Telling stories for a living

Nikon SB-600 Flitser

Vandaag heb ik mezelf getrakteerd op een nieuwe aanwinst om mijn D60 te vervoegen: de Nikon SB-600 flitser. De ingebouwde flitser is best ok, maar zoals je op zoveel sites kan lezen, zorgt “direct” flitsen voor vervaagde kleuren en zeer zwaar afgelijnde schaduwen waardoor de foto helemaal niet is wat het moet zijn. De oplossing is een add-on flitser die je veel beter kan afregelen, die kan kantelen om zo bijvoorbeeld de muren of het plafond te gebruiken om de flitser tegen te laten weerkaatsen, waar je een softbox kan opklikken, die veel sneller “herlaadt” en die een verder bereik heeft.

Nikon SB-600

Nikon SB-600


Eerst had ik mijn oog laten vallen op de SB-400 van Nikon, een instapmodel dat op zich meer dan voldoet voor mijn huidige noden, maar dat ook enkele tekortkomingen heeft zoals bijvoorbeeld niet schuin kunnen kantelen (handig als je verticale foto’s wil maken en de flitser tegen het plafond wil weerkaatsen). Het prijsverschil tussen beide modellen bedraagt ongeveer 100€. Natuurlijk had ik ook direct voor de SB-900 kunnen gaan, die dan ook nog is als “commander” kan dienen en zo andere, externe flitsen aansturen (bijvoorbeeld een SB-600), maar de technische meerwaarde heb ik (nog) niet nodig en de meerprijs ten opzichte van de SB-600 bedraagt toch weer 125€. En als ik later eventueel de nood zou hebben voor een SB-900 (doubtful, maar zeg nooit “nooit”), dan kan ik de SB-600 nog altijd gebruiken als externe flitser.
Na veel gesurf en gezoek heb ik de flitser bij Digicamshop.be gekocht. Ik heb daar in het verleden nog al zaken gekocht en de service is uitmuntend, ook bij problemen zoals bijvoorbeeld een defect. Daarenboven leveren ze gratis aan huis en als het product op voorraad is en besteld voor 22u, dan heb je het de dag nadien in huis. Service toch? Pixmania is duurder en daar heb ik minder goede ervaringen mee. Fotokonijnenberg is ook duurder, tenzij ik het product zelf ga afhalen in Nederland, maar dat is 3u rijden (enkel). En het prijsverschil is niet groot genoeg om daar een dag “tijd” aan op te offeren.
OmniBounce SB-600

OmniBounce SB-600


Morgenavond kan ik mijn SB-600 beginnen testen. Ah ja, en ik heb er dadelijk een nieuw setje AA-batterijen bij gekocht: 2700mAh van GP, met snellader. Kwestie dat er genoeg “juice” aanwezig is om niet om de tien foto’s te moeten herladen ;-). En niet te vergeten, een softbox van OmniBounce, maar die heb ik op eBay besteld wegens meer dan de helft goedkoper – die zal er dus morgen nog niet bijzijn.

3 Comments

 1. p.

  Goeie keuze! Je zal er ondanks de meerprijs ten opzichte van de SB-400 er een pak meer voordeel uit halen!
  p.s laatste blog post..[ Ander Merk ] Illustar opnametafel

 2. Marnik

  Is een aankoop in Nederland (online) geen optie? http://tweakers.net/pricewatch/83141/nikon-speedlight-sb-600.html, de eerste winkel stuurt op naar belgie voor 10 euro. Meer dan 50 euro goedkoper als ik me niet vergis.

 3. Unexpected

  @Marnik: Ik heb hem via digicamshop gekocht, dat is origineel een Nederlandse shop die in Antwerpen ook een kantoor heeft. Gratis verzending is al 10€ winst en het wordt vandaag geleverd ;-). Die andere shops hun reputatie ken ik (nog) niet en ik wou het zekere voor het onzekere nemen.
  En doordat ik mijn fotogerief via mijn zelfstandig bijberoep aankoop, geniet ik direct een vermindering van 21% BTW (nuloperatie met aankopen binnen Europa).
  Me = happy dus 😉
  @p: let’s hope so! ik laat mijn bevindingen zeker horen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑