Telling stories for a living

Een Probleem…

Iedereen die niet IT-minded is mag deze post gerust skippen (tenzij u gewoon zeer veel interesse hebt?). Ik heb een probleem en (nog) geen oplossing en misschien kan iemand van u mij een lichtpunt in de duisternis tonen.
Situatie:

 • Server A heeft drive “D” dewelke een SAN-schijf is
 • Ik heb deze schijf omgezet naar een VHD-file (Virtual Hard Disk – Microsoft Virtual Server)
 • De VHD-file heb ik op server B geplaatst
 • Ik wil op server A de VHD-file die nu op server B staat “mounten” als “D” om zo server A niet meer op de SAN te moeten connecteren
Mijn oplossingen tot nu toe:
 • De inhoud van drive “D” van server A naar server B kopieren, sharen en dan terug “mappen” als drive D op server A –> dit werkt wel, maar een Windows service die op zoek gaat naar een bestand op drive D weigert op te starten. Dit is volgens mij logisch daar Windows “weet” dat een gemapte drive er niet meer is als de user aflogt, waardoor de service zou crashen. 
 • Het VHD-plan dat ik hierboven beschreven heb. Dit werkt, maar ik weet niet hoe ik deze VHD-file kan mappen op server A (terwijl hij op server B staat). VHDMounter (tool van Microsoft) ondersteunt geen UNC-paths dus netwerklocaties (zelfs gemapte shares) werken niet.
Mogelijke oplossingen die ik nog niet geprobeerd heb:
 • De drive “D” opnieuw in een virtuele schijf steken, maar deze keer met VMWare ipv met Virtual Server en checken of VMWare wel toelaat om zo iets uit te steken over het netwerk
 • Een USB-schijf aan server A koppelen en daarop dan de inhoud plaatsen (vind ik geen goede oplossing)
Voila. Ik heb aan de hierboven beschreven problematiek al een uurtje of twee bezig geweest en uw input is bij deze dus welgekomen. 

5 Comments

 1. Serge van Ginderachter

  Als ik het goed begrijp is een extra disk in server A stoppen geen optie? Dat lijkt me anders het simpelste.
  Oplossing 1 kan inderdaad niet werken als je services hebt die van die bestanden afhangen. Een gemapte drive is sowieso een ‘userland’ proces, enkel actief binnen een interactieve sessie.
  Ik denk ook niet dat VMWare je zal toelaten de vmdk file op een netwerk share te plaatsen, of althans toch de Windows versie ervan niet.
  Een andere denkpiste: exporteer uw disk fysisch via iSCSI. Ik vrees wel dat WIndows geen gratis iSCSI target software heeft (enkel de initiator software is gratis te downloaden). Als je een Linux servertje hebt waar je de data kan opzetten, kan jet het zo opzetten. De OpenFILER distributie is hiervoor heel geschikt.
  Serge van Ginderachters laatste blog post..Profoss event: OpenOffice.org voor bedrijven

 2. evita

  voor mij is het vrij chinees (maar ik ben wel heel geïnteresseerd, hoor :p)
  evitas laatste blog post..t’es nor de knoppn

 3. Unexpected

  @ Serge: neen inderdaad, fysische disks is geen optie. Vandaar de USB disks optie, maar dat vind ik ook niet zo ideaal eerlijk gezegd.
  Ik “denk” dat het wel zal gaan met VMWare, ben dat op dit moment aan het testen (i’ll let you know). iSCSI heb ik ook aan gedacht maar is volgens mij ook niet gratis. Dat Linux gedeelte “kan” een optie zijn, maar daar ben ik nog niet zeker van (moet checken of er genoeg diskspace is op de bestaande servers). In ieder geval toch bedankt voor je input!
  @ Evita: toch bedankt voor de moeite 🙂

 4. Jan

  Het is geen chinees, maar nuttige input moet je voorlopig van mijn kant niet verwachten 🙂
  Ik veronderstel dat dit een test-opstelling/thuis-experiment is, en geen productie-case?
  Ik duik intussen opnieuw in mijn SAN-redbook :p
  J
  Jans laatste blog post..De Tijdloze (#2) – Narcotic

 5. Unexpected

  Ik heb ondertussen zelf de oplossing gevonden, ga er een berichtje rond schrijven zie.
  @ Jan: toch wel. Probleem is dat ik tijdelijk de SAN disks wil connecten aan legacy servers waar geen supported drivers meer voor zijn enz. Ik heb een unsupported driver gekregen, maar ik wil zeker zijn dat de data nog beschikbaar is op een andere manier in geval die “unsupported driver” niet werkt en er geen rollback mogelijkheid zou zijn… kwestie van iets achter de hand te hebben zeg maar.
  In de nabije toekomst gaan die volledige servers gevritualiseerd worden om zo van de legacy hardware af te zijn en dan is het “probleem” ineens mee opgelost he.
  Maar natuurlijk is een andere manier dan dewelke ik al opgenoemd heb altijd welkom, ben best benieuwd in feite naar jouw approach.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑