Telling stories for a living

Vista Power Management

Een laptop is gemaakt om mobiel te zijn. En liefst van al zo lang mogelijk mobiel zijn zonder op zoek te moeten gaan naar een stopcontact. Enerzijds kan je dat al counteren met een long life batterij (zoals ik doe met mijn VAIO en waardoor ik tot vier uur non-stop kan werken zonder stroompunt), maar anderzijds zou ik natuurlijk graag nog meer hebben ;-).
De manier om dat te bereiken is door de “power schemes” te gebruiken, waardoor je bijvoorbeeld de CPU snelheid, de helderheid van het scherm, de wireless netwerk sterkte,… enzovoorts kan aanpassen naar gelang de stroom-omstandigheden. Als je dit goed instelt, kan je nog heel wat mobiele tijd bijwinnen. Natuurlijk ga je zo geen uren winnen, maar twintig minuten tot een half uur is realistisch als je verstandig omspringt met al die settings.
Chris123NT heeft een (engelstalige) gids geschreven over hoe je alles het best kan instellen om zo lang mogelijk van je batterij te genieten… Ik maak voorlopig gebruik van de standaard “schemes” van Vista, maar ik ga Chris zijn gids zeker en vast eens toetsen aan de werkelijkheid om te zien of er nog iets te winnen… I’ll keep you posted.

2 Comments

  1. A-dsgn

    Hoe kleiner het scherm van de notebook, hoe minder stroom het zuipt. Mijn 10″ kan met de juiste settings en batterij tot 7u meegaan. Heel handig, zo groot als een A4 schrift en licht! Maar mobiliteit en prestaties gaan jammer genoeg niet samen. Zuinige settings: donker scherm, tragere processor, bluetooth en wifi uit, … Beste batterij steekt ook als een blok achter uit de notebook, gedrocht!
    Haha maak je zal moeten kiezen, prestatie of efficiëntie. Of zit ik ernaast?

  2. Unexpected

    Tuurlijk is dat juist… prestatie of meer mobiliteit. Maar je kan ook ergens tussenin kiezen, 14.1″ of zo, met een low voltage cpu enz dan kom je ook aan 5u en das toch al redelijk goed denk ik zo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑