Telling stories for a living

OS X "Lion"

Lion, de opvolger van Snow Leopard, oftewel Mac OS X 10.7 is sinds enkele dagen beschikbaar en uiteraard heb ik mijn Macbook zo snel als mogelijk geupgrade (en dat ging trager dan voorzien want wegens het enorme succes van Lion ging de downloadsnelheid veel trager dan gewoonlijk).
Apple biedt Lion niet meer aan op optisch medium. Alles gaat via de App Store dus. Naar het schijnt komt er wel een “flash based storage” – lees: een USB stick – beschikbaar in augustus met daarop het OS. Kwestie van de mensen zonder breedband internet ook toegang tot Lion te geven zeker?
Anyway, voor net geen 24€ kan je upgraden naar Lion. Geen geld! Microsoft, take a close look and learn! 😉
Na enkele dagen gebruik, ben ik erg tevreden over Lion. Spaces en Exposé zijn vervangen door Mission Control. Effe wennen in het begin, maar na een paar dagen een serieuze vooruitgang, vooral als je op de Macbook werkt, zonder extern scherm en klavier / muis.
Fullscreen mode van applicaties is ook erg fijn om “ongestoord” te werken. iPad style zeg maar. En dat zie je in vele zaken terugkomen. Launchpad bootst de iOS manier van werken trouwens volledig na. Natural scolling, wat de richting van je muiswieltje omkeert, doet dat ook. Hierdoor verplaatst de pagina waar je scrollt in de richting van naar waar je “scrollt” en niet omgekeerd zoals we al jaren gewoon zijn. Ik heb deze feature afgezet, maar ik ga het in de toekomst toch nog een tweede kans geven. Maar alles op zijn tijd ;-).
Wat me vooral aangenaam verrast heeft: de snelheid. De nieuwe versie van iTunes ondersteunt bijvoorbeeld 64-bit en dat merk je echt. Alles gaat veel sneller en vlotter. Upgraden dus!
Versions oftewel “shadow copies” zoals we dat kennen in de Windows wereld, heeft nu ook zijn intrede gemaakt op Mac. Verschillende versies van je files bijhouden. Automatische backups en version control dus. Tof!
Een andere erg aangename feature, is de mogelijkheid om je Mac te herstarten en ervoor te kiezen dat alle applicaties, bestanden, vensters,… na het opstarten terug staan zoals ze stonden voor de herstart! Gedaan dus met alles terug openen, uitzoeken waar je mee bezig was,… Handig als je een patch installeert die een reboot vereist of als je Mac raar doet en een rebootje nodig heeft.
Kortom, Lion is een hit! Ik heb nog belange niet alle nieuwe features getest en ontdekt, maar ik ben al erg tevreden van wat ik tot nu toe gevonden en getest heb. Ik kan Lion dus alleen maar adviseren.

2 Comments

  1. Zofie

    Ik ben benieuwd naar Lion, maar ik denk dat ik nog wat ga wachten met updaten om zeker te zijn dat er geen kinderziektes meer inzitten. Maar de nieuwsgierigheid is wel groot. 🙂

  2. Unexpected

    Op een tweede partitie installeren en uw apps testen 😉 heb dat ook gedaan met de developper releases.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑