Een ketting is maar zo sterk als de zwakste schakel zei een wijze man ooit. Als ik mijn netwerk aan dat spreekwoord toets, dan kom ik tot de constatatie dat de vertragende factor in mijn netwerk, mijn Netgear router is. Opgelet, ik ben zéér tevreden van mijn WGR614, als router en wireless accesspoint. Het switch gedeelte doet ook wat men zou verwachten, maar het spijtige aan de zaak is dat het een fast ethernet switch is, concreet een theoretische topsnelheid van 100Mbit/s.
Sinds ik een NAS heb als centraal opslagmedium, uitgerust met een gigabit netwerkpoort (oftewel 1000Mbit/s), en een VAIO laptop, die eveneens gigabit netwerk ondersteunt via het docking station (de onboard wired netwerkpoort is spijtig genoeg van het fast ethernet type), vermoed ik dat ik de doorvoersnelheid een serieuze “boost” kan geven door ook effectief een gigabit netwerk te voorzien.
Een nieuwe router kopen die met gigabit poorten is uitgerust, behoorde ook tot de mogelijkheden, maar de aankoopprijs van zo een toestel ligt toch wel boven de 100€ en eigenlijk zie ik daar geen enkele reden toe. Het enige voordeel dat een nieuw toestel zou hebben, is de aanwezigheid van 802.11N (draft) voor het wireless gedeelte.
Maar aangezien ik geen enkel 802.11N ondersteunend toestel in huis heb, ik geen zin heb om met zo een PCMCIA-kaart in mijn VAIO rond te lopen, geen upgrade wil doen van de wireless accesspoints die ik door het huis heb staan én het wireless netwerk eigenlijk alleen maar gebruik om te surfen, zie ik daar totaal geen voordeel in. Mijn huidig wireless netwerk is gebaseerd op de 802.11G standaard en biedt meer dan voldoende snelheid om aangenaam te kunnen surfen en occasioneel wat data te transfereren.
De router buitensmijten is dus geschrapt van het lijstje wegens bovenvermelde redenen. Waar waren we dus gebleven? Ah ja. Zoals ik dus zei, zou het gigabit gedeelte enkel en alleen gebruikt worden voor de verbinding tussen de VAIO en de NAS.
Met dat gedachtegoed in het achterhoofd kom ik tot de volgende opstelling:

Modem –> Router –> Gigabit Switch –> NAS / VAIO / …

De “wired” toestellen zullen dus met elkaar op gigabit snelheid kunnen praten en enkel nog over de router communiceren wanneer er internettoegang vereist is (waarvoor 100Mbit/s ruimschoots voldoende is). Perfecte setup denk ik zo, en precies wat ik wou.

De keuze is dus gevallen op de Netgear GS608, wat zoals de naam al doet vermoeden een 8-poorts gigabit switch is. De besprekingen zijn positief en de prijs zit met zijn 44€ incl. verzending in de betaalbare afdeling.

 

Netgear GS608

Ik het totaal geen nood aan 8 poorten, maar aangezien het prijsverschil tussen een 5-poorts switch maar 5€ is, was de keuze snel gemaakt. De GS608 is kwa opbouw identiek aan de router, wat het iets aangenamer maakt voor het oog. Ik vind het namelijk “mooier” om consequent te zijn en toestellen uit eenzelfde reeks op de bureau te zien staan, dan een verzameling van modellen van verschillende merken.

Als alles goed gaat, zou hij binnen een dag of twee moeten toekomen. Vanzelfsprekend zal ik dan enkele “benchmarks” doen om vast te stellen of mijn investering de moeite waard is geweest. Stay tuned.