Telling stories for a living

Vista SP1 RC Has Landed

Het is zo ver! Microsoft heeft de release candidate van Service Pack 1 voor Windows Vista toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. Wanneer je zoals ik over een Nederlandstalige Windows beschikt, moet je de versie downloaden met 36 talen ingebouwd. Deze is rond de 550MB groot notabene.
In ieder geval, ik heb de sprong genomen en de installatie gedaan op mijn VAIO. Met succes. De installatie is straight-forward en zonder problemen verlopen in een tijdspanne van een dikke dertig minuten. Na de installatie heb je rechtsonderaan op je desktop de melding dat je een evaluatie-versie aan het gebruiken bent. Geen paniek, je Vista is niet gedesactiveerd. Dit betekent gewoon dat je software aan het evalueren bent, wat ook zo is met deze RC versie. De release blijft werken tot juni 2008, daarna moet je verplicht overgaan tot desinstallatie, wat geen enkel probleem zal zijn want tegen dan is de “final” van SP1 al lang beschikbaar.
Maar wat zijn de conclusies nu hoor ik u denken? Wel in eerste instantie is Vista inderdaad sneller geworden. Ik heb nog niet uitvoerig kunnen testen, maar het openen van mappen met veel foto’s gaat enorm snel ten opzichte van vroeger. Pré-SP1 kon je de thumbnails één voor één zien verschijnen (in een map met veel foto’s welteverstaan), maar nu staan ze er allemaal direct. Ook het kopiëren van bestanden gaat gevoelig sneller dan voordien, het opstarten van de PC zelf blijft naar mijn mening gelijk. Verder belooft Microsoft ook een verbetering van de batterij duur, al ben ik hier wel redelijk sceptisch in. Ik laat het u zeker weten, maar ik zou er niet op zitten hopen.
Al bij al zijn de eerste indrukken van SP1 voor Vista dus positief te noemen en zou ik iedereen die iets of wat computerminded is toch aanraden om de overstap nu al te maken. Een “RC” versie is zo goed als klaar en kan qua stabiliteit zeker niet vergeleken worden met een bèta versie.
Wordt ongetwijfeld vervolgd…

6 Comments

 1. Inferis

  Meh, ik wacht wel tot de final. Heb geen zin om te uninstallen.

 2. Unexpected

  Wel Inferis ik zou toch niet twijfelen hoor… tot nu toe merk ik dat alles veel sneller gaat, zeker niet minder stabiel is en mijn batterij (waar ik sceptisch tegenover stond) gaat langer mee… dit was wel tijdens 1 “run” wat geen goede test is, dus ik update nog over dit onderwerp.

 3. Menno

  Hij is inderdaad sneller geworden!Maar ik wacht toch nog op de “final” want de firewall van mijn AVG-internet security blokkeert opeens bepaalde emails en waarom?Nu ik hem eraf gehaald heb loopt alles weer prima.Dus ff wachte…………..?

 4. Unexpected

  Mja ik hoop voor jou dat de final die problemen nog zal oplossen. Over het algemeen is het verschil tussen de RC1 en de Final op enkele schoonheidsfixes, niet zo groot. Ik denk dan aan een eventueel mooie installatie procedure of zo.
  Al eens geprobeerd je software te verwijderen, SP1 te installeren en dan die firewall er terug op te gooien?

 5. Menno

  Firewall eraf en er weer opgooien helpt niet.Ik moet er gewoon een andere firewall opzetten en dan werkt alles perfect.
  Maar welke firewall?Weet jij een goede gratis firewall?

 6. Unexpected

  Ik gebruik die van Vista zelf… meer dan voldoende aangezien ik ook al met een router werk voor internettoegang. En dat is in feite een hardwarematige firewall ;-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑