Gezien het feit dat mijn nieuwe werkgever zich vooral toespitst op EMC producten,  met daarbij de backup-oplossing “Networker” in het bijzonder, heb ik vorige week een interne opleiding (mijn werkgever geeft ook trainingen) van vier dagen gevolgd, nl. EMC NetWorker 7.x Administration for Unix and Microsoft Windows.
De cursus was een “basic” variant waarbij alle onderdelen van Networker uitgelegd worden, een installatie gedaan wordt en vanzelfsprekend daarna geconfigureerd en getest wordt. Vaneigens kan je in een opleiding maar X aantal zaken testen en is een doorgedreven testplatform nodig om verder te kunnen experimenteren. Productieomgevingen zijn daar uitermate ongeschikt voor en dus heb ik mijn VMWare testomgeving uitgebreid met een backup server, vanzelfsprekend uitgerust met EMC Networker 7.5.
Staan nog op de to-do lijst:

  • een Exchange server opzetten en die mee opnemen in de  backups
  • SQL & Sharepoint backups verder testen (was ik al mee gestart, is niet simpel trouwens)
  • Disaster Recovery van de backupomgeving testen

Let op, dit is een voorlopig lijstje. Tot nu toe komen er voor elk punt dat ik vastpak, twee nieuwe puntjes bij… Nieuwe dingen ontdekken, onder de knie krijgen, experimenteren, alles plat leggen en weer opbouwen,… my prefered way of working!