Onlangs las ik bij Pietel over zijn perikelen met een VAIO laptop van Sony. Pietel was heel kort en duidelijk: nooit, never, jamais! Ik ben zelf altijd al een fan geweest van de VAIO’s, vooral kwa design dan. Zo een beetje de Apple onder de PC’s (don’t shoot me fanboys ;)). Een collega op het werk heeft ook een VAIO en die machine is krachtig, mooi en degelijk afgewerkt. Alleen de prijs is een beetje aan de hoge kant… tot vorige weekend, toen mijn oog viel op een zeer goed geprijsde VAIO. Gisteren ben ik hem gaan afhalen en nu ben ik deze post aan het schrijven erop… Vergeleken met de prijs van vorige maand, is er maar liefst 466€ korting op. De reden? Een combinatie van een iets nieuwere processor en Windows pre-installed op de uit te komen modellen. Daarom werd de stock opgekuisd en kon ondergetekende zijn nieuw speelgoed voor een zacht prijsje bemachtigen. En ja, ik zal ook Vista draaien, er zit namelijk een coupon bij die recht geeft op een gratis kopietje van Vista.
De specs:

  • Intel Core Duo 1.66GHz met 2MB cache
  • 1GB DDR2 RAM
  • nVidia GeForce 7400 Go met 256MB
  • 100GB SATA @ 5400RPM
  • 17″ X-black “glossy” LCD @ 1440×900
  • Dual Layer DVD-Writer
  • Microsoft Windows Mediacenter 2005
  • Verder nog de “usual” stuff: wifi, USB2.0, FireWire, mediacenter knopjes, …

De eerste bevindingen zijn meer dan ok! Vooral het scherm kan me enorm bekoren, zowel dankzij werkoppervlak als helderheid en contrast. Natuurlijk heeft zo een scherm ook een nadeel: de laptop is redelijk groot en iets zwaarder, waardoor het minder evident is om hem overal mee naartoe te sleuren. You give a little, you take a little…
Kwa performantie is het ook een beest… mijn vorig machien is een Athlon64 3200+ met 1.5GB RAM en een GeForce 6600GT. Op zich zeker niet traag, maar deze voelt toch net iets sneller aan. Ik vermoed dat die twee cores daar voor iets tussen zitten :).
Verdere bevindingen volgen naarmate ik ze ontdek… Ah ja, heb mij ook een nieuwe muis aangeschaft: de Logitech MX Revolution… in één woord: zalig! Ik had al een goede muis op de fix pc, nl. een Logitech MX700 optische muis, maar het nieuwste broertje overtreft deze toch op alle vlakken hoor.