Telling stories for a living

OBD

OBD oftewel “On Board Diagnostics”. Veel voertuigen, waaronder mijn VW, zijn uitgerust met een OBD-poort, waarop de garagist zijn diagnosecomputer kan aansluiten om zo direct na te kijken wat er scheelt aan het voertuig. Diezelfde poort kunnen motortuners gebruiken om de prestaties van je voertuig te optimaliseren, en dat is nu precies wat ik laten doen heb, bijna een jaar terug.
Komende donderdag gaat de auto echter op onderhoud en om “gezever” te voorkomen, heb ik daarnet mijn originele afstelling terug “geupload” naar mijn auto. Laptop ernaast, stekker aansluiten, file aanduiden en uploaden. Klaar. En met die handeling zijn er dan ook 35pk’tjes minder aanwezig onder de motorkap.
Eigenlijk vind ik dat dus fantastisch eh, dat onze hedendaagse voertuigen volledig op software lopen en gemanipuleerd kunnen worden. Vroeger was de garagist een typische man met vieze handen. Vandaag is een technieker even goed een babe op naaldhakken die haar roze VAIO eventjes op uw auto komt aansluiten om hem beter te maken. Technologie heeft toch voordelen eh?

6 Comments

 1. Rob

  Hey,
  Waar heb je dit laten doen? Ik heb namelijk een vw in bestelling staan en krijg deze midden januari en zou graag ook wat extra pk’s hebben.

 2. Unexpected

  Ik ben zelf erg tevreden van Inter Tuning in Bertem. Ze zitten op het net, google eens. Bellen en vragen naar Olivier ;-).
  Welke VW heb je gekocht?

 3. Rob

  Ok dan moet ik eens googlen…
  Golf V 1,9 tdi 105pk heb ik besteld.
  Is het standaard bij Inter tuning dat je de tuning zelf aan en uit kan zetten?

 4. Unexpected

  Heb zelfde blok in mijn Jetta V. En die loopt nu op 158pk / 385Nm. Opgelet dat is afhankelijk van motor tot motor eh, dus dat kan een beetje meer of minder zijn.
  Standaard kan je dat niet aan uit zetten, maar je kan daar altijd langsgaan om je origineel programma terug te zetten voor onderhoud enz. En dat is gratis (duurt ook maar 5 minuten). Misschien kunnen ze er een knopje tussen zetten hoor, maar dat ga je aan hen moeten vragen.

 5. Rob

  En is dat ook ene lease auto want ik zit hier ngo te twijfelen om het al dan niet te laten doen…

 6. Unexpected

  Neen is geen lease auto. Met OBD ziet men niks aan de auto eh. Is puur software. De motorkap moet zelfs niet open. Er zijn dus geen enkele fysische wijziging. En als je voor elk onderhoud alles netjes terugdraait, denk ik dat je wel safe zit. Maar das een beslissing die je zelf moet maken eh ;-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑