Iedereen die iets of wat actief is op LinkedIn, wordt er vroeg of laat mee geconfronteerd: je krijgt een bericht van een bedrijf (al dan niet via een headhunter) met de vraag of je open staat voor een nieuwe uitdaging.
Vanaf dan heb je twee opties:

  • Je laat weten dat je niet op zoek bent
  • Je laat blijken dat je interesse hebt om meer te weten te komen

Er is eigenlijk nog een derde optie: straal negeren. Maar daar doe ik niet aan mee (tenzij ik merk dat het over een “mass-mail” bericht gaat). Die mensen doen ook hun job en als zij de moeite doen om mij te contacteren, dan wil ik de moeite doen om op zijn minst beleefd te bedanken voor het voorstel.
Anyway. Stel dat je voor optie twee gaat en naar meer informatie vraagt. Meestal bellen ze je dan op voor een telefonisch interview (lees: ze willen zien wat ze in de kuip hebben, hoe vlot ben je, hoe zijn je talen enz). Tot zo ver alles ok.
Op het einde van zo een gesprek krijg je dan dikwijls de vraag om een up to date versie van je C.V. op te sturen. Say what? Een C.V. zei u? Zoals in “curriculum vitae”?
Wacht eventjes. U hebt mij opgesnord via LinkedIn, u hebt daar mijn volledige werkleven nagelezen (in detail, want ik probeer al mijn jobs en functies nauwkeurig, doch “in a nutshell” te omschrijven), u hebt de nodige aanbevelingen van (ex) collega’s kunnen nalezen, u hebt gezien welke certificaten en diploma’s ik behaald heb en ga zo maar door.
En op het einde van het tot hier toe “cloud sollicitatie avontuur” vraagt u mij om een “offline” schrijfsel dat eigenlijk niks anders kan bevatten dan wat al op LinkedIn staat (en constant up to date gehouden wordt)?
Hoe absurd is dat toch wel niet? Alle gegevens die relevant zijn, staan op LinkedIn. U hebt mijn telefoonnummer en e-mail adres voor bijkomende vragen. Op dat C.V. gaat dus niets anders staan dan wat u al weet. Dat kan dan maar één ding betekenen: u wil uw werk delegeren naar uw kandidaat, want u als headhunter kan moeilijk een link naar een LinkedIn profiel doorsturen naar uw klant (en mijn mogelijke werkgever):

  • Mogelijk nemen ze dan rechtstreeks contact op met mij en mist u uw “premie”
  • Mogelijk vinden ze dat ze u dan veel geld betalen om een “link” in te plaats te krijgen

Mijn antwoord op die vraag is dus zeer bondig: alles wat u moet weten kan u vinden op mijn LinkedIn profiel. Mijn C.V. is ondertussen echt niet meer up to date en ik heb geen zin om een offline kopie up to date te houden terwijl ik al alles op LinkedIn schrijf.
En als uw klant dan toch een document wil ontvangen, dan moet u dat zelf maar schrijven met behulp van alle informatie waar u ondertussen toegang toe heeft, want in deze fase van het “avontuur” zijn wij al vriendjes geworden op dat professionele sociale netwerk.
Update: met dank aan collega Twitteraar @jpbobbaers die me op het bestaan van LinkedInLabs wees. Eén van de modules daar laat je toe om je LinkedIn profiel te exporteren als “offline” C.V. – handig!