Als serieus tevreden gebruiker van de iOmega StorCenter IX4-200D NAS, check ik regelmatig de nieuwigheden die iOmega op ons loslaat. Gisteren kondigden ze een nieuw product aan voor de SMB markt aan: de iOmega IX12-300R.

Zoals de naam al doet vermoeden bevat deze NAS appliance maximaal maar liefst twaalf harde schijven met een totale capaciteit van 4 tot 24TB (mijn IX4 heeft er vier schijven met een capaciteit van 4TB) en beschikt het over vier gigabit ethernetpoorten om de netwerkconnectiviteit te waarborgen.

ix12-300R.jpg

Het hartje van deze NAS bestaat uit een Intel Core2Duo processor en om dataloss te vermijden, kan je gebruik maken van RAID6. RAID6 zorgt ervoor dat je tot twee disk failures overleven alvorens je data verliest. Vanzelfsprekend zijn de power supplies ook redundant en hot-swapable.

Het duurste exemplaar met 24TB aan opslagcapaciteit, komt op ongeveer $10.000. Veel geld voor thuisgebruik, betaalbaar voor KMO’s en een mogelijke concurrent voor HP zijn MSA reeks.

Zijn er dan geen nadelen? Mogelijk wel natuurlijk. Zo blijft het de vraag of een enkele Intel Core2Duo processor genoeg paardekracht heeft om vier gigabit ethernet poorten en een hoop I/O te kunnen verwerken. Verder is er blijkbaar geen dubbele disk controller, waardoor je daar dus een “single point of failure” krijgt. En om het klaaggezang af te sluiten: ze gebruiken geen snelle SAS disks :-(.

Voor de volledigheid: zoals gewoonlijk is deze iOmega NAS volledig gecertifieerd voor gebruik als shared storage met VMWare, Citrix en Hyper-V.

En nu nog een gulle weldoener vinden die mij dit leuk speelgoed eens wil uitlenen…