plaatsen.
Mijn ondervindingen zijn net het omgekeerde. Op kantoor word ik veel vaker afgeleid of gestoord door telefoontjes, collega’s,… terwijl ik me thuis kan terugtrekken in mijn “cocon” van rust – mijn bureau, mijn afgebakend territorium. In mijn geval betekent dat een muziekje op de achtergrond, comfortabele kledij (lees: korte broek in de zomer, trainingsbroek in de winter), mijn eigen bureau en alles wat daarbij hoort.
Proefondervindelijk is ondertussen al meermaals gebleken dat ik in “home office” mode veel meer werk verzet over een zelfde periode van tijd in vergelijking met “kantoor mode”. En ik ben zeker en vast niet de enige die dat vastgesteld heeft, ik hoor hetzelfde verhaal van vrienden en collega’s.
Er komt natuurlijk wel een dosis karakter bij kijken, want als je van thuis uit werkt, is de verleiding groot om helemaal niet te werken. Een beetje TV kijken, de XBOX 360 eens aanzetten,… you name it. Hier komt het puur aan op jezelf om de klik te maken en niet toe te geven aan die verleiding. Persoonlijk heb ik daar tot op vandaag geen moeite mee, ik kan blijkbaar erg goed “klikken” en mezelf in “work @ home modus” gooien. Mensen die dat niet kunnen, zijn misschien toch beter af om naar kantoor te gaan omdat daar een sociale controle heerst.
Moest het van mij afhangen, ik zou drie dagen per week van “home office” doen en twee dagen per week op kantoor zijn voor de noodzakelijke meetings, de klantenbezoeken en al die andere zaken die je niet van thuis kan verwezenlijken.
Vroeg of laat gaan de werkgevers dit allemaal inzien, ook de vastgeroeste exemplaren. “Time” is meer dan ooit “money” en hoe efficienter die tijd gebruikt wordt, hoe meer geld de werkgever zal overhouden.
Of zie ik het helemaal verkeerd?

5 Comments

 1. Wim

  Ik wou dat ik het ook kon, van thuis uit werken, maar development, zeker met een groot team is nu eenmaal moeilijker – volgens mij niet onmogelijk – als niet iedereen op dezelfde fysieke locatie is. Jammer, maar ik blijf dus nog even alle dagen naar Brussel rijden.

 2. Herman Dailybits

  Ikzelf heb ook de luxe van 1 dag/week ongeveer van thuis te werken in mijn home-office.
  Deze namiddag heb ik weer een lange conference call met wat Duitsers en dat gaat zoveel beter gewoon thuis op mijn bureau zonder storende factoren.
  Ikzelf heb vele klanten waar ik remote op hun systeem kan werken en daardoor is mijn werklocatie van geen belang meer.
  Het probleem bij mij is wel dat mijn vriendin ook nachtshiften en weekendshiften doet en daardoor zeer veel overdag thuis is. Als zij echter thuis is doe ik niet aan homeoffice, omdat ze dan moeilijk de grens kent van dat ik effectief aan het werken ben en geen tijd heb om een nieuw kleedje te keuren of dergelijken.

 3. Junni

  Ik heb ondertussen ook al enkele keren van thuis uit gewerkt, omdat ik met de wagen niet kon buiten geraken bijvoorbeeld. Mij viel het ook direct op dat de efficientie hoger ligt van thuis uit.
  Van mij mag dat dus een ‘vaste’ regel worden om regelmatig van thuis uit te werken, al wil ik ook nog op kantoor zitten voor de collega’s en dergelijke te zien…menselijk contact moet wel 🙂 En daarbuiten zijn er natuurlijk de meetings en dergelijke.
  Oh ja, ik ben ook developer, en met de dev omgevingen, Redmine, SVN, … is het perfect mogelijk om met een team vanop afstand toch zaken te vervolledigen. Al moeten er wel besprekingen enzo gevoerd worden, face to face.

 4. Arlindo

  Bij Microsoft wordt het thuiswerken aangemoedigd we hebben daarvoor alle tools ter beschikking. Ik werk gemiddeld 2 tot 3 dagen per week van thuis uit. Ook als ik interne meetings heb kan ik gewoon van thuis werken we maken dan gebruik van onze livemeeting infrastructuur met een roundtable. We passen dit ook toe bv voor een aantal TechNet livemeetings als de spreker zich moeilijk kan vrijmaken om naar Brussel te komen. En ik sta je mening bij dat je thuis nog productiever bent dan op kantoor.

 5. Nic

  Jammer dat veel werkgevers de kwaliteit van een werknemer koppelen aan hoeveel keer ze gezien zijn. Die visuability waar je van spreekt is soms belangrijker dan het geleverde werk.
  Nochtans werkt het comfort van thuis uit te werken heel erg productief op mij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑