Telling stories for a living

Mijn Testomgeving

Vanzelfsprekend is er @work een knappe VMWare ESX testomgeving ter beschikking, maar thuis heb ik ook een testomgeving die ik gebruik om alles wat me boeit op los te laten. Dat varieert van Hyper-V, Solaris, bèta releases van Windows OS’es,… you name it.
Vaneigens ga ik niet telkens opnieuw dat volledig systeem herinstalleren en dus gebruik ik VMWare Workstation om mijn testmachines in op te zetten. ESX of ESXi zou mogen, maar aangezien mijn onboard NIC’s niet ondersteund worden, is dat geen optie (en ik vermoed dat mijn SATA controllers ook problemen zouden geven, moest hij niet falen op de NIC-detectie).
Het host operating system is Microsoft Windows 2008 Server met Service Pack 2 64-bit. Onderliggend zit er een Intel QuadCore CPU die op 3,4GHz loopt (origineel op 2,4GHz en dus overclockt met 1GHz, op standaardkoeling) en sinds een tweetal weken beschikking heeft over 8GB RAM geheugen. Voordien had de machine 4GB RAM geheugen aan boord, maar als ik meer dan vier virtuele machines actief had, liep ik tegen de beperkingen van het geheugen aan en begon het systeem trager te worden. Zeker gezien de prijs van RAM geheugen is de volledige operatie een “no-brainer”. Met die 8GB kan ik met gemak 10 virtuele machines (6 servers en 4 clients) hun ding laten doen, wat volstaat voor wat ik thuis probeer.
Voor opslag zit er een 320GB SATA schijf met 16MB cache in die het OS en alle applicaties bevat. De tweede schijf is een 640GB SATA schijf met 32MB cache en heeft als hoofdtaak het opslaan van de VMWare virtuele machines en andere data (zoals ISO’s, downloads,…). Last but not least is er een externe harde schijf van 250GB die voor backup doeleinden gebruikt wordt (of om bijvoorbeeld sources op te kopieren die in de virtuele machines gebruikt worden, kwestie van niet alles vanaf één harde schijf te draaien en zo de boel hopeloos te vertragen). De totale opslagcapaciteit komt daarmee op 1,2TB – meer dan genoeg denk ik?
Vorig weekend heb ik de videokaart ook een upgrade gegeven: uit met de MSI ATI/AMD Radeon 2400XT (passief gekoeld) en say hi to de ASUS ATI/AMD Radeon 4890 TOP met 1GB DDR5 geheugen. Met uitzondering van de crossfire kaarten (al dan niet op één PCB) is dit de snelste Radeon kaart die je vandaag kan kopen en dus ideaal om mijn schade in te halen op vlak van PC gaming. Die 4890 weegt trouwens enorm zwaar en heeft twee extra stroomkabels nodig om te functioneren! Heavy! Qua lawaai valt het goed mee: de cooling van de videokaart is fluisterstil in Windows omgeving en komt pas tot leven wanneer je begint te gamen. Ideaal (of toch as good as it gets zonder watercooling erop te schroeven).

Asus Radeon 4890

Concreet: mijn testserver is tegelijkertijd ook mijn PC gaming station met W2K8 als OS en dat gaat allemaal vlotjes en zonder problemen. Logisch ergens, want W2K8 Server en Vista zijn op dezelfde kernel gebaseerd. Call Of Duty 5: World at War, Crysis en Fall Out 3 zijn geïnstalleerd en worden gevalideerd ten huize Unexpected 😉 – als ik dus iets minder online ben de komende dagen, u weet waarom!

4 Comments

 1. Lieven

  Sterker nog, ESX zal niet eens installeren wanneer het geen server betreft én geen SCSI schijven heeft. Volgende link is wel interessant: http://www.petri.co.il/virtual_esx_install_requirements.htm (wel voor ESX3.0, maar principes zijn hetzelfde).
  De meeste gaan voor een ML110 G5 met aparte SCSI schijven om thuis een betaalbare testsetup op te zetten voor ESX 3.5
  Zelf heb ik een Q9450 met 8 GB geheugen ter beschikking, maar ik loop tegen het spreekwoordelijke plafond wanneer ik Exchange 2007 opstart…

 2. Unexpected

  Correcte opmerking. Ik ben zelfs zo ver niet geraakt, de eerste foutmelding kreeg ik ivm de NIC.
  Een ML vind ik er een beetje over voor thuis, en zo een ding maakt teveel lawaai ook.
  Tegen het plafond met Exchange??? Hoeveel nodes heb jij draaien :p ?

 3. Unexpected

  PS: mijn CPU is een Q6600.

 4. Lieven

  Naar wat ik las valt dat best mee bij zo een ML110 qua geluidsniveau, enkel bij het opstarten is het volle bak natuurlijk. Maar toegegeven, ik vind het ook een beetje erover.
  Mijn Exchange draait op 1 virtuele machine met 4 GB geheugen (met daarnaast een domain controllerke), maar al die roles tesamen zijn enorm belastend (hub, mailbox, CAS). Als ik gewoon intern testmails naar verschillende mailboxen stuur via OWA dan komen de mails zelfs niet in realtime toe, maar duurt het een minuut voor het door de ganse molen is gedraaid 🙂
  Desalnietemin blijft het fun stuff om uit te proberen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑