Toen ik een aantal weken terug met een bestelbon voor een Trek Farley 5 bij de fietsenwinkel buitenwandelde, leken 6-8 weken wachten op het nieuwe speelgoed een eeuwigheid.

Geduld is namelijk niet mijn sterktste eigenschap.

Twee weken geleden kreeg ik, perfect op schema, het langverwachte telefoontje: mijn fat bike was klaar om afgehaald te worden! Awesome!

Fietsenrek op de trekhaak gemonteerd en richting fietsenwinkel! Daar aangekomen eerst en vooral mijn pedalen laten monteren, daarna de fiets afstellen op mijn lengte en een testritje maken op de parking.

Dit zou het eerste voorproefje zijn van wat later zou blijken als standaard gedrag bij toeschouwers: een fat bike trekt aandacht, doet mensen wijzen en is een regelrechte “conversation starter”.

Eerste hindernis: de fiets thuis krijgen!

Die “gootjes”op een fietsenrek (type: Thule voor drie fietsen, goed materiaal daar niet van!) zijn duidelijk niet voorzien voor banden van een fatbike, waardoor ook die riemen die de wielen vastgespen in die gootjes veel te korten zijn.

Conclusie: ik kon de fiets enkel vastmaken met die grijparmen op het frame en dat vond ik niet betrouwbaar genoeg.

MacGyver-gewijs de wielen vastgemaakt met snelbinders (handig als je op de parking van een fietsenwinkel staat) en klaar was kees.

Eenmaal thuisgekomen had ik weinig tijd om mijn Farley te dopen, want ik werd op een feestje verwacht en de klok was aan het tikken. Echter de vijftien minuten dat mijn fiets voor de deur stond, zag ik mensen letterlijk vertragen bij het voorbij rijden om naar de fiets te staren.

Conclusie: als je een fietsenwinkel uitbaat, bestel dan een paar fat bikes om in uw toonzaal te zetten! Ondanks dat zo een type fiets voor de meeste kopers geen goede match is, zal het toch mensen naar uw winkel trekken en eenmaal de prooi binnen is, kan de verkoper het overnemen niet waar ;-).

In tussentijd heb ik al enkele ritjes op de nieuwe fiets achter de rug en ik kan alleen maar zeggen dat ik heel tevreden ben van mijn aankoop! Ik ben me wel degelijk bewust van het feit dat een fat bike in onze contreien niet meteen de logische keuze is en dat een gewone mountain bike meer geschikt is, maar soms moet je toch gewoon je zin doen en bij je gedacht blijven!

Uiteraard zal je sneller fietsen met dunnere banden en uiteraard zal je minder hard moeten trappen, maar als ik snel en gestroomlijnd wil fietsen, dan rij ik wel met de racefiets. En eerlijk gezegd valt die weerstand en harder trappen allemaal wel goed mee. Heb er al tochtjes van rond de 20km mee gedaan en dat bolt allemaal erg soepel hoor… je rijdt gewoon geen gemiddelde van 30km/h, maar dat is ook mijn bedoeling niet.

Mijn fat bike is mijn fun bike en boy does it deliver! Ondanks dat ik geen vering heb, voelt het dankzij de dikke banden toch aan alsof je op een geveerde fiets rijdt en kan je mits wat behendigheid leuke moves doen. En dankzij die banden kan je ook prima op zand en sneeuw rijden zonder direct weg te zakken!

Ik heb ondertussen al enkele accessoires en nieuwe fietskledij aangeschaft waar ik in aparte blogposts wat dieper op in zal gaan.

Als je mij nu wil excuseren, ik ga mijn bunny hops wat verder oefenen ;-).