Telling stories for a living

Microsoft Powershell

Vergeet VBScripting, vergeet WMI, er is een nieuwe koning in het land: Powershell. Kwa uiterlijk lijkt het goed op een DOS-venster dat iedereen wel kent. Kwa kracht is het onbegrensd. Scripting is nooit makkelijker geweest en meer krachtig dan nu. Gisteren heb ik een doorgedreven introductie gekregen in Powershell en naar goede gewoonte ermee kunnen spelen tijdens de labo’s en ik ben zeker en vast overtuigd! Zo gemakkelijk en logisch dat dat ding in elkaar zit. Waar je in VBS bij manier van spreken 2 A4-bladen moest volschrijven om iets gedaan te krijgen, kan dit in Powershell met een paar regeltjes.
Het komt er eigenlijk op neer dat je CMDLets oproept (spreek uit Commandlets) wat simpel gezegd scripts op zich zijn. En daar kan je dan variabelen aan meegeven of de uitkomst daarvan gewoon “pipen” naar een andere CMDlet. Kortom, the sky is the limit.
Ik het het ondertussen geinstalleerd op mijn Vista en ga er op het werk ook al mee experimenteren. Windows 2003, XP en Vista bieden out of the box ondersteuning (Powershell is in feite een .Net component) en Windows 2008 zal er veelvuldig gebruik van maken. Exchange 2007 trouwens ook.
Powershell, the future is upon us. In de loop van de komende dagen post ik wel enkele interessante links over PS, maar ondertussen kunnen jullie al eens Google’en nietwaar?

4 Comments

 1. Freggeltje

  Zie iemand…
  googlen???
  ;o)

 2. Unexpected

  hehe 🙂 binnenkort examen eh, dus zien dat ge uw les kent!

 3. /\/\o\/\/

  WMI zou ik niet vergeten 😉
  get is alleen veel makkelijker geworden
  get-WmiObject …
  Groeten /\/\o\/\/

 4. Unexpected

  awel ja 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑