Het is alweer geleden van begin dit jaar, maar vandaag heb ik mijn avond gevuld met de herinstallatie van mijn Sony VAIO. Niet zo zeer omdat Windows traag geworden was of zo, maar eerder uit noodzaak. Ik ben namelijk zo slim geweest om Windows Vista Ultimate met SP1 Release Candidate te installeren. En niet de aparte versie van SP1, neen, de ingebakken versie. Daardoor kan ik SP1 RC niet uninstallen om de “final” release te installeren (die overigens identiek is op het versienummer na) en moet ik dus noodgedwongen de PC herinstalleren.
Waarom vraagt u zich af? Wel, op 30 juni trekt Microsoft de stekker uit de RC versies en zal ik mijn VAIO niet meer kunnen gebruiken. Sucks, I know. Daarom dat ik het werkje al maanden uitstel, maar aangezien 30 juni nu toch wel erg dichtbij begint te komen, dacht ik er maar werk van te maken voor het te laat is.
Dus eerst en vooral backups updaten (jeej, dit duurt al een paar uur), drivers bij elkaar zoeken, oplijsten welke software je wil gebruiken, alle cd’s en iso’s bij elkaar zoeken,… een serieus werkje hoor!
De backups waren redelijk straight-forward. Synhronize-IT lanceren en laten doen. Klaar. Drivers, softwares,… bij elkaar zoeken is ook niet veel werk daar ik dat allemaal netjes bij elkaar heb staan op de NAS. Check!
Waar zit dan al het werk? Al die reutemeteut installeren tiens! En daarna backups terugzetten enz.
Voordeel is wel dat de VAIO weer snel zal zijn als nooit tervoren, maar toch. Het is en blijft een lastig karwei.