Gisterenavond werd nog maar eens duidelijk hoe online media krachtig uit de hoek kan komen. Zoals u ongetwijfeld wel zal weten, was het gisteren de finale van Mijn Restaurant op VTM – waar dat hevig Italiaantje trouwens gewonnen is (en terecht, was de beste kok en sympathiek zijn doet er niet toe in deze wedstrijd naar mijn bescheiden mening, lekker eten wel). Naar het einde toe ging er vanuit het hoofdkwartier van VTM een helicopter met daarin Rani en de voltallige jury richting het winnend restaurant. Verschillende mensen hebben op Twitter laten weten dat ze de helicopter hebben zien opstijgen en richting het westen zien vliegen – lees: richting Kortrijk.
Op die manier was de finale al “verraden” alvorens VTM met het resultaat naar buiten kon komen. Gedurende de vlucht kwamen er af en toe nog berichten door dat mensen de heli hadden zien overvliegen / zien landen in Wevelgem, en dus was het al duidelijk voor de finale begon dat Kortrijk zou winnen. Om maar aan toe tonen hoe een selecte groep “onliners” de media te slim af  kan zijn? Vaneigens volgen maar weinig mensen Twitter – zeker in verhouding met TV-kijkend Vlaanderen, maar het fenomeen zal er niet op verminderen en is iets om rekening mee te houden, ook door de TV-makers.
Het zal er trouwens niet op verbeteren, want waar een tijd geleden Twitter en andere zaken nog beperkt waren voor early-adopters en mensen die achter een PC zitten, ontdekt het “grote publiek” geleidelijk aan ook deze online tools (kijk maar naar Facebook waar tegenwoordig iedereen en zijn bomma een account heeft). Het toenemende gebruik van smartphones (iPhone, BB’s, Windows Mobile, Palm Pre’s?,…) en het betaalbaar worden van data-abo’s versterkt het effect trouwens nog meer.
Ook doken er af en toe foto’s op die on-site werden gemaakt en via Twitter onmiddellijk online werden gegooid – beat that Belga ;-).
Volgend jaar misschien sowieso twee helicopters laten vertrekken? Maar dan zullen er wel Twotters (Twitter+spotters) op de loer liggen aan de landingshavens 😉 ? In ieder geval alweer een reden om minder TV te kijken en meer online-tijd te creëren. Je kan toch alles volgen via het internet en zeer vaak veel sneller dan de TV het je kan aanbieden.
Do not underestimate the power of Twitter / the internet!