SATA oftewel Serial ATA is verleden tijd. Misschien nog niet direct op de consumer-markt, maar op enterprise level zijn SATA harde schijven op sterven na dood.
Net zoals FATA in het verleden verdween, net zoals FC ook meer en meer een rariteit wordt, zal ook SATA verdwijnen. SAS – Serial Attached SCSI – is betaalbaar geworden waardoor het ook zijn weg vindt naar de lower tier afdeling.
Vandaag bevatten storage systemen SAS (of soms FC) schijven voor de high performance tiers (of SSD’s maar die kosten nog altijd hopen geld) en SATA schijven voor de lower tiers en grote capaciteit (denk 2 of 3TB).Die laatste worden dan gebruikt voor archivering (al zijn daar veel betere oplossingen voor – zoals HDS HCP) of voor backup to disk om dan later naar tape door te sluizen.
SAS zit vandaag al aan 900GB op 10.000RPM en 600GB op 15.000RPM. 2TB SAS is ook beschikbaar, weliswaar op 7.200RPM. SATA schijven zijn altijd 7.200RPM. Een SAS vs een SATA schijf met dezelfde capaciteit en RPM presteert ongeveer 20% sneller. Combineer dat met prijzen die meer en meer vergelijkbaar worden en het wordt logisch waarom SAS stilletjes aan SATA vervangen zal.
IOPS is key. Meer voor minder. Zo simpel is het.