Telling stories for a living

Panasonic TH42PX80 Plasma TV

Na veel wikken en wegen, lezen op HDTV-websites en verscheidene fora, doorbladeren van tests zoals Test-Aankoop en FWD Magazine en tot slot prijzen vergelijken, ben ik tot de conclusie gekomen dat de Panasonic TH42PX80 het meest geschikte televisietoestel is voor mijn noden te vervullen.

Eerst de specs:

 • Plasma TV
 • 42″ beelddiagonaal (voor minder gaan we niet, groter is teveel prijsverschil in vergelijking met de winst, waardoor 42″ de huidige “sweetspot” blijkt te zijn)
 • 1024×768 resolutie (HDReady – leek me eerst te laag, maar na wat leeswerk heb ik begrepen dat dit niet altijd zo belangrijk is als je zou denken)
 • 3 HDMI poorten (belangrijk voor eventuele uitbereiding)
 • VGA & Component ook aanwezig
 • Op Pioneer Kura series na, de beste zwartweergave van alle plasma & LCD-televisies
 • 24p Playback ondersteuning (belangrijk voor Blueray weergave – later meer daarover)
 • Deftige kwaliteit van speakers (al heb ik een home-theatre systeem, dus ik zal ze niet vaak gebruiken)
 • 4 jaar garantie ipv de gebruikelijke 2 jaar (tijdelijke actie bij Panasonic)

Mijn eerste keuze was gevallen op de Samsung P50C6H, een 50″ LCD-TV met een HDReady resolutie van 1366×768. Dit “end-of-life” model kan je tegenwoordig vinden voor net geen 1000€, wat dus een faire prijs is voor een 127cm grote TV. Maar het is al een ouder model, minder contrast en lichtopbrengst, slechts 1 HDMI poort, … kortom niet zo ideaal.
FullHD was sowieso al uitgesloten voor de volgende redenen (copy / paste van een comment die ik zelf schreef op een andere bericht):
“In FullHD uitzenden is niet voor de eerste jaren… ze zenden nu zelfs nog niet in HDReady uit (waarmee ik 720p bedoel, want HDReady betekent in feite dat je TV in staat is om een 1080P signaal binnen te krijgen, maar dat zegt niets over de uitzending).
Ik heb vandaag ettelijke uurtjes gelezen en nog gelezen, en zelfs met Blueray is het nog te zien hoe ver je van de TV zit om te weten of het wel de moeite is om in FullHD te investeren…
De enige reden die ik tot nu toe zie om FullHD te gaan, is als je ook je pc er aan wil koppelen… dan heb je een grotere desktop.
Maar ik denk dat ik gevonden heb wat ik zoek: Panasonic TH42PX80E. Een 42? plasma televisie die met uitzondering van de dure Pioneer TV’s, het beste zwart kan tonen. Verschillende reviews zeggen hetzelfde: zelfs naast een FullHD moet je van heel dichtbij gaan kijken om het verschil te kunnen zien… en een FullHD kost met gemak 500-600€ meer voor dezelfde beelddiagonaal!”
Nuff said? En als je nog niet zeker bent, lees dan vooral dit artikel eens van ZDNet, geschreven door gasten die ganse dagen TV’s testen en vergelijken.  Een quote…
“OK, so what’s the bottom line: Should I go 1080p or 720p?
First and foremost, some people just want what’s considered the best spec on a TV. If you’re one of those people, spend the extra dough, you’ll feel better in the long run. Secondly, if you’re thinking of going big, really big (a 55-inch or larger screen), or you like to sit really close (closer than 1.5 times the diagonal measurement), the extra resolution may make it worth the difference–as long as you have a pristine, 1080i or 1080p HD source to feed into the set. And finally, it’s a good idea to go with 1080p if you plan to use your TV a lot as a big computer monitor. That said, if you set your computer to output at 1,920×1,080, you may find that the icons and text on the screen are too small to view from far away (as a result, you may end up zooming the desktop or even changing to a lower resolution). But a 1080p set does give you some added flexibility (and sharpness) when it comes to computer connectivity.

If none of those factors jump out at you as true priorities–and you are working on a tight budget and want to save some dough–a 720p set is going to do you just fine. HD will still look great on your set, I swear. In fact, our current highest-scoring HDTV, the Pioneer Kuro PDP-5080HD, is a 720p, er–768p, model.”
Lees vooral ook de rest van dat artikel, want ze pakken alle andere interessante weetjes ook aan in hun bespreking.
En de prijs hoor ik u denken? Wel, in Makro staat hij op dit moment voor 1150€ (give or take a few) in de aanbieding, maar na wat Google werk kwam ik uit bij een andere winkel in het Limburgse die volgens verschillende fora erg goede service en prijzenpolitiek aanbiedt. Hun prijzen zijn echt heel goed en gaan soms tot 200-300€ onder de prijzen van de ketens! Met een persoonlijke service: iishop.be is het adres. Google eens op hun winkelnaam en je vindt meer dan genoeg positieve reacties op allerhande AV-fora
En daarmee is alles gezegd denk ik zo. Vandaag bestel ik mijn nieuwe aanwinst en als het een beetje meezit, kan ik er deze week nog van genieten. Stay tuned voor meer updates!

9 Comments

 1. kevin

  Hang je hem aan de muur of is die voor op een tafel te staan?

 2. Unexpected

  Ik weet het nog niet… ik denk voorlopig op de tafel zetten 😉 daarna zien we wel.

 3. Maai

  er bestaan speciale tv meubels voor, die kan je nog verplaatsen. De muur heeft er altijd een gat bij anders, en dan kan je al niet veel ergens anders heen… Bovendien zijn draden dan schonekes weggewerkt

 4. Unexpected

  Haja ik weet wat je bedoelt 🙂 is inderdaad mooi, maar ik heb al een kast waarop die TV ideaal gaat staan en ik heb niet veel zin om die nu al te vervangen ;-).

 5. kevin

  @Maai: Heb je een voorbeeldje? Ik moet toegeven dat ik zulke meubels nog niet gezien heb (denk ik). Wel al meubels die je niet kunt verplaatsen, en ook flexibel om de kabels mooi bij elkaar te houden.

 6. Unexpected

  @ Kevin: dat zijn volgens mij zo van die tafels met een valse wand op gemonteerd dat Maai bedoelt… en je hangt je TV dus op die valse wand en al de kabels zitten daarachter he… kijk is op de site van IKEA, ik denk dat die dat onder andere verkopen.

 7. Maai

  @ Kevin: de onze komt van bij Robberechts in Grimbergen (http://www.robberechtsnv.be/welkom.asp)
  supercontent van deze winkel, beetje langs de duurdere kant, maar vree goeie service! Eigenlijk zie je niet dat de tv ‘hangt’ of ‘staat’ en de draden zijn mooi weggewerkt. Bovendien plaats om alles mooi weg te steken in schuiven

 8. rafale

  Je weet dat de kijkafstand ongeveer 5 à 6 maal de diagonaal beeldschermmaat bedraagt ??

 9. Unexpected

  Nee hoor dat was het geval bij de “CRT” televisies… check hier eens: http://www.hdtvtest.co.uk daar vind je alles terug over afstanden, hd ready definities enz. Voor een 42″ is de ideale afstand 3-3.5m btw…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑