In mijn recap van 2016 had ik al een tipje van de sluier opgelicht en verklapt dat ik in 2017 zou gaan crossfitten.

CrossFit is een soort fitness waarbij een combinatie wordt gemaakt van gewichtheffen, atletiek, gymnastiek, cardio en allerlei functionele bewegingen die je dagdagelijks gebruikt. Het zorgt voor een betere conditie en een sterker lichaam.

Eind vorig jaar deed ik twee proeflessen mee en ondanks het feit dat die best zwaar waren, voldeden ze toch helemaal aan mijn verwachtingen over Crossfit. En dus heb ik me lid gemaakt en alvast voor zes maanden ingeschreven.

Why Oh Why?

Alvorens er mensen beginnen te roepen dat zes maanden niet genoeg zijn om een verschil te zien, licht ik mijn argumentatie graag toe:

  • Ik ben helemaal akkoord dat je geen of weinig verschil zal zien na zes maanden…
  • Maar ik zal het verschil zonder enige twijfel wel voelen en dat is nog altijd mijn eerste doel!
  • Ik voel er niet bijster veel voor om tijdens de warme zomermaanden in een gesloten hangar te staan bakken en braden… ik wil liever buiten sporten in die periode.
  • Daarbovenop geef ik mezelf zes maanden om Crossfit echt te evalueren. Op die periode heb ik genoeg WOD’s gedaan om in te schatten of ik het nog verder wil zetten of dat ik weer op mijn eentje verder ga.

Voor alle duidelijkheid: tot nu toe bevalt het me heel goed, maar ik ben ook nog maar een maand bezig en dan kan ik nog geen waterdichte evaluatie maken.
Waar ik wel zeker van ben, is dat Crossfit gelijk staat met afzien. Het is te zeggen: tijdens de WOD (WOD = Work Out of the Day) zie je af, maar daarna voel je naast spierpijn 😉 ook voldoening! I did it!
Uiteraard ben ik een beginner en zie ik af. Hard. Mijn shirt kan je letterlijk uitwringen na een sessie. Maar andere crossfitters die er al jaren mee bezig zijn, zien ook nog altijd af! Meer herhalingen, meer gewichten, harder pushen. Want dat is de essentie van Crossfit: niet opgeven, doorgaan, harder pushen en daarna helemaal van voor af aan. Grenzen verleggen en een sterker lijf kweken. Beast mode on!
Eigenlijk ben je constant in gevecht met jezelf, je eigen grenzen proberen te verleggen. En dat is de hoofdreden waarom ik zo graag wou crossfitten. Karakter kweken en niet plooien.

Combineren?

Mijn hoofddoel is en blijft nog altijd het hardlopen, laat daar geen misverstand over zijn. De lat ligt hoog voor 2017 (en nog hoger voor 2018) en daar wordt niet vanaf geweken. Crossfit zorgt voor een fitter en sterker lichaam en dat gaat mijn loopprestaties op termijn alleen maar verbeteren.
Mijn normaal loopschema houdt in dat ik vier keer per week ga hardlopen: drie keer door de week en één keer in het weekend. Meestal houdt dit in dat ik in de week 5-7KM loop waarvan zeker twee keer op de loopband en die laatste keer in het weekend is eerder een duurloop waar ik tussen de 10-12KM probeer uit te komen.
Crossfitten doe ik twee keer per week en altijd after-work en dus nooit tijdens het weekend. Indien mogelijk op dagen dat ik niet ga hardlopen omdat ik de spieren niet wil overbelasten.
Tot nu toe lukt dat prima, behalve die twee keer dat de Crossfit sessies zo intens waren dat ik twee dagen moest recupereren en hardlopen een slecht plan zou geweest zijn. Maar dat gaat ook wel beteren met dat mijn spieren de nieuwe oefeningen gewoon worden dus no worries and keep going strong!

Proberen?

Is Crossfit voor iedereen? Dat denk ik niet. Let me explain.
Crossfit is voor iedereen die zichzelf wil tegenkomen en zijn grenzen wil verleggen.
Af kunnen / willen zien hoort daar zeker bij, maar de voldoening achteraf is eens zo groot! Ook beginners kunnen gaan crossfitten, het is heus niet alleen voor spierbundels.
Als je jezelf herkent in bovenstaande en je wil die grenzen graag verleggen in het gezelschap van gelijkgestemden, dan is Crossfit mogelijks iets voor jou en zou ik zeker een proefles aanraden!
Beast mode on! *vuistje*