Telling stories for a living

My VPN

Gisteren schreef ik al dat ik eens ging proberen om een VPN op te zetten thuis zodat ik van overal (althans, waar ik een internet connectie heb) kan “inbellen” op mijn netwerk thuis en zo kan connecteren op al mijn computers en zo toegang krijg tot muziek, documenten, foto’s of whatever ik zou nodig hebben op dat moment. Handiger dan een mobiele disk meesleuren of een USB-stick waar dan toch net altijd dat ene bestand niet op staat hé…
Daarnet een beetje mee geprutst en na een half uurtje was alles werkende. Tot zover het plan om mij daar gans de week mee bezig te houden ;-). Anyway, het opzet is dat ik op mijn ADSL-router een portforwarding doe naar de Windows 2008 Server (met actieve firewall vaneigens) en zo toegang krijg tot mijn LAN en dus ook alles wat zich daarop bevindt. Ik heb dit getest door met mijn laptop via mijn Telenet aansluiting in te bellen op mijn server die op de ADSL aansluiting zit en dat ging perfectomundo. Woohoo. En dankzij Dommel, waar uploadverkeer niet meetelt in de maandelijke datalimiet (die 100GB bedraagt, dus zelfs moest het meetellen had ik nog overschot genoeg) kan ik in feite zoveel streamen als ik wil…
Wat heb ik geprobeerd? Inbellen op de server, naar de NAS browsen en vandaar een mp3 streamen naar de laptop. Dus niet eerst overzetten, maar gewoon afspelen vanop de NAS, door de server, over de VPN naar de laptop. En dat werkt zonder enig probleem. Die 50kB/s upload van Dommel kan dat perfect aan en dat gecombineerd met een goed geconfigureerde buffer op mijn Winamp en het gebruik van software compressie op de VPN-tunnel, garandeert mij muziek zonder haperingen en nog genoeg bandbreedte om over het netwerk te browsen en andere dingen te doen terwijl ik muziek luister.
Zo een zaken, dat vind ik dus een knap staaltje techniek waarmee ik mij dus kan amuseren hé.

5 Comments

 1. Tom

  Hm. Het zou natuurlijk mooier zijn moest je het via de router zelf kunnen, zonder dat de server er nog moet tussen zitten.
  Ik wil eigenlijk hetzelfde, maar om nu mijn server hele dagen te laten aanliggen enkel daarvoor?
  Ideaal zou zijn ergens een router met VPN ingebouwd. Maar dan spreken we over duur spul zeker? Heb nog een cisco 806, misschien daarmee eens proberen.

 2. Inferis

  Niks nieuws ook hé. Dat gebruikte ik al ten tijde van Windows 2000 Server. 🙂 Routing And Remote Access FTW.
  Inferiss last blog post..Under Construction

 3. Unexpected

  @ Inferis: Tuurlijk is dit niks nieuws, ik ken ook wel het RRAS gedoe en gebruik dat ook al jaren… duh. Maar als we niks mogen schrijven over iets dat niet splinternieuw is, misschien moeten we dan allemaal onze blogs sluiten, want er zouden er maar weinigen overblijven vrees ik…
  @ Tom: ja inderdaad, klopt. Maar als ik toegang wil tot files op mijn server, moet deze sowieso toch aanstaan hé… dus stel dat ik zou inbellen over een VPN-enabled router, dan kan ik nog niet aan de files.

 4. Vince

  well, ik gebruikte om aan mijn muziekfiles te kunnen twonkymedia server (wel enkel voor MP3 / AVI).
  ik had daar de ARM9 versie van gedownload (voor mijn MyBook) & die er op gezwierd. Poortje geforward naar de mybook zijn ip & done. Van op school getest & werkte zonder probleem, MP3 streaming & zelfs filmpje kijke van op school ging lekker.
  Mijn server hier thuis laten draaien voor aan mijn bestanden te kunnen zie ik echter niet zitte, aangezien mijn server”ke” een compaq proliant is met 2 voedingen gaat mijn grootmoeder da nie mee lache 😛
  anyways, nice shizzle 😛

 5. Tom

  Ayup, maar mijn data staat grotendeels op nas, tot gisteren had ik zelfs geen server 🙂 Nu dus wel, al paar jaar oud dingske waar ik server 2003 aan het opzetten ben.
  Toms last blog post..Negentien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑