Telling stories for a living

Iomega ix4-200d

Storage is belangrijk, zoveel is wel duidelijk. In het bedrijfsleven staat dit al langer als een paal boven water, maar de laatste jaren is ook in de privé het belang van goede dataopslag van cruciaal belang. Internet heeft zijn intrede gedaan in vele huishoudens, met daarbij het aankopen van digitale media zoals bijvoorbeeld muziek of boeken, die stuk voor stuk op de harde schijf opgeslagen worden.
Naast internet heeft tegenwoordig ook iedereen een digitale fotocamera (en soms zelfs een videocamera) in huis waar duchtig mee geëxperimeneerd wordt. Ook deze gegevens worden opgeslagen op de harde schijf van de computer.
En dan heb ik nog niks gezegd over bijvoorbeeld de digitale rekeningsuitreksels, facturen, e-mails en andere documenten die we op onze schijven hebben zitten en die we liever niet willen kwijtspelen.
Kortom, de harde schijf heeft een erg belangrijke rol in het gemiddelde gezin – al is men daar meestal niet van bewust (althans, tot het te laat is).
Backups lossen mogelijke problemen op. Externe schijven zijn hier een oplossing voor, maar deze schijven hebben ook een nadeel: ze hangen vast een één machine. Vergeet het centraal beschikbaar maken van data zonder dat de “master” computer aan staat.
Apple lost dit op met zijn Time Capsule – een router met wifi en een ingebouwde schijf waarnaar je je backups kan schrijven met Time Machine en je iTunes muziekbibliotheek centraal kan plaatsen. Leuk, maar in feite zeer kostelijk en toch enigszins beperkt. Plus, ik heb al een router en ik ben daar erg tevreden van.
Daarnaast komt nog een derde item op mijn verlanglijst: ik zoek ook een oplossing om voor een aanvaardbaar bedrag een “shared storage” oplossing te hebben voor mijn VMWare testomgeving. Met shared storage bedoel ik een opslagsysteem dat door VMWare erkend wordt als een shared storage systeem – een omgeving die je kan presenteren aan verschillende ESX servers en zo bijvoorbeeld VMotion te gebruiken. Vergeet dus huis- tuin- en keukenoplossingen zoals de Western Digital Mybook en soortgelijken. Deze dingen zijn ten eerste veel te traag en zijn ook nog is serieus beperkt in hun kunnen. Mijn WD Mybook World NAS met 1TB opslag staat meer uitgeschakeld dan ingeschakeld.
Na veel reviews te lezen, blogs af te schuimen naar gebruikerservaringen, prijzen te vergelijken en specificaties te checken, is mijn oog op de Iomega ix4-200d. Sinds Iomega is overgenomen door EMC, heeft hun productportfolio enkele leuke uitbereidingen of verbeteringen gekregen en de ix4-200d is er daar een van.

Deze NAS is bevat vier harde schijven en is verkrijgbaar in drie varianten: 2TB, 4TB en 8TB. De NAS heeft twee gigabit ethernet aansluitingen die je kan gebruiken voor redundantie of extra snelheid, een LCD scherm met de nodige informatie, drie USB poorten waar je USB-schijven, sticks of printers op kan aansluiten (ook NTFS schijven!), ondersteunt zowel NFS als CIFS, biedt RAID5, RAID10 of JBOD aan als disk-configuratie, ondersteunt Active Directory integratie, kan data kopieren van het ene volume naar het andere (en naar USB schijven / sticks) zonder dat de data door de client-pc passeert, heeft support voor Time Machine, kan als iTunes server dienst doen, werkt perfect samen met de PS3, XBOX360 en alle andere toestellen die DNLA ondersteunen, bevat een Torrent server zodat je kan downloaden zonder PC, kan met een optionele Bluetooth adapter communiceren met GSM’s, biedt een “truckload” aan reporting met o.a. SNMP mail alerts en logging én de kers op de taart is dat de ix4-200d door VMWare gecertifieerd is voor gebruik met VMWare Infrastructure. Lees hier de volledige specificatielijst gerust na, want ik ben hoogstwaarschijnlijk nog dingen vergeten.

Kort gezegd: deze NAS heeft alles wat ik zoek en meer. En wat moet het kosten hoor ik u denken? De 4TB variant kan je mits wat zoekwerk vinden voor net geen 900€ – dit model is dan ook de “sweetspot” van de reeks – de 8TB variant kost ongeveer het dubbele en de 2TB versie de helft. Let op, als je RAID5 gebruikt, ga je een derde opslagruimte verliezen om de redundantie te kunnen garanderen, met RAID10 verlies je de helft. JBOD geeft je de volledige opslagcapaciteit van de disks, maar biedt geen enkele bescherming tegen hardware falen en is dus sowieso geen optie voor mij.
Zijn er dan geen nadelen aan deze NAS? Weinig. Er zijn toestellen die sneller lezen / schrijven dan de Iomega (ook al doet die het zeker niet slecht in de tests – middenmoot zeg maar), maar die kosten ook direct een pak meer. Een ander nadeel is dat de harde schijven niet hot-swappable zijn in geval van defect. Om je garantie niet te verliezen, moet de swap gebeuren door Iomega zelf, maar tests hebben bewezen dat het perfect mogelijk is om het chassis te openen en de schijf zelf te vervangen, waarna de RAID-array zichzelf zonder probleem herstelt.
En nu nadenken of ik al dan niet op “Bestel Nu” ga klikken…

1 Comment

  1. pvw

    Interessante gedachtengang. Ik vond hem iets te duur voor thuisgebruik en wou zelf mijn disken kunnen kiezen, toevoegen of verwijderen. Ik heb gekozen voor de Dlink DNS-323 (http://www.nettooor.be/?p=262).
    Dit toestel is duidelijk veelzijdiger, performanter en completer, maar ik ben best tevreden met mijn keuze 😉
    Laat ons weten wat je beslist hebt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑