Telling stories for a living

Virtualisatie

Virtualisatie is “hot” en zal naar de toekomst toe alleen maar “hotter” worden. VMWare, Citrix (Xen) en zelfs Microsoft (Hyper-V) zitten op de virtualisatiekar, de ene al wat langer dan de andere, wat op zich al een teken aan de wand is dat deze technologie nog  lang in ons midden zal vertoeven.
Mijn werkgever focust vooral op producten van EMC en aangezien VMWare deel uitmaakt van de EMC groep, is het logisch dat het ook deze virtualisatie-software is die we op het werk aan de man (zullen) brengen. Ik had het geluk om de eerste werknemer te zijn die op VMWare training moest / mocht gaan en dat is exact wat ik vorige week gedaan heb – meer bepaald bij Distrilogie te Vorst.
Aangezien het de bedoeling is dat ik de status van VCP behaal – VMWare Certified Professional – was het meegenomen om uitleg te krijgen van iemand die weet waarover het gaat. Ja, je kan dat allemaal op eigen houtje leren met boeken en artikels en hands-on, maar als iemand die de kneepjes van de technologie beheerst je vier dagen intens uitleg geeft en brainpicking aanmoedigd, dan ben je toch bevooroordeeld ten opzichte van iemand die het volledig met zelfstudie moet doen. Uiteindelijk zal je er ook wel komen, alleen duurt het veel langer en moet je zelf meer fouten maken alvorens je het leert ;-).
Laat het wel duidelijk zijn dat enkel training volgen totaal niet voldoet. Je moet er zelf ook mee bezig zijn, prutsen, machines opzetten, experimenteren, artikels lezen, boeken doorbladeren,… want anders vervaagt de opgedane kennis als sneeuw voor de zon. En daarbij, gedurende die training kom je niet “alles” tegen… er zijn nog zoveel variabelen of situaties die je moet ontdekken en daarvoor moet je praktijkervaring hebben. Niks aan te doen. Punt aan de lijn.
Voor de cursus had ik al veel ervaring met VMWare Workstation en vorige week had ik al een ESX server draaien om mee te spelen. Maar nu de training erop zit, heb ik nog meer “goesting” om erin te duiken en er zwaar in te vliegen. Ik heb al een testopstelling in gedachten waarmee ik zo goed als alles kan doen wat de technologie toelaat. Die opstelling opzetten zal wel enkele dagen werk kosten, maar eenmaal dat achter de rug is, kan de fun beginnen.
Ik zal dus weten wat doen volgende week, want dit weekend is het er totaal niet van gekomen wegens geen tijd en veel te mooi weer om binnen achter de computer te zitten.
U mag zich dus verwachten aan een hoop virtualisatie mambo-jambo van mijnen tewege. Als u tips hebt met leuke sites, artikels, must-have boeken,… laat ze maar na in de commentaar! Ik dank u alvast bij voorbaat.

4 Comments

 1. vince

  mja, virtualisatie is inderdaad wel een hot topic deze tijden, ik heb persoonlijk er enkel maar goede ervaringen mee. Zelf werk ik steeds met Xen voor mijn servers en VirtualBox voor mijn desktop (indien ik op mijn ubuntu toch eens de vieze goesting krijg om een windows te draaien voor welke reden dan ook).
  VMware is voor mij redelijk onbekend. Heb het zelden gebruikt, en ben atm ook nog niet echt van plan om ermee te beginnen, wegens de te hoge kost van dat ding (trial buiten beschouwing gelaten).
  Indien je ooit met Xen zoekt te beginnen, zeker Xen-tools eens opzoeken. Maakt het leven een PAK gemakkelijker.
  [rq=77189,0,blog][/rq]How to find the full path to a file using PHP

 2. Unexpected

  Het “probleem” bij VMWare is inderdaad dat het niet gratis is en dus minder evident is om mee te experimenteren. Maar op vlak van productkwaliteit, mogelijkheden, inovavitiveit en dergelijke, zit VMWare toch nog altijd in de bestuurderszetels tov Xen en Hyper-V.

 3. Koen

  Inderdaad VMware is nog altijd de leader qua server virtualisatie . Maar moet stilletjesaan terrein prijsgeven : vooral in tijden van crisis. Enkele groten migreren van VMware naar Xen (o.a. SAP, ….) : puur omdat de prijzen serieus lager zijn (XenServer for free mits je betaalt voor hn beheers tools : Citrix Essentials).
  Los daarvan is VMware nog de number one en de andere nog followers.
  Fantastisch dat je U volledig in VMware mag uitleven. Help, ik word jaloers 😉
  Grt,
  Koen.

 4. Unexpected

  Hehe Koen, ik weet nu al dat we nog veel interessante gesprekken en discussies gaan voeren over al de virtualisatie producten en de voor- en nadelen daarbij :-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑