Telling stories for a living

Geheugen(kaartjes/lezer)

DSLR’s zijn erom gekend veel sneller foto’s te maken dan een gewone point & shoot camera (naast het feit dat ze natuurlijk ook betere kwaliteit opleveren, meer uitbereidingsopties hebben,…) wat het fotograferen veel aangenamer maakt. Tot op heden gebruik ik geheugenkaartjes van Sandisk type II – oftewel 15MB/s lees- & schrijfsnelheid, welke ruimschoots volstaan wanneer er “gewone” foto’s gemaakt worden.
Vorig weekend kon je mij echter op een militaire luchtmachtbasis terugvinden en dan was het soms van vitaal belang om meerdere foto’s snel achter elkaar te kunnen schieten om het gewenste maneuver van zo een supersonische jet op de digitale plaat vast te leggen. Nu besef ik maar al te goed dat mijn D60 een instapmodel is en dat zijn burst-snelheid dus beperkt is ten opzichte van zijn grotere broertjes, maar als ik mijn buffer vol gekregen heb, dan moet ik 3-4 seconden wachten alvorens ik terug een foto kan maken. Hoe komt dat? Omdat de camera de foto’s in zijn buffer aan het wegschrijven is naar het geheugenkaartje en aangezien één foto ongeveer 9-10MB groot is, kom je aan ruw geschat 40MB. Als mijn kaartje 15MB/s aankan (theoretisch) dan zou het dus ongeveer 2.7 seconden duren alvorens de buffer leeg is en de foto’s overgezet zijn. Maar bij snelle actie kan het op enkele seconden aankomen of het “moment suprème” is gepasseerd…

Sandisk 16GB Extreme III

Oplossing? Snellere geheugenkaartjes! Sandisk heeft exemplaren die dubbel zo snel zijn als mijn huidige kaartjes, namelijk een lees- en schrijfsnelheid van 30MB/s. Deze kaartjes zijn trouwens speciaal gemaakt voor de D90 (Google daar maar is op) en ik ga er niet van uit dat mijn D60 even snel kan schrijven als een D90, maar ik hoop toch op een verbetering en dus een kortere wachttijd. En zo niet, dan ben ik al voorzien tegen dat ik mijn D60 vervang door een beter toestel (maar daar moet ik eerst nog wat voor bijleren, want ik ben mijn D60 bijlange nog niet ontgroeid!). Ik heb een kaartje van 4GB en eentje van 16GB besteld zodat ik afhankelijk van de plannen, niet zonder opslag val. Mijn 2GB en 8GB Ultra II exemplaren gaan gewoon mee als extra reserve.

Sandisk Card Reader

Ik heb trouwens ook een deftige kaartlezer besteld: de Sandisk Image Mate All-in-one. Dit toestel ziet er strak uit en garandeert ook dat het de 30MB/s haalt die de geheugenkaartjes halen. Tot op heden kopieer ik mijn foto’s via een USB-kabel op mijn D60 naar de Macbook en dat gaat tergend traag (wegens een beperking van Nikon).
Het kaartje van 4GB heb ik bij Digicamshop besteld omdat die zeer snel leveren en ik het kaartje voor het weekend wou hebben. De overige producten heb ik bij Amazon.de gekocht. Veel goedkoper dan alle andere winkels en nog is gratis shipping erbij. Verwachte leveringsdag: volgende week maandag of dinsdag. Meer moet dat niet zijn.

1 Comment

  1. Marnik

    Ik werk enkel met ultra II en kom daar met mijn D90 ruimschoots mee toe. Het interne geheugen van een D90 is als ik me niet vergis veel groter dan bij de D60, en hij moet dus niet zo snel naar de kaart gaan schrijven. Ik denk dat er 15 images op full res JPEG (geen raw) in het geheugen passen. Ik heb het vorige week enkele malen getest, en kan minstens 15-20 shots na elkaar maken (ik denk 3 of 4 per seconde?) voordat het begint te vertragen. Meer dan genoeg voor mij, maar afhankelijk van de toepassing kan dat inderdaad verschillen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑