Telling stories for a living

LinkedIn Recommendations

In navolging van mijn blogpost over LinkedIn en headhunters, wil ik met plezier ook een postje wijden aan de befaamde / beruchte “recommendations” op LinkedIn.
Iedereen die LinkedIn gebruikt, heeft ze al zien passeren en zo niet, wees gerust, vroeg of laat is het zo ver. Collega A schrijft over collega B een superduperdeluxe aanbeveling. Collega B is de beste in zijn vak, uniek en zeldzamer dan een eenhoorn, bevat alle skills die een werkgever zich maar dromen kan én heeft eigenlijk helemaal geen minpunten.
Om het met Eddy Wally zijn woorden te zeggen: “Woooww”, “Geeewelllldigghh”.
Na bovenstaande lofzang over collega B moet je je LinkedIn updates pagina goed in de gaten houden. Binnen de kortste keren, meestal zelfs diezelfde dag of daags nadien, zie je een soortgelijke aanbeveling verschijnen van collega B over collega A. Ah ja, of wat had u gedacht?
Onder het motto: ik was jouw rug, was jij dan de mijne?
Het wordt allemaal nog geestiger als je dan bedenkt dat diezelfde collega A de week voordien nog net iets anders getinte opmerking over collega B zat te verkondigen.
Om het met onze goede vriend Leterme zijn woorden te zeggen: “Wie gelooft die mensen nog?”.
Gelooft er überhaubt iemand iets van die recommendations eigenlijk? Voor mij komen die over zoals de speeches in de kerk, bij een begrafenis. Niks dan lof over de doden… “het was zo nen brave, lieve, vriendelijk, *vul zelf superlatieven in*”.
Zucht. Neen dank u, voor mij geen recommendations. Heb ik er dan geen enkele? Natuurlijk wel, de volle vier om precies te zijn. Gekregen zonder reden welteverstaan. Niets van die praktijken hierboven.
Zijn er HR mensen of managers die dat lezen en dan effectief denken dat ze de grootste vis ooit aan hun virtuele haak aan het slaan zijn? Kan toch niet? En indien wel, dan denk ik dat ze het verdienen van die mensen binnen te halen. Dan komt de waarheid wel aan het licht, op hun eigen kosten ;-).
Persoonlijk denk ik dat je een betere indruk maakt als je vol vertrouwen de contactgegevens van een vorige manager of andere leidinggevende kan doorspelen met de bijhorende boodschap dat men altijd contact mag opnemen met die mensen. Veel geloofwaardiger, ook al kan hier dezelfde tactiek toegepast worden… maar die kans is veel kleiner denk ik.
De enige recommendations die ik schrijf, zijn voor (ex-) collega’s waar ik graag en goed mee samengewerkt heb. En dan nog zonder dat ze er komen achter vragen. Dat spreekt voor zich. De waarde is trouwens veel hoger als je een aanbeveling “zomaar” krijgt vind ik.
En nu allemaal naar uw LinkedIn account, op zoek naar zondaars! Let ook op de data van hun aanbevelingen voor elkaar, gegarandeerd liggen die zéér kort bij elkaar ;-). Oh, en voor ik het vergeet. Vergelijk die aanbevelingen eens met wat deze “Recommendations Generator” kan uitspuwen met enkel een naam, geslacht en bedrijf.
Enjoy the show.
PS: vergeet ook niet te letten op de mooie Nederlands naar Engels vertalingen (Google Translate?) en de vele spellingsfouten in de Engelse versies. Naast die geloofwaardige aanbevelingen, gaan schrijffouten en andere soortgelijken zeker en vast een goede indruk maken bij een toekomstige werkgever ;-).
Tip: als je de taal niet machtig bent, stick to Dutch.

5 Comments

 1. Serge van Ginderachter

  Ik hecht geen belang aan (de details in) zo’n recom. Waar ik wel een klein beetje op let is het aantal recom’s dat je hebt. Deel dat door het aantal contacten en het geeft wel ergens een of andere ‘recomrank’ denk ik. Niets meer natuurlijk. Vaak kijk je ook wel wie wie recom’d en de mate waarin je de personen persoonlijk kent, geven je wel een manier om dat naar waarde in te schatten.
  Maar ik kijk er alvast minder naar om dan pakweg een jaar geleden 🙂

 2. herman dailybits

  Tja, altijd moeilijk. De enige recommendations die ikzelf heb gemaakt en heb gekregen kwamen inderdaad van een project waar we als een hechte groep freelancers en consultants een verloren project heb gered door 70u. weken te kloppen.
  Daarnaast vind ik het inderdaad maar een speciaal concept, waar ik niet goed weet wat ik ermee moet, dus ik blijf er maar vanaf. Het volledige pakket van certificaties, werkervaring en opleiding geeft mij nog altijd het beste beeld van iemand zijn linkedin-profiel.

 3. Michel Vuijlsteke

  Let er ook eens op: recommendations komen er vaak als mensen ergens ontslaan worden, om welke reden dan ook.
  Alsof de bazen en ex-collega’s hun schuldgevoel op die manier van zich af schrijven. 🙂

 4. Unexpected

  Zeker waar, of al mensen op zoek zijn naar iets nieuws.
  Op zich allemaal niet verkeerd, maar ik vind de geloofwaardigheid van 90% van die recommendations nul, gewoon omdat het er zo hard op ligt.

 5. indijan

  Het zieke aan het systeem is dat uw profiel dus niet compleet is voor linkedin als je nog GEEN recommendations hebt, met de constante melding “Ask for recommendations”.
  Ben ik dus zo’n loser met een niet compleet profiel en zonder recommendations, snik …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑