Gisteren heb ik mijn VAIO nog maar eens geherinstalleerd en er terug Vista op gezet, want zo op XP werken als je Vista gewoon bent, das toch echt teveel van het goede… en eerlijk gezegd, na een herinstallatie is ook Vista “snappy” & “speedy”. Vermoedelijk net iets teveel troep op de pc gesmeten de vorige keer.
Maar swat, daar ging het niet over. Anti-Virus software, daar ging ik iets over schrijven. Jaren heb ik zonder gedaan, en eigenlijk zou ik het nog altijd kunnen want ik ben redelijk zelfzeker over waar ik rondsurf en wat ik download, ik heb nog nooit een alarm gezien van mijn AV-client (buiten eens op spyware nu en dan, maar dat clean ik sowieso op met een spyware cleaner zoals AdAware of Search & Destroy). Maar je weet toch maar nooit hé… en als je dan al eens een cd’tje uitwisselt of een kameraad steekt zijn USB-stick eventjes in je pc om die ene mp3 te kopiëren of zo, dan is het kwaad rapper geschied dan je denkt… en aangezien ik geen zin heb in een “I told you so” van mezelf aan mezelf, kies ik voor de zekerheid.
Op het werk draaien we op Symantec (de business versie, niet die bloatware van een “Norton” crap) en daar ben ik redelijk veel mee bezig, zelfs zoveel dat ik dat thuis niet meer installeer. Naar mijn ervaring vertraagt Symantec AV sofware je pc net iets teveel… zelfs met de business editions (corporate heten zij het). En ik heb geen zin om te betalen voor zo een software als hij dan nog niet doet wat ik verlang…
Gratis AV-software dan maar. AVG heb ik al geprobeerd, maar vind ik toch niet zo ideaal. Vandaar dat ik nu eens aan het testdraaien ben op Avast AntiVirus, en dat ziet er eigenlijk heel goed uit. Redelijk kleine footprint, niet teveel gezever en gezeik aan uw kop, niet teveel pop-up’s en toestanden, neen. Niets van dat. Het ding doet rustig zijn ding, stoort mij niet en de pc is er niet merkbaar trager door. En de reviews op het net zijn positief.
We zullen zien, ik hou u alvast op de hoogte van de vorderingen. Ondertussen mag u altijd uw gedacht achterlaten natuurlijk ;-).