Ik heb het dan toch gedaan mensen! Ik heb besloten om te “switchen” na vele jaren twijfelen, wikken en wegen. Gisteren langsgelopen bij Easyware in Leuven en een uurtje later buitengestapt met een bestelbon voor een Apple Macbook Pro. Ik was al een jaartje of twee aan het twijfelen om toch de sprong te wagen, maar tot nu hield ik de boot af omdat ik werkgerelateerd toch wel veel bezig ben met de Wintel side of life. Misschien was ik ook wel angstig om volledig opnieuw te starten, weg van het vertrouwde waarin ik mezelf jaren heb onderricht. Met de nieuwe Mac’s en hun mogelijkheid om Windows te draaien, was mijn laatste argument echter verdwenen: ik zou nog altijd Windows kunnen installeren naast het MacOS, zelfs enkel Windows installeren (niet dat ik dat van plan ben hoor!) voor in geval ik het toch nodig mocht hebben.
Mijn bedoeling is om enkel MacOS te gebruiken, zelfs geen dual boot met Bootcamp installeren… Eventueel Parallels aanschaffen (beetje zoals VMWare op PC) en Windows XP in virtuele omgeving installeren voor in geval ik toch iets moet opzoeken of testen (MCSA studies gerelateerd).
De aanschaf was een serieus dilemma: een gewone Macbook viel af omdat ik een 13,3″ scherm toch net iets te klein vind en vooral omdat de grafische kaart een onboard kaartje is dat gebruik maakt van shared video memory. Voor gewone office applicaties zou dit niets uitmaken, maar voor grafisch werk, videobewerking, gaming, … zou dit een serieuze domper of de fun zijn.
Bleef de Macbook Pro over en hoewel de 17″ variant een serieus knap scherm meekrijgt, heb ik toch voor de 15,4″ gekozen, kwestie van toch mobiel te blijven eh. Met het prijsverschil kan ik een 20″ Samsung LCD kopen voor op het bureau wanneer ik thuis ben. De kleine Macbook Pro is verkrijgbaar in twee varianten met als enige verschillen tussen de duurdere en de goedkopere versie een snellere CPU (2,33GHz VS 2,16GHz), meer videogeheugen voor de ATI X1600 (256MB VS 128MB) en het geheugen (2GB VS 1GB). Voor deze verschillen moet je een exact 500€ meer betalen en ik zat dus met de vraag, is het dat wel waard? De CPU is volgens reviews maar een goeie 7% sneller (lees: je moet ze naast elkaar zetten om het verschil waar te nemen) en het geheugen kan je optioneel uitbereiden voor minder geld. Bleef het grafische geweld probleem over en daarvoor ben ik dus ten rade gegaan bij Easyware. Deze vriendelijke mensen hebben me overtuigd om voor het goedkopere model te gaan, daar die extra 128MB videogeheugen vooral van toepassing is wanneer je veel in 3D programma’s werkt of veel aan videobewerking doet. Beide taken zijn niet echt aan mij besteed en zullen maar heel sporadisch gedaan worden.
In the end is het dus het 2,16GHz model geworden, met een ATI X1600 grafische kaart met 128MB videogeheugen en 2GB geheugen (ik heb er direct 1GB bijgekocht). Dit scheelt toch nog 319€ op de prijs van het duurdere model, geld waarmee ik iets anders kan doen ;).
Nadeel: ik heb gekozen voor het glossy scherm, en daar zit een wachttijd op van 4-6 weken. Geschatte leveringstijd: eind januari – mid februari. Geduld word beloond enzo zeker?
In ieder geval, stay tuned voor de verhalen van een die-hard Windows gebruiker die switched naar Apple…