Maandag is het D-day voor de vakbonden en hun gevolg. Ze gaan het land plat leggen, want ze zijn niet akkoord met de voorstellen van onze regering.
Bon, ik heb niet alles uitgepluisd en ik weet de details er niet van, maar ik snap die mensen hun motivatie toch niet helemaal. Staken omdat je vervroegd pensioen op de helling staat? Anders eens gaan werken omdat je blij bent dat je überhaubt een pensioen zal hebben? Het is maar een gedacht natuurlijk.
Ik doe er niet aan mee. Ik geloof niet dat staken beterschap gaat brengen. Integendeel, het gaat onze economie nog wat meer achteruit duwen. Nog wat ratings laten zakken. Nog wat meer betalen voor leningen. En ga zo maar door. Maar dan kunnen ze daar ook weer tegen gaan staken misschien ;-)?
Ben ik dan akkoord met wat die pippo’s van onze regering uit hun mouw schudden? Helemaal niet! Verre van zelfs! En dat het pippo’s van de bovenste plank zijn die niet goed weten waarmee ze bezig zijn, is duidelijk te zien aan bv. die aanpassing van de taxen op bedrijfswagens. Als je al na 1-2 maanden een aanpassing moet doorvoeren, is er duidelijk niet genoeg nagedacht in den beginne.
Van een staking gaan die mannen (en vrouwen) niet wakker liggen. Kris Peeters zei het nog (in het kader van de fiscale aftrekpost van de hypotecaire leningen): we moeten ons geen zorgen maken, want hij heeft zelf ook een lening lopen en hij gaat zichzelf toch niet beduvelen? Vaneigens vergeet hij de nuancering dat meneer Peeters iets meer dan 10.000€ netto per maand verdient en dat u en ik daar in de verste verte niet aan komen. Bij wie gaat een eventuele negatieve aanpassing dan het meeste pijn doen? Juist ja.
Ik krijg hoe langer hoe meer een diepe afkeer van onze Belgische “zakkenvuller” politiek. En ik ben daar volgens mij niet de enige in. In feite hoor ik hetzelfde bij iedereen waarmee ik praat over die zaken. Iedereen heeft er genoeg van. Maar of een staking het gaat oplossen? Ik durf daar aan te twijfelen. Zwaar afstraffen bij de verkiezingen is een optie, maar komen er dan andere pippo’s in de plaats en zijn we geen stap verder? Who knows.
Zouden die vuilniszakken met armen en benen trouwens opnieuw mensen lastig vallen die wél willen werken? Afritten afzetten naar goed dunken? Ingangen blokkeren van gebouwen of ganse industrieterreinen? Uit solidariteit natuurlijk, om u onvrijwillig mee te doen staken, zodat u niet tegen uw werkgever moet zeggen dat u wil staken (maar het niet durft). Gezever!
Ze geven trouwens serieus koud weer morgen… dus op terrasjes zitten zal er niet bij zijn. Ik ben eens curieus of ze veel volk op de been gaan krijgen, want al die “gesyndiceerden” zouden wel eens de voorkeur kunnen geven aan thuis zitten, lekker warm en passief.
Enfin, mij gaan ze niet hebben. Ik werk gewoon van thuis morgen. Ik kies om actief iets te doen om mijn toekomst te garanderen (werken, sparen, investeren,…) en ga niet verkleed als vuilniszak klagen dat iemand anders het moet oplossen.
My 2 cents natuurlijk. Maar het is hier dan ook mijn blog.
PS: die #30j refereert naar de Twitter hash-tag die de vakbonden in het leven riepen om hun boodschap via de sociale media te verspreiden. Spijtig genoeg voor hen is dat in hun gezicht ontploft en wordt die hash-tag gebruikt om onvrede met de nationale staking te spuien. A lesson well learned denk ik.