Telling stories for a living

Western Digital MyBook World Edition II – Part Two

Voila. Mijn gloednieuwe NAS (Network Attached Storage voor de leken) is up & running. De installatie was straight forward: alles uitpakken, netwerkkabel in de router en stroom erop en klaar. Het ding zet zichzelf aan en ook weer uit als er geen activiteit is, maar er is ook een power button in geval ik toch de nood heb om mij ermee te bemoeien. Ik heb besloten om van de Mionet software die je toelaat om van eender welke locatie aan de NAS te geraken, niet te gebruiken. Ik lees er teveel zeverij van en met Vista geeft ie ook al problemen. Neen dank u. In de plaats daarvan log ik mij gewoon aan op de NAS via de web-interface en creër ik daar mijn shares en toegangen wel. Via een simpele wizard was mijn share snel aangemaakt en vandaar uit kon ik gewoon via Windows Explorer (Directory Opus in mijn geval) naar de share mappen. Ondertussen ben ik dat aan het overpompen en het ziet ernaar uit dat ik nog een paar dagen ga bezig zijn: 800GB overzetten, onderverdeeld in verschillende duizenden bestanden kan toch een beetje tijd in beslag nemen eh. Ah ja, het ding is fluister stil. Af en toe slaagt de ventilator eens aan, maar dan nog maakt hij minder lawaai dan de gemiddelde PC. Alleen bij het aanzetten, draait de fan eventjes op volle toeren en dan is ie wel luid. Meer resultaten, tests, besprekingen, … volgen zodra ik er meer ervaring mee opgedaan heb, maar de eerste indruk is dus zeker en vast goed!

17 Comments

 1. Stefan

  Nou hoera, ik heb ook zo’n drive. Lllaaannngggzzzzzzzzzzaaammmmmmmmmmm. Ongelooflijk langzaam: volgens de reactie die ik van WD kreeg op mijn vraag over de snelheid kan het apparaat maximaal 5 mb/s aan! Waarom hebben ze er dan een 1Gb Ethernet aansluiting op gezet? Het is mij een raadsel. Die vraag is door hen dan ook nog niet beantwoord. Ze hadden er dus net zo goed een 10 mbit BNC op kunnen zetten!
  En je hebt dus een permanente (broadband) Internet verbinding nodig om op de PUBLIC share te komen, ook al staat het apparaat naast je computer. Vandaar dat jij dus je eigen shares maakt, die je lokaal kunt mounten. Dat doe ik nu ook.

 2. Unexpected

  Mja. Ik haal ook 5Mbit/s over mijn 100Mbit netwerk. Volgens reviews haal je nog iets meer wanneer je een gigabit netwerk hebt, maar de kostprijs daarvan is het mij niet waard. Ik kan perfect twee videostreams doen van deze NAS en nog via een derde toestel surfen / network access gebruiken zonder enige problemen.
  De “world edition” toevoeging via de Mionet software is inderdaad crap en gebruik ik dus niet. Je kan beter shares aanmaken op de NAS en dan werkt alles perfect. Trouwens, die software is niet Vista-compatible en de fabrikant van die software heeft nog geen Vista-versie. Maar ik heb er ook geen nood aan.

 3. Peter Dedecker

  Ik heb er ook een sinds anderhalve maand. Ik vind die echter niet zo stil: de schijven blijven constant op volle snelheid draaien. Is er ergens een mogelijkheid om die in slaap te brengen of zo? Ik vind niet direct iets in de webinterface daarvoor.
  Heb je enig idee hoe het zit met de firmware? Mijn serienummer (WD10000D033) vind ik niet in de lijst op de WD-site. Ik heb nu versie 01.01.18, en als ik kijk bij My Book World Edition II, zie ik daar versie 1.18 staan als recentste. Zou dat dezelfde zijn? Al ervaring met alternatieve software daarop?
  Bedankt!

 4. Peter Dedecker

  Ow, blijkbaar checkt dat spel automatisch zelf of er nieuwe firmware is, chique! 🙂
  Helaas zal dat hier niet werken, wegens de verplichting om een VPN op te zetten om op het internet te geraken hier…

 5. Tony malony

  heb afgelopen week SSH op mijn MyBook gezet via een gehackte firmware update.. werkt echt super! Hopelijk komen er op deze manier binnenkort nog een aantal Apps die je op de MyBook kan zetten.. in princiepe is het WD apperaatje gewoon een embedded linux device.

 6. Unexpected

  Ah en biedt die hack nog andere interessante mogelijkheden aan? En waar heb je hem gedownload?

 7. Tony S.

  Ofcourse… je hebt via SSH full-access op de WD MyBook en kan dus zelf alles aanpassen via VI wat er aan te passen is aan de MyBook (e.g. nieuwe Apache instances draaien, AccessAnyware Deamons eruit slopen, opstart scripts aanpassen).. daarnaast kun je ook het 1 en ander aan software erop zetten.
  Links:
  http://martin.hinner.info/mybook/
  http://mybookworld.wikidot.com/forum/c-14332/modifying-the-mybook-world
  Enjoy!,
  Tony

 8. René

  Ook ik heb de mybook-world geïnstaleerd zonder de software en gewoon een link gemaakt m.b.v. een netwerkletter. Ik gebruik hem voor mijn CD collectie, alleen als ik tijdens het afspelen van muziek de mybook benader (om bijv. een ander nummer op te zoeken), valt de streaming tijdelijk stil. Dit is dus niet zo prettig als je muziek luistert. Hebben andere deze ervaring ook, maar vooral, weet iemand hier iets tegen te doen?

 9. Unexpected

  Hi Rene! Tiens ik heb dat nog niet meegemaakt. Ik stream divx films enz via de NAS naar mijn laptop en dan via een wireless connectie naar een mediaplayer op de TV. En nooit hapert ie. En dat toen ik nog op 100Mbit netwerk zat, nu heb ik gigabit dus dat zal zeker goed gaan.
  Ben je zeker dat je geen netwerk problemen hebt? Of dat je PC de streaming enz goed aankan?

 10. René

  Streaming gaat ook wel goed, probleem treed alleen op als ik tijdens het streamen nog andere dingen wil opzoeken op de MyBook, Stream stopt dan eventjes en gaat daarna verder op het zelfde punt. Probleem zit volgens mij niet in m’n laptop (WLAN) of desktop (LAN) omdat ik het probleem niet had bij een ext. USB HD aangesloten op de desktop. Lijkt wel of de processor op de MyBook het even niet zo goed kan verwerken. Is deze trouwens full duplex? En zo niet, is er een nmogelijkheid deze zodanig in te stellen?

 11. TiVo

  MyBookWorldII heb spijt dat ik het aangeschaft heb
  2 dagen gewerkt en nu geen verbinding meer reset en van alles geprobeerd is op mijn netwerk spoorloos verdwenen alle ip adressen geprobeerd
  maar helaas.
  Kan iemand me verder helpen (heb inmiddels alle
  topics en reviews al gelezen maar wordt er niet veel wijzer van).
  Zou ik dag kunnen zeggen tegen 299 euro’s en de zaak maar in container droppen.

 12. Unexpected

  Tiens ik heb niets van al die problemen TiVo… Probeer eens een fix ip in te stellen op je Mybook en stel je router zo in dat hij “dat” ip niet meer mag uitdelen aan een ander apparaat.

 13. Mark

  Hey TiVo,
  Ik heb ook wat zitten sukkelen met MioNet. Net echt super software als je het mij vraagt. Op site van WD (http://wdc.custhelp.com/cgi-bin/wdc.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=1523&p_created=1172682936&p_sid=LPnxzxXi&p_accessibility=0&p_redirect=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX3Jvd19jbnQ9MywzJnBfcHJvZHM9MCZwX2NhdHM9MCZwX3B2PSZwX2N2PSZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc3dlcnMuc2VhcmNoX2ZubCZwX3BhZ2U9MSZwX3NlYXJjaF90ZXh0PWJ1bGxndWFyZA**&p_li=&p_topview=1)
  staat een lijst met niet compatibele software. Als je een van deze geinstalleerd heb staan, kan je netwerk verkloot worden, waardoor je geen zinnig ip meer krijgt en bijgevolg ook je WD drive niet meer kan accessen. In mijn geval volstond het de bullguard te vervangen door een compatibele pakket
  Succes!

 14. vince

  ik heb zelf een MyBook World Edition 2, en ik haal er gemakkelijk 7-8MB/sec transfer op (heb 100Mbit netwerk).
  Wat mij wel is opgevallen, ik heb eerst even zo gewerkt met de mybook (met mionet enzo) en toen vielen de transfers via netwerk echt super tegen. dan heb ik deze gepatched, en er snel vsftpd opgezet, toen ging alles pakke vlotter en sneller, en sindsdien geen problemen meer mee…
  ook andere software dat ik download & installeer loopt “vlotjes”. Voor zoverre dat die ARM processor het aankan natuurlijk.

 15. Unexpected

  Vince vertel is wat meer over de “mods” die je gedaan hebt? Ander OS erop of zo? Share the knowledge :-).

 16. vince

  wel, eigenlijk heb ik er niet veel aan gedaan, zoals de meeste heb ik gewoon mijn mybook gepatched (SSH opengezet) deze start nu auto op, ik heb de mionet service offline gehaald (deze start niet meer op met het opstarten van m’n mybook) VSFTPD geinstalleerd, rtorrent + libtorrent & nano geinstalleerd. Verder heb ik recent ook TwonkyMedia er op gezet (wel de ARM versie) zodat ik netjes muziek & films kan streamen over netwerk.
  als ge eventueel vragen hebt ofzo, kan je me altyd op hetvolgende adres berijken:
  musicsken@hotmail.com

 17. vince

  nog wel een kleine toevoeging mss: ik heb onderutsse ook ontdekt dat de Mybook loopt op een versimpelde debian versie 😉
  en nog iets dat ik geinstalleerd heb is die optware… zoals de meeste onder jullie.
  screen is ook een van mijn toevoegingen geweest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑