Telling stories for a living

Mijn VAIO & Windows XP SP3

Zoals gezegd heb ik gisteren mijn VAIO geherinstalleerd, maar in plaats van terug Windows Vista te installeren met de finale versie van Service Pack 1, heb ik besloten om Windows XP in combinatie met Service Pack 3 eens aan de nodige testjes te onderwerpen.
Waarom terug naar XP als je Vista gewoon bent? Snelheid is er één van. Na meer dan een jaar op Vista te draaien, was ik er al aan gewend geraakt dat alles een beetje trager ging, maar sinds dat er terug XP op draait, valt het mij enorm op hoezeer Vista je toestel terug naar de jaren ’80 stuurt…
Het enige wat je moet missen, is het grafisch geweld van Vista. Maar dat kan je counteren met transformation packs, tooltjes die de goede “extra’s” van Vista ook op XP ter beschikking stellen,… dus zo erg is dat allemaal niet. Zeker niet als je ziet dat je in ruil echt wel meer “snapiness & speed” krijgt.
Wat is nadelig (allé ja, niet dat je dat elke dag ondergaat) aan XP? De installatie! Terug die oude, vertrouwde blauwe schermen en de oh zo trage installatie. Vista is echt wel veel sneller tijdens het installeren… maar daarna niet meer ;-). Een ander nadeel van XP t.o.v. Vista: XP kent veel minder drivers, en dan denk ik vooral aan SATA & RAID controllers. Zelfs die van Intel zitten er niet standaard ingebakken, ook niet in de nieuwste build met SP3 integrated. En dat is mogelijk een probleem, zeker met laptops. Want wat doet XP met zo een zaken? Tijdens de installatie komt ie vragen of je extra drivers wilt installeren, en zo ja dien je op F6 te drukken. Een beetje later vraagt hij achter een floppy disk met de drivers, en daar wringt het schoentje. Elke nieuwe computer (en zeker een laptop) komt zonder een floppy lezer…
Als je dan denkt dat je slim bent en een USB floppy drive gebruikt, ben je er nog aan voor de moeite. Enkel “echte” floppy drives worden ondersteunt (aangesloten met de flatcable).
Oplossing? De drivers van je controllers (of andere hardware die je graag wilt meegeven tijdens de installatie, bijvoorbeeld videodrivers) integreren in je XP installatie cd. En met tooltjes zoals nLite (vLite voor Vista) kan je dat allemaal en nog veel meer: onnodige onderdelen eruit gooien, drivers toevoegen, je serienr enz al invullen zodat je een volledige unattended installatie krijgt,…  Echt interessant dus. En dat is wat ik gisteren gedaan heb.
Na de installatie van XP SP3 nog wat andere software erop gegooid (Office 2007, Filezilla, Winamp, Daemon Tools, WinRAR, VLC Player, Powertoys, CD Burner XP, IMG Burner en meer van dat) en vaneigens mijn data backups teruggezet en mijn VAIO is terug klaar om ertegen aan te gaan. Woohoo.
Kortom, een avondje achter het beeldscherm spenderen en gans mijn portable is up & running met een volledige clean installatie en alle software die ik normaal nodig heb, inclusief data restore van de backups. De software die ik zelden gebruik, zal ik wel on-the-fly installeren, kwestie dat we de schijven niet nodeloos vol rommel steken hé…
Ah ja, had ik al gezegd hoeveel sneller het beestje aanvoelt en werkt? Bij deze…

3 Comments

 1. De Vrij Fons

  Hoi,
  Ik heb 1.5 jaar geleden een pc gekocht en daar stond vista op. Nu, Ik heb een eigen zaak, en zoals bekent bij vista, kon ik de drivers niet vinden. zelfs naar het bedrijf gebeld van de toestellen en dergelijke, maar die waren ook nog niet zover met de drivers. DUS dikke pech….
  Toen pc binnen gedaan om vista eraf te laten gooien. Dit ging ongeveer een 5 uur in beslag nemen zei hij om XP er terug op te zetten. Dit werd algauw 4 dagen :s
  Toen pc moeten formatteren na een heel agressief virus, en ik wou xp er terug opzetten.
  Dit lukte mij absoluut niet, de problemen met de sata drivers dus!
  Van pure miserie terug vista geinstalleerd, en dit is zoooooooooooo traag man man man.
  Ik werk heel veel met grafische programma’s zoals Creative suite enz… en dan maakt vista het er niet beter op.
  Ook in mijn netwerk in mijn zaak, ik kan gewoon niet in mijn pc geraken omdat hier vista home opstaat 🙁
  binnenkort ga ik een nieuwe laptop kopen, en daar zal xp niet opstaan, het is vista al wat de klok slaagt.
  En mijn pc wil ik ook maar al te graag terug naar xp zetten.
  Dus na dit verhaal mijn vraag:
  Kan je mij is uitleggen waar ik die drivers vandaan kan halen, hoe ik dit moet doen of een link plaatsen waar ik dit kan vinden.
  Je zou mij hier een enorm plezier mee doen.
  Alvast bedankt,
  Fons

 2. Herman

  Hoi, ik wil het zelfde doen maar krijg XP niet geinstalleerd, ik heb een foto van de foutmeldingen gamaakt maar kan die niet meesturen. waarom kan ik niet installeren van een bootable XP cd?

 3. Unexpected

  Ik vermoed dat hij zegt dat hij geen harde schijf vindt om XP op te installeren? Je moet een nieuwe XP cd maken en daarin de drivers van je VAIO slipstreamen, dan lukt het wel. Check nLite om zo een cd te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑