Telling stories for a living

Remote Backup

Backups, ik heb het al zo vaak gezegd… ze zijn erg belangrijk en dat besef je pas op het moment dat je ze nodig hebt. Nu neem ik wel geregeld backups, maar 100% ben ik niet gedekt en het is ook zo dat ik nog altijd data zal verliezen wanneer het noodlot toeslaat: de data tussen de dag dat ik de crash heb en het moment dat ik mijn laatste backup gemaakt heb. Ah ja, ik ga niet elke twee uren een backup maken bij manier van spreken.
Een berekend risico heet zo iets denk ik?
Anyway, een mogelijke oplossing is het gebruik van online backups: je installeert een client op je computer die dan constant updates van je bestanden op een beveiligde site zal plaatsen, vaneigens via een geencrypteerde verbinding. Hiervoor betaal je dan per maand een bepaald bedrag, meestal rond de 5$ voor “unlimited storage”.
En nu is mijn vraag: heeft daar iemand ervaring mee? Goed of slecht? Shoot!
PS: en ja ik gebruik al externe disks, dvd’s en een NAS. Maar wat als het huis in brand staat? Of wat als dieven al mijn computers en bijhorende randapparatuur stelen? Bye bye data?

11 Comments

 1. preve

  Remote backup….. zijn we dan niet wat veel data over internet aan het sassen? Hoe zit dat de eerste keer? Je ganse collectie mp3’s (van serieus wat giegjes) dat eventjes in upload gestoken wordt? AUCH dat moet pijn doen als je het mij vraagt. Is het niet goedkoper van je backup DVD’s in je kast van het werk te steken? Onlangs nog een basic NAS zien staan van € 99.99 voor 500Gb. Prop die vol en zet die ergens anders.
  Persoonlijk zie ik dat online toestand niet zo zitten omdat je je upload gaat volproppen. Naderhand is het eigenlijk maar syncen en dat zal nog wel meevallen zeker.

 2. Unexpected

  Klopt de eerste keer zal dat veel upload werk zijn… maar dat loopt dan ‘s nachts en die dingen doen aan bandwidth trhottling wanneer je zelf werkt dus dat zou pijnloos moeten zijn…
  En eenmaal alles uploaded is het inderdaad maar syncen he.
  Zucht. Keuzes.

 3. preve

  Dan goed dat je bij Dommel zit. De enigste die GEEN UPLOAD verkeer op zijn TELLER zet. Stel je voor dit te doen met Telenet of belgacom. ‘t Zal dan wel snel gedaan zijn vrees ik.
  Persoonlijk ben ik minder paranoia op data. Staat op 2 verschillende disken maar niet in dezelfde pc. Dat is al genoeg. Alhoewel ik tegenwoordig aan een Mirrored NAS zit te denken. 1 Bakje met 2 schijven en alles mirrored wegschrijven. Als het wat permanente data is (zoals pics en toestanden) dan zal ik al eens een DVD’ke (of meer dan 1) schrijven en deze in een of andere kast proppen bij de rest 🙂

 4. Unexpected

  Hehe inderdaad 😉 Dommel is op dat vlak een zegen!
  Ik heb zo een mirrored NAS maar heb hem op RAID0 gezet 😉 1TB grootte is toch handiger niet? En een “mirror” helpt alleen tegen hardware failure niet tegen virussen of diefstal of brand of …
  Eventueel een bluray brander kopen aan 25GB per disk… binnenkort nog meer heb ik gelezen.

 5. preve

  1TB groter.. jaaaaah, maar nougabollen kwa mirroring dan he :-p Is het wel de bedoeling van je data veilig te stellen zoals ze bij bedrijven doen? Waarom dan geen plaatsje zoeken in de E-bom veilige kluizen? Mijn paranoia stopt net iets vroeger dan dit. 🙂

 6. Unexpected

  Mja I know 🙂 ach ja 😉 laat ons zeggen dat ik af en toe een “projectje” nodig heb om mij te amuseren 😉

 7. Vince

  lol, een online backup is handig, voor word bestanden, telefoongegevens, maar absoluut NIET voor MP3.
  Veilig is je data nooit, een HD kan crashen, een DVD / Blueray kan onleesbaar graken. En idem, uw data willen beveiligen tegen brand fzo, veel geluk.
  Mijn MP3’s staan op mijn NAS, en eens ik weer wat gespaard heb koop ik mij nog een externe van 1TB bij, waar dan de belangrijkste data nog maals op geplaatst word.
  Tegen diefstal, gebruik z’n speciaal slotje hé 😛 da kunde op uw NAS aanhangen, kweet de naam niet precies meer, maar het is z’n ijzeren ding met speciale sleutel… 😛

 8. Unexpected

  Kensington slot 😉
  hehe… en dan mijn bureau mee weg ook!

 9. preve

  Loool zo kunnen we blijven gaan. Boor het in de vloer en dan moeten ze je vloer uitbreken. 😀

 10. Unexpected

  Das nog een goed gedacht zie… eens bezien wat er mogelijk is 😉

 11. Vince

  mja, dit dus allemaal om aan te tonen hoe ver ge kunt gaan e 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑