Telling stories for a living

Last.FM

Vorige maand was het vijf jaar geleden dat ik Last.FM voor het eerst in gebruik nam en sindsdien staat dat programma op al mijn “supported devices”. Voor wie Last.FM niet kent: het is een muziekportaal dat alle muziek die jij beluistert weergeeft. Hierdoor krijg je leuke statistieken van je muzikale smaak, maar ontdek je naast gelijkgestemden, ook nieuwe muziek. Last.FM stelt namelijk liedjes en artiesten voor die aansluiten bij “jouw smaak” en dat werkt zeer goed want ik heb hierdoor al veel nieuwe muziek ontdekt.
Goed om weten is dat de Last.FM ook je mobiele toestellen in de gaten houdt en deze data aan je statistieken toevoegt. Als je net zoals ik vaak met je iPod onderweg bent, dan zal Last.FM bij de eerstvolgende connectie van je iPod op je Mac / PC checken naar wat je geluisterd hebt en zijn statistieken updaten. Nice!
Daarnaast biedt Last.FM ook de mogelijkheid om “radio” te luisteren. Je kan je eigen library spelen, waardoor je de muziek van thuis op de computer eigenlijk overal met een internetconnectie kan beluisteren. Real-time playlisting dus. Verder het je “recommended radio” en “neighbour radio” waarbij het eerste muziek speelt gebaseerd op jouw smaak en het tweede muziek laat horen die je “friends / neighbours” beluisteren.
Dat radio luisteren is spijtig genoeg enkel gratis in US, UK en Duitsland. Al de andere landen moeten een subscriptie nemen om die feature te activeren (kost je 3€ per maand). In de gratis landen kan je trouwens niet naar je “loved tracks” luisteren, daarvoor moet je eveneens subscriber worden.
Naast het radio gebeuren, krijg je ook enkele andere zaken zoals volledig zonder reclame luisteren en browsen, gedetaileerde stats van wie je profiel bezocht,… en de Last.FM playground, wat je kan vergelijken met Google Béta – nieuwigheden die nog niet publiek beschikbaar zijn, maar die je zelf wel kan testen.
Wat ik persoonlijk ook een leuke feature vind, is dat Last.FM op basis van je muziek op zoek gaat naar concerten en andere muzikale events die mogelijk interessant zijn.

3 Comments

  1. Herman Dailybits

    Enige irritante is dat sommige lastfm-gebruikers de integratie met twitter net iets teveel gebruiken wat zorgt voor een redelijk spamgevoel.

  2. Unexpected

    Klopt Herman, maar dat heb je natuurlijk met alle programma’s die naar Twitter updaten…

  3. YLA G

    Je kan ook via de xbox naar Last.fm luisteren, maar daarvoor moet je spijtig genoeg een xbox live US account hebben

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑