Telling stories for a living

Traagheid

Ik schreef hier al meermaals dat ik een tevreden Mac gebruiker ben en dat het de eerste keer is dat ik een computer zo lang heb.
Vroeger, toen ik thuis ook nog op Microsoft Windows werkte, was het “normaal” om elke 2 jaar een nieuwe PC in gebruik te nemen. Of tenminste het bestaand exemplaar van een serieuze upgrade te voorzien.
Mijn bondgenoot
Eind 2008 kocht ik mijn eerste Mac: een 13″ Macbook, zo een unibody exemplaar uit aluminium. Niet veel later zouden die modellen trouwens tot de Macbook Pro familie gaan behoren.
We zijn nu bijna aan het einde van 2013 en tot op vandaag is die laptop nog steeds mijn primair werkstation. Doorheen de jaren deed ik enkele aanpassingen zoals de DVD-speler vervangen door een harde schijf, meer geheugen installeren en een SSD toevoegen. Al bij al een kost van om en bij de €300 – gespreid over 5 jaar dus.
Oh, en de batterij is ook al eens vervangen. Logisch toch met een laptop die dagelijks gebruikt wordt?
Vervanging
Soit.
Nu bijna vijf jaar later is het toch tijd om aan vervanging te denken. Alles werkt nog wel, maar je merkt hier en daar toch een vertraging als je wat teveel tegelijkertijd begint te doen. Niet echt onwerkbaar, maar zo net genoeg om u aan upgraden te doen denken ;-). De batterij is trouwens ook bijna aan vervanging toe en aangezien dat €150 moet kosten, denk ik dat het wijs is om dat geld te investeren in nieuw materiaal.
Een draagbare computer staat niet direct op het verlanglijstje. Thuis werk ik meestal aan mijn bureau en als ik mobiel ben, val ik altijd terug op de iPhone en de iPad.
Een vaste Mac dus. Mijn oog valt op de Mac Pro (zeker dat nieuw exemplaar dat ze onlangs aangekondigd hebben!), maar mijn portefeuille kreunt bij het zien van bijpassend prijskaartje.
Next in line: de iMac reeks. Op zich bangelijke computers, maar ook hier zit je eigenlijk met dezelfde beperking van een laptop (met uitzondering van de batterijen): je kan bitter weinig upgraden.
Daarbovenop het feit dat de iMac’s nog niet over Retina displays beschikken waardoor ik weinig argumenten kan bedenken om mijn Apple 24″ Cinema Display + 24″ Dell monitor te vervangen door een iMac. Drie schermen is teveel van het goede en eentje wegdoen vind ik ook verspilling.
Dat laat dus maar één optie over: de Mac Mini. Sexy beestje, ideaal voor mijn “use-case”, maar eigenlijk ook wel prijzig, weinig tot geen upgrade mogelijkheden, geen deftige videokaart (het is te zeggen – voor games enz) en dus ook niet 100% waar ik naar op zoek ben.
Zucht.
De Hackintosh
Wat Google-werk later heb ik mogelijks de ideale oplossing voor ogen: een Hackintosh tot leven wekken!
Voor wie geen flauw idee heeft waarover ik het heb: een Hackintosh is een PC die je zelf bouwt met verschillende onderdelen (moederbord, CPU, geheugen,…) die gekend zijn als compatible met MacOS X.
Die oplossing laat toe om volledig op maat van je vereisten en budget te werken, maar heeft als keerzijde dat het geen officieel ondersteunde oplossing is en dat je meer van computers moet afweten dan de gemiddelde gebruiker.
Ik durf te stellen dat ik meer weet van computers dan Jan Modaal en aangezien ik niet 100% mijn gading kan vinden in het huidige Apple gamma, heb ik besloten om “Project Hackintosh” te lanceren.
De komende blogposts zal ik mijn verschillende keuzes toelichten en de pitfalls (als die er al zijn) toelichten die ik tegenkwam.
Stay tuned for more…

7 Comments

 1. Rudy Engels

  Ik ben benieuwd naar het vervolg…

 2. Bist

  Lijkt een goed idee. Maar……je laat dan wel alle voordelen van een mac schieten. Je gaat immers OSX draaien op een PC. Laat dit nu net de reden zijn waarom je zo tevreden ben over de MACs. Ik zou het je afraden, been there , done that. Op het einde van de rit is het geen MAC en dat zal je voelen aan de performantie. De hackintosh versies moeten draaien op allerlei verschillende versies van hardware en kunnen niet op de beperkte – lees geoptimaliseerde- hardware draaien dat in een apple device zit. Ik heb hier al UREN/DAGEN aan versleten en ik moet zeggen, het is de moeite niet.
  In ieder geval veel plezier ermee, it’s about the journey.

 3. Unexpected

  @ Bist: mijn Hackintosh draait ondertussen al een enkele dagen (naast de Macbook, in test alvorens ik overstap) en eigenlijk is dat zeer pijnloos verlopen (maar later meer daarover).
  Op vlak van performantie kan ik alleen maar zeggen: WOW.
  Over die hardware volg ik je redenering, maar dat is nu net mijn bedoeling van dit project: hardware “hand-picken” die Apple eigenlijk zelf ook gebruikt, om zo te voorkomen dat je moet “prutsen” met allerhande drivers en miserie bij updates.
  Zeer concreet is het “enige” verschil dat er een bootloader gebruikt wordt om MacOS X te starten (omdat het anders ziet dat het geen “echte” Mac is).
  Ik detaileer in vervolgposts ;-).

 4. Yves

  Ben ook al benieuwd, maar volgens mij ga je zweten voor niets..
  Grafische kaart om te gamen zeg je.. maar dan moet je ook osx niet gebruiken he, want zoveel games zijn er niet. Dan liever een Xbox one in quad HD. 🙂
  Waarom dan niet ineens die nieuwe Mac pro? Ik weet het duurder.. maar t is wel mooi om te zien (en horen) ook 🙂

 5. Unexpected

  Buildtime was 20 minuten. OS X install + bootloader: 15 min langer werk dan alleen OS X ;-).
  Voor gaming ben ik akkoord, daar is Mac niet het platform voor, maar af en toe wil je wel eens gamen en de populaire games bestaat er ook voor eh.
  Mac Pro is compleet andere prijsklasse – lees: extra 0 aan de prijs toevoegen ;-).

 6. Peter

  De performantie van een Mac Pro kan je dan ook moeilijk vergelijken met die van een hackintosh, tenzij je gaat investeren in vergelijkbare componenten qua hardware.
  De populairste games zijn beschikbaar voor Mac; ik speel zelf regelmatig op mijn iMac en dankzij de ingebouwde Fusiondrive verloopt dit supersnel.
  Support voor gaming hardware; mouse, headset, etc zou wel beter mogen.
  Standaard componenten zijn standaard te vervangen op de iMac, en zware upgrades vragen ook op hackintosh een extra investering; andere cpu, andere socket is ook moederbord en in sommige gevallen geheugen vervangen.
  Met de herverkoopwaarde van mijn iMac in het achterhoofd koop ik op dat moment wel een nieuwe 🙂

 7. Unexpected

  Dat zijn goede argumenten Peter. Ik neem ze mee in mijn vervolgposts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑