Telling stories for a living

Huis & Thuis

De voorbije week, deze week én de week nadien gaan volledig genuttigd worden om banken te bezoeken in het kader van de bouwplannen. Al de grote namen (en soms minder grote namen) passeren het relaas: Fortis, KBC, Dexia, ING, Argenta, Record, AXA en Landbouwkrediet.
Daarnaast is er ook al een bezoekje gebracht aan Immotheker en Immoinvest. Die laatste twee gaan niet kunnen helpen vermoed ik, want bij de banken die we ondertussen al gezien hebben, worden er betere voorwaarden op tafel gelegd.
Logisch ook, want de twee “leningschuivers” hebben geen beslissingsrecht en moeten altijd opnieuw naar de bank gaan met hun vragen. Bij een bankkantoor kan de bankdirecteur himself de knoop doorhakken (en hang je natuurlijk ook af van die persoon zijn goodwill).
Immotheker en gelijkaardige bedrijven zijn wel interessant om een overzicht te krijgen van welke soorten leningen er bestaan, wat interessant is en wat niet, waar je op moet letten,… vooral in het begin, als je daar allemaal nog niet veel kaas van gegeten hebt. Ondertussen heb ik al zodanig veel gesprekken gehad met verschillende partijen, dat ik denk dat ik zelf al leningen zou kunnen verkopen. Mensualiteiten, quotiteiten, accordeon formules, CAP’s, vast of variabel, hybride-leningen, kapitaalaflossing, herzieningen,… het wordt duidelijker met de dag waardoor ik op dit moment bij banken niet meer de volledige uitleg moet aanhoren, maar simpelweg de formules kan op tafel gooien die mij interesseren en hun voorstel kan vragen en vergelijken. Bezoekjes van twee uren zijn zo al gezakt naar een klein uurtje. Handig!
En dan is er nog de bouwfirma die nu toch wel begint te pushen voor een handtekening. Maar ik wil nog een extra korting krijgen, dus de onderhandelingen zijn volop aan de gang. Verkopers zijn haaien zeg ik u, en gaan redelijk ver om u toch maar te doen tekenen. Op dit moment krijg ik te horen dat ik toch wel snel moet tekenen, want dat ze anders niet kunnen garanderen dat ze dit jaar nog aan 50.000€ geraken – een bedrag dat belangrijk is omdat je daarop dit jaar maar 6% BTW moet betalen – een winst van 7500€ voor ons dus. Op zulke lepe wijze proberen ze u dus a.s.a.p. een handtekening te doen zetten…Gangster-praktijken noem ik dat.
Vanavond staat er dus alweer een afspraak op de agenda met de bouwfirma – om de openstaande “problemen” op te lossen. Met andere woorden, de verkoper zal volgens mij serieus zijn best doen om mijn handtekening onder de verkoopsovereenkomst te krijgen. Maar ik heb zelf nog een paar vereisten, tegenmoetkomingen zeg maar, die ik verwezenlijkt wil zien alvorens er getekend wordt.
Eerlijk gezegd ben ik benieuwd naar de “aggressiviteit” die er op tafel gaat gelegd worden. Maar ik denk dat ik heel snel duidelijk zal maken dat hij 25 huizen per jaar moet verkopen en dat ik niet persé “zijn” huis moet hebben. Ik zou het graag hebben, daar niet van, maar niet ten koste van alles. En “slim” als ik ben, heb ik me ook al geinformeerd bij andere kopers in diezelfde verkaveling. Daardoor weet ik wat zij extra gekregen hebben… en vanzelfsprekend moet ik minstens evenveel krijgen ;-). Vuur met vuur bestrijden zeg maar…
To be continued…

4 Comments

 1. Coraxam

  Hallo Unexpected,
  Indien je dat kan helpen, ik zit juist in een herziening van mijn 5jaarlijkse herzienbare lening van 25 jaar via Fortis.
  Mijn jaarlijkse rente ligt op 3,84% (wel met vast kapitalaflossing).
  Deze lage rentevoet (toch wat ik denk) is de vrucht van een standaard rentevoet dat van toepassing was in die tijd, plus een speciale korting die de agentschapsdirecteur mij heeft kunnen geven.
  Wat betekent dat: er zijn de “officiële” rentetarieven en dan deze die door de agentschappen bijkomend kunnen gegeven worden.
  Regel 1 voor het bekomen van dit type van kortingen: zorg voor een groter agentschap (liefst in een stad en geen dorpsken op den buiten)
  Regel 2: zeg ja op brandverzekering en schuldsaldoverzekering – je kan beiden na een jaar opzeggen en vervangen (wel moet ik zeggen dat hun schuldsaldoverzekering altijd het goedkoopste).
  Allé voor de rest – nog veel succes

 2. Unexpected

  Die rentevoet is inderdaad laag, maar dat is mede dankzij de vaste kapitaalaflossing natuurlijk. Zeer interessant, maar is nog meer geld dat je elke maand moet betalen he ;-).
  Over regel 1: ja en nee. Heb ondertussen al enkele banken bezocht en die stelling gaat niet helemaal op. Soms wel, soms niet. Veel hangt af van de “good will” van de directeur…
  Over regel 2: ook niet altijd… er staat in de contracten vaak dat om van het “profijttarief” te genieten, je deze dingen gedurende de gehele looptijd van je lening moet houden bij hen… Schuldsaldo is ook niet altijd veel verschil en ervoor rondlopen en tijd kost ook geld natuurlijk. En er is ook al een “home invest plan” voorhanden, waardoor de schuldsaldo al voor de helft verdwijnt.
  Desalnietemin thanks voor de tips!

 3. tunnel

  Beste Unexpected,
  Interessante mail, aangezien ik ook met koop/bouwplannen rondloop.
  Wat je daar zegt over bouwbedrijven die korting geven : ook interessant want ik heb altijd gehoord dat die prijzen redelijk ‘vast’ stonden.
  Keep me posted
  tunnels laatste blog post..Mexican Wave II ‘Feet of Flames’

 4. Unexpected

  Ja… ik had al andere dingen gehoord ook 🙂 Ik heb geprobeerd om nog extra korting te krijgen, maar het is me niet gelukt… had wel al een korting gekregen, maar die geven ze aan iedereen dus dat is geen “echte” korting vind ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑