Telling stories for a living

Telenet Fibernet 40

Vorig jaar, ergens in oktober om precies te zijn, kwam Telenet hier (met de nodige miserie, maar daar leest u meer van op het bouwdagboek) hun installatie afleveren. Eens de installatie een feit was, heb ik tot nu toe (hout vasthouden) geen enkele reden tot klagen meer en werkt alles naar behoren.
Een paar weken terug was er een persconferentie waar Telenet zijn internet portfolio een facelift gaf: de abonnementen zoals Expressnet, Turbonet en afgeleiden zouden verdwijnen en vervangen worden door Fibernet alternatieven. Versta dit niet verkeerd, er wordt geen glasvezel tot in je huis gelegd :(. De naamgeving doelt enkel op de verhoogde snelheid.
In ieder geval: na wat rekenwerk kwam ik tot de conclusie dat ik door over te schakelen naar een Fibernet formule, voor enkele eurocenten per maand minder (wel alleen als je een Shake neemt dacht ik) een hoop meer in de plaats kreeg.

 • Downloadsnelheid van 30Mbit/s naar 40Mbit/s
 • Uploadsnelheid van 1,25Mbit/s naar 2Mbit/s
 • Meer mailboxen (die ik niet gebruik)
 • 100GB data per maand – idem aan wat ik al had – voor mij géén vrij downloaden, want zo “vrij” is dat allemaal niet… Google dat maar eens als je wil weten wat ik bedoel

Kortom: 25% sneller downloaden en 60% sneller uploaden voor een fractie minder geld per maand? I’m in. Ik heb er eventjes over getwijfeld omdat je nooit weet waar de addertjes verstopt zitten, maar uiteindelijk toch maar besloten over te stappen.
En ook al is mijn modem (ook al met ingebouwde wifi en router, gateway model dus) nog maar drie maanden oud, het is geen DOCSIS 3.0 model en dus moet er een technieker langskomen om mijn modem te vervangen.
Er is op internet trouwens heel wat te doen over die nieuwe wifi modems: je krijgt geen publiek IP adres meer (de modem geeft interne IP’s dus als je een eigen router wil, zit je met dubbele router situatie), je kan de wifi instellingen (en router zaken) enkel via Mijn Telenet regelen en er zou zelfs sprake zijn dat Telenet op termijn via die modems een hotspot netwerk wil opzetten voor al zijn klanten (en dus via jouw modem).
Oplossing: een “gewone” modem eisen. Ze bestaan, maar Telenet deelt ze niet zo graag uit. Voor de meeste klanten denk ik dat ze gelijk hebben. Eén bakje aan je muur en klaar. Geen gepruts met switches en zo voorts. Voor de “advanced” users is het iets minder omdat die meestal een eigen router willen en volledige vrijheid. Agreed.
Ik hoor zelf tot die groep van “advanced” users. Maar ik heb nu ook al zo een wifi modem van Telenet en eigenlijk stoor ik me er niet aan. OK, mijn eigen router krijgt een “lokaal” IP van de Telenet modem, maar dat stoort niet.
Zonder twijfel zullen bepaalde zaken niet meer gaan (omdat je eigen router geen publiek IP heeft), maar alles wat ik wil doen werkt perfect. Ik heb mijn eigen router in DMZ gezet bij de wifi modem van Telenet en ik heb de wifi van Telenet volledig uitgeschakeld.
Over dat “hotspot” netwerk is er officieel nog niets gezegd. Het zou mij eerlijk gezegd verwonderen dat ze dat zomaar kunnen doen (jouw electriciteit bijvoorbeeld gebruiken voor hun netwerk?). Of misschien gaan ze een gratis hotspot abonnement koppelen aan het sharen van jouw modem? We’ll see, maar dat is toekomst muziek (miserie ;-)).
Toen ik mijn Fibernet online wou regelen, kreeg ik de keuze tussen twee installaties, die beide betalend waren. Aangezien die upgrade gratis is, heb ik een tweet naar @telenet gestuurd en daags nadien kreeg ik telefoon van een zeer vriendelijke en hulpvaardige medewerker.
De technieker kon diezelfde week nog langskomen, maar dat ging voor mij spijtig genoeg niet. Aanstaande maandag paste wel en dus ben ik in blijde verwachting van Fibernet 40.
Goede customer service noem ik dat. Goed gebruik van social media vind ik zelf. Als het goed is, mag het ook gezegd worden en bij deze wil ik dat dus gezegd hebben!
Let’s hope all goes well, maar zoals altijd mag u een uitgebreid verslag verwachten.
 

2 Comments

 1. Wim

  Oei, dat van die modem/router ga ik toch nog eens goed moeten bekijken voordat ze bij ons langskomen. Ik zou namelijk wat wijzigingen willen doen aan mijn netwerk zoals het nu (met Belgacom) is.

 2. herman dailybits

  Gisteren ook maar eens gebeld en op 5min. was het geregeld, dat ze over 2 weken even langskomen voor de nieuwe modem.
  Ben benieuwd of al mijn vpn’s naar al mijn klanten nog vlekkeloos gaan werken, maar dat test ik dan wel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑