Telling stories for a living

VMWare Certified Professional

Vorige week donderdag, 3 september 2009, was het eindelijk zo ver: D-day was aangebroken, de dag waarop ik na veel studeren en oefenen mezelf richting examencentrum zou begeven om “het” examen af te leggen…
Eind juni heb ik een de cursus “Install & Configure VMWare Infrastructure V3.5” gevolgd bij Distrilogie met het oog op het behalen van mijn VCP – VMWare Certified Professional – statuut. Zelfs indien je van denkt dat je het examen tot een goed einde kan brengen zonder opleiding heb je pech, want VMWare verplicht je om minstens 1 cursus te volgen alvorens je je examen mag afleggen.
Enerzijds zou je denken dat dit pure geldklopperij is, maar anderszijds kan je het ook bekijken als een manier om toch te garanderen dat wie zijn examen tot een succesvol einde brengt, zeker iets van VMWare kent aangezien hij/zij een vier(vijf)daagse opleiding genoten heeft.
Persoonlijk ben ik er niet van overtuigd dat je na het volgen van zo een cursus direct klaargestoomd bent om je examen af te leggen. VMWare Infrastructure is redelijk veelzijdig en af en toe toch wel complex, waardoor enig studeerwerk en vooral “hands-on expierence” meer dan welkom is om je voor te bereiden.Vandaar dat ik na mijn opleiding op zoek gegaan ben naar een drietal servers om thuis een VMWare-labo op te zetten, een sandbox / playground zeg maar waar ik zoveel ik wou kon prutsen, knoeien, herinstalleren en testen.
De cursusboeken die ik in de eerder genoemde opleiding gekregen heb, zijn van goede kwaliteit, maar toch heb ik nog veel andere zaken doorgenomen waarvan ik volgende serieus kan aanraden aan iedereen die interesse heeft in VMWare en virtualizatie in het algemeen:

 • Virtualization for Dummies – de welgekende reeks van “for dummies” en deze keer zelfs gratis! Geeft een algemeen beeld van de virtualizatie en waarom je er interesse in zou moeten hebben. Gratis te downloaden bij SUN.
 • VMUG.nl – VMWare User Group te Nederland waar ik vooral veel info gevonden heb in het forum. Erg behulpzame leden daar. België heeft ook een VMUG, maar daar zie ik zeer weinig actie…
 • De VMWare whitepapers – gratis en boordevol informatie. Vaneigens heel erg veel documentatie, maar oh zo belangrijk en interessant.
 • Master VMWare Infrastructure 3 uitgegeven door Sybex – persoonlijk vond ik dit een van de betere boeken die ik vastgehad heb en dus een aanrader.
 • VCP-exam BluePrint: wat VMWare opgeeft als te kennen materiaal voor het examen. Zorg dat je alles op deze lijst kent.
 • Blogs. Veel blogs. Van VMWare guru’s. Teveel om hier op te noemen, dus ik zal die eens in een apart blogpostje bij elkaar gooien. Niet zo zeer van belang om te studeren, maar wel om je te helpen een beeld te vormen van de VMWare wereld en om eens een andere insteek te horen.

Met bovenstaande hulpmiddelen én hands-on experience zou het allemaal in orde moeten komen. Indien het aankopen van test-machines niet tot de mogelijkheden behoort, maak dan zeker gebruik van VMWare Workstation 6. Tegenwoordig is het mogelijk om in VMWare Workstation een installatie te doen van VMWare ESX, waardoor je dus kan testen op een ESX-omgeving, weliswaar allemaal iets trager maar bon…
Anyway. Zoals ik al zei, heb ik eind juni de opleiding gevolgd en daarna ben ik begonnen met praktijkervaring op mijn test-omgeving gecombineerd met veel leeswerk. Na twee maanden ondergedompeld te zijn in de wereld van VMWare had ik het gevoel dat ik er klaar voor was (althans, voor zo ver dat je dat kan, want ergens blijf ik altijd twijfelen) en schreef ik me online in voor het examen in het dichtsbijzijnde Pearson Vue examencentrum – in mijn geval was “Telindus / JCAcademy” te Haasrode / Leuven.
Het examen kost net geen 200€ die je betaalt na het kiezen van de datum en aanvangsuur, allemaal volledig online natuurlijk. Ze vragen om minstens een kwartier op voorhand in te checken voor je examen, want je moet nog een paar agreements doornemen en ondertekenen en wat foto’s laten maken, allemaal nadat je twee identificatiedocumenten hebt voorgelegd waarvan er minstens één met foto moet zijn.
Daarna moet je al je hebben en houden afgeven (rugzak, GSM, sleutels,…), kwestie van cheaten te voorkomen (je wordt trouwens ook gefilmd tijdens het examen), en word je begeleid naar het examenlokaal waar een aantal computers opgesteld staan om examens af te nemen. Het examen bestaat uit 75 vragen en je krijgt 90 minuten om ze op te lossen (+ een extra 30 minuten indien je moedertaal verschillend is van Engels). In mijn geval had ik dus 125 minuten om het examen af te leggen.
Na veertig minuten was ik klaar met het examen (nog is nagelezen ook, kwestie dat er geen kemels in staan) en heb ik met de nodige spanning op de “End Exam” knop gedrukt waarna er enkele momenten later “Congratulations” op het scherm verscheen! Ik was geslaagd! wOOt!
Bij het buitengaan viel de stress van mijn schouders. Stress, of beter gezegd de druk om te slagen in het examen zeg maar. Euforie deed zijn intrede en onderweg naar huis heb ik mij volledig afgereageerd op de meest recente Kings of Leon cd 😉 – weliswaar veilig in het verkeer!
Sinds drie september ben ik dus officieël VCP3, maar aangezien sinds kort VCP4 beschikbaar is (VMware Certified Professional voor VMWare Infrastructure 4.0, beter gekend als vSphere), is het slechts een kwestie van tijd alvorens de hele molen van studeren, oefenen en examen afleggen opnieuw begint te draaien.
Het leven zoals het is: IT’er. Constant bijleren. Constant grenzen verleggen.

3 Comments

 1. Rudy Engels

  Dikken bal, kozze. Op goede muziek afgereageerd ook 😉

 2. pvw

  Knap! Proficiat!
  .-= pvw´s last blog ..Testing wireless headsets #plantronics =-.

 3. Unexpected

  Thanks!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑