Telling stories for a living

Het Weekend

Vrijdagavond was een rustige avond. Een beetje TV gekeken en op tijd gaan slapen, want zaterdag was het vroeg opstaan (lees: voor ‘s middags) om een paar huisjes / bouwgronden te gaan spotten. Daarna nog langs Makro geweest voor een paar hoognodigheden en daartussenin een korte lunchstop gemaakt @ McDonalds – waar ze gratis wifi-toegang aanbieden. ‘s Avonds stond er een portie mosselen met een handvol vrienden op het programma om daarna nog wat van tooghangen te doen. Jihaa!
Zondag eveneens wat gaan cruisen, op jacht naar huisjes en bouwgronden en het web afgeschuimd voor reviews, artikels, besprekingen en meningen op fora van Nikon dSLR toestellen. Ik wil al een tijdje een deftig fototoestel en mijn point & shoot van Canon (Ixus 50 om precies te zijn) is daar niet geschikt voor. Pas op, ik ben daar dus wel heel content van, want dat toestelletje doet waar het voor gemaakt is – aanzetten en foto’s nemen. En nog best goede foto’s ook. Maar ik zou graag iets verder gaan en wat dingen proberen, en dan schiet zo een P&S model al snel te kort.
Ik ben natuurlijk (nog) geen ervaren fotograaf en daarom wil ik ook geen 1500€ (of meer!) uitgeven aan een dSLR. Neen. We gaan klein beginnen, ideaal om de basics onder de knie te krijgen en te zien of het überhaubt wel mijn ding is en ik genoeg skills heb om er verder in te investeren. Aangezien ik nog geen dSLR heb en ook geen analoog toestel heb liggen, ligt de merkkeuze nog volledig open: Canon of Nikon. Op zich heb ik niet direct een voorkeur, laat staan genoeg know-how om één van de twee af te schieten, maar als ik zo wat rondspeur op het net en reviews lees, dan gaat mijn voorkeur toch lichtjes uit naar Nikon.
Oorspronkelijk had ik mijn oog laten vallen op de D90, zowat het duurdere consumermodel, maar na een beetje wikken en wegen heb ik besloten dat de D90 toch een serieus prijskaartje heeft voor mijn beginnerspositie op het vlak van fotografie. De extra features ten opzichte van zijn kleinere broertjes zullen zonder twijfel de moeite waard zijn, maar niet op het niveau dat ik nu sta denk ik. En daarom heb ik besloten om voor de Nikon D60 te gaan.
De D60 wordt in verschillende kits aangebonden, waarvan er twee mijn interesse hebben: het pakket met de D60 en de 18-55VR lens in de eerste plaats en het pakket met zowel de 18-55VR als de 55-200VR lens in de tweede plaats. Natuurlijk kan ik die 55-200 nog altijd achteraf bijkopen, maar je doet een beetje winst als je het in een kit koopt… De vraag is natuurlijk, heb ik die 55-200 lens nodig? Alles hangt af van wat je ermee wil doen en laat dat nu net een vraag zijn waar ik nog geen antwoord op kan geven: mijn interesse is erg ruim en ik denk dat ik me dus zowel met landschappen als met portretten en alles daartussenin ga amuseren – al is het maar om te ontdekken waar ik het meest door geboeid ben. Het prijsverschil tussen beide kits is ongeveer 225€, wat toch al de moeite is! En misschien verkies ik de 70-300VR lens wel op termijn… en koop ik nu dus beter gewoon de 18-55 kit en ga ik zo verder.
We’ll see, ik heb een paar mailtjes verstuurd naar winkels en afhankelijk van de antwoorden beslis ik…
Wordt zonder twijfel vervolgd…

7 Comments

 1. Tom

  Goed glas kost goed geld, zo simpel is het, bij fotografie.
  Ik zou met de kitlens beginnen, is naar het schijnt absoluut niet slecht bij Nikon. Later kun je dan nog uitbreiden. Op dit moment kun je denk ik echt nog niet inschatten wat een lens ongeveer is.
  Zelf vind ik een goeie flitser een betere uitbreiding van het basisarsenaal. Heb zelf eerst voor nieuwe lenzen gegaan, niet beklaagd hoor, maar die flitser had eerst moeten komen, achteraf gezien.

 2. bobbyhimself

  ik zat ooit met een beetje dezelfde vragen. had een panasonic maar wou idd toch uiteindelijk wat meer. ik ben voor de nikon D40 gegaan, een instapper zonder toeters en bellen. waar je ‘het vak’ mee kunt leren. ik was ook niet meteen van plan extra lenzen te gaan bijkopen; maar kijk een dik jaar later heb ik toch een extra 50mm en een flitser bijgekocht. en ik kijk nog steeds uit naar extra’s. ik twijfel tussen de 55-200vr of een 18-200. maar ik wou ook nog zo graag een sigma 10-20. en zo wordt het toch snel een dure hobby in deze krisistijden en je ook nog een huis moet kopen enzo.
  ik wil u nix opdringen, maar als je nog twijfelt zou ik eerder een D40 kopen, je hebt die 10 megapixel echt niet nodig. want veel meer verschil is er niet. en de D40 gooien ze nu naar uw kop voor een kleine 300€. als je denkt dat het toch meer gaat worden dan eens een foto nemen op een feestje of op reis zou ik eerder voor de D90 gaan.
  cameranu.nl : één van de goedkoopste.

 3. Unexpected

  Mja is waar… beide comments dus. Daarom dat ik voor de D60 ga, met de twee lenzen denk ik, maar daar ga ik nog een post aan wijden 🙂 … in ieder geval bedankt voor de tips! Much appreciated.

 4. Jozz

  Heel belangrijk : neem de camera’s die je overweegt eerst eens in de hand : als je grote handen hebt is een D40 of een D60 misschien wat aan de kleine kant. Voor mij was dat destijds een bijkomend argument om voor een D80 te gaan en niet bvb voor een Canon 350D.

 5. ine

  tips van een fotografe:
  als je echt wil leren fotograferen: koop een 50mm 1.8 goeikope lens maar leer je het meeste meer. ook lichtgevoelig.
  in een opleiding foto zijn dat je vereisten: een body en een 50mm. daarmee kan je je opleiding uitdoen.
  de 18-55 is en leuke lens. de telezoom is dat minder. je wordt daar lui van. en je leert niet het contact aan te gaan met de mensen. dat is waar je leuke foto’s mee maakt…
  ik vind bobyhimself terecht zeggen ’10megapixels is genoeg’.
  Ik footgrafeerde tot 1 maand geleden met 8 megapixels. nooit meer nodig gehad, en de meeste klanten hebben niet meer nodig. jij ook niet. wanneer zal je een foto vergroten naar groter dan 40/50?
  wat je wel nodig hebt zijn ‘high isowaarden’ zodat je zonder flits kan fotograferen -vandaar mijn aankoop van de D700-
  en toegegeven: de goedkopere toestellen ontbreken vaak de ‘2 knoppen’, das eentje voor sluitertijden en eentje voor diafragma, resp aa je duim en aan je wijsvinger.
  in het begin ontbreek je dat niet.
  als je echt met fotografie gaat bezig zijn wel.
  maar tss de D40 en de D60 is er geen verschil…
  koop dan liever een goeie lens, ipv de kitlens. (mijn tip: de sigma 18-55mm 2.8 is schitterend en niet zo heel duur.)
  eentje met meer diafragmaopening.
  kitlenzen zijn vaak ‘plastiek’.
  een aparte lens kost meer maar geeft mooiere foto’s en kan langer fotograferen zonder flits.
  flits sucks. zeker als je beginnend ben.
  flits is mooi als je ‘los van het toestel’ kan flitsen.
  daglicht rocks.
  wat ik in jouw plaats zou doen?
  het goeikope toestel, wellicht met kitlens -want ze zijn duurder zonder die lens…- en een 50mm 1.8
  dan als het je bevalt een betere zoomlens (als vervanging van je kitlens) kopen
  en dan in een volgende fase een telelens of flits.
  of als ik iets duurder mag gaan: de d90 met 50mm lens.
  die heeft 2 knoppen…
  ines laatste blog post..Enrique Metinides

 6. Unexpected

  Thanks voor de feedback allemaal! Ik neem al die info zeker mee in de aankoopvergelijking 🙂 Over die 10MP kan ik alleen maar akkoord zijn – interesseert me niet erg, de D60 heeft er nu eenmaal 10.2 maar als die er 8 had, was dat ook goed geweest!
  Over die dingen die je “mist” op de goedkope toestellen, kan ik enkel maar luisteren naar de ervaren mensen en jullie gelijk geven, ik weet het namelijk zeker niet beter ;-). Maar ik heb dan ook zo iets van “ik begin met een D60 en zie hoe het gaat”. En als ik op termijn “klaar” ben voor meer, dan kan ik nog altijd “upgraden”. De lenzen kan ik toch meepakken…
  Over dat flitsen – ik had gedacht om me een SB400 aan te schaffen en daarmee te “bouncen”?
  Sowieso ga ik voor de kitlens, de 18-55VR. Of ik er direct de 55-200VR bijpak weet ik nog niet, vermoedelijk wel… de andere lenzen ga ik ook bekijken en als de prijs het toelaat ga ik me daar misschien ook aan wagen :-). En die 50mm lens – thanks voor de tip Ine! I’ll check it.
  Unexpecteds laatste blog post..Blub…

 7. bobbyhimself

  ivm de SB400 : ik heb die en daarmee kan je idd bouncen in verschillende graden, wat imho zo veel betere foto’s oplevert MAAR het nadeel is dat je de flitser enkel in 1 richting draaien, enkel verticaal; dus als je foto’s wil nemen in portrait … maar verder een goedkoop en veel beter alternatief dan de ingebouwde flits.
  Ine heeft gelijk over de 50mm 1.8D lens; zeer scherp en zeer leuk waar je echt mee leert fotograferen; nadeel dan weer is dat deze lens op de D40 of D60 niet autofocust; de D90 heeft wel een ingebouwde AF motor. In het begin was dat wat zoeken en trail&error toestanden; maar na een tijdje “zie” je het. Als het bij mij snel moet gaan mis ik soms wel de AF.
  Ine zegt ook iets over die knoppen (1 voor diafragma en 1 voor sluitertijd). ik heb er enkele maanden geleden ook even op gezocht maar op de D40 en vermoedelijk ook de D60 wordt dat opgelost door het tegelijkertijd indrukken van de exposure button.
  wat mis ik op mijn D40 (de goedkoopste instap dslr): iets meer scherptestel punten (D40 heeft er maar 3) en de ingebouwde AF motor (voor de 50mm is dat nog niet een zeer groot probleem, maar het maakt het fotograferen soms toch wel iets easier, zeker als het vlug moet gaan).
  toeters en bellen zijn leuk en soms zeer interessant, soms minder (ik hoef persoonlijk geen live view of video) maar het belangrijkste wordt steeds vergeten: het is het manneke of vrouwke dat de foto maakt, niet het toestel.
  bobbyhimselfs laatste blog post..platte tube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑