Telling stories for a living

Macbook – 2GB VS 4GB

Vrijdagmorgend stond UPS aan de deurbel te trekken: mijn pakket uit het Verenigd Koninkrijk was aangekomen! Dinsdagavond besteld, woensdagavond de bestelling nog aangevuld met informatie die nodig was alvorens men kon versturen en vrijdagmorgend aan de deur staan – that’s what I call service! Hierin slagen sommige Belgische shops zelfs niet! En neen, ik heb geen 50€ voor superexpress shipping betaald. De standaardprijs is 7€ (ze bieden maar één manier aan voor België) en ik heb zelfs geen shipping moeten betalen op mijn bestelling.
Het doosje op zich was zeer klein: 20cm lang en 5cm breed. Net genoeg om de memory modules te huisvesten, inclusief instructieboekje en invoice. De modules zitten apart ingepakt, elk in hun eigen anti-statisch zakje om beschadiging te voorkomen.
De installatie in de Macbook is zeer straight-forward. Op de website van Apple kan je de how-to terugvinden, maar het komt er op neer dat je de battery-cover verwijderd (met de ingebouwde hatch-door, er komen geen tools aan te pas) en daarna 8 vijsjes losdraait die de rest van de cover vasthouden. Opgelet: de vijsjes zij niet allemaal even lang, dus onthoud goed welk vijsje waar zat. En je zal van die micro-schroevendraaiers nodig hebben, want de vijsjes zijn aan de kleine kant. Eenmaal de cover verwijderd is, liggen de memory modules voor het grijpen. De retention levers opzij duwen en de eerste geheugenlat floept omhoog. Daarna het proces voor het onderliggende latje herhalen en je bent halverwege. De nieuwe modules installeren is even simpel. Onder een hoek van 45 graden de modules in het gleufje duwen en dan naar beneden duwen tot ze vastklikken in de eerder vermelde retention levers. Klaar is kees.
Na zorgvuldig de covers terug te monteren de Macbook opstarten en zien dat het goed is: 4GB of memory is installed and ready to use.

About This Mac

Het opstarten van mijn Macbook lijkt even snel te gaan, maar eenmaal je in Mac OS X geboot bent is het verschil dadelijk merkbaar. Applicaties starten merkbaar sneller op en reageren veel vinniger, ook al gebruik ik op dat moment nog niet de volledige 4GB capaciteit. Waar ik voordien vertragingen ondervond als ik veel applicaties tegelijkertijd had openstaan, blijft nu alles vlot zijn gang gaan. In het dock de “Applications” folder openen in grid-view, gaat nu zonder haperingen waar dit vroeger soms eens trager ging (als ik veel toepassingen had openstaan). iTunes start ook sneller op (ik vermoed omdat hij nu zijn databank sneller kan inladen?) en Firefox met 20 tabbladen blijft rustig onder al dat geweld.

iPhoto komt er ook een pak rapper door en ik moet waarschijnlijk niet vertellen dat Lightroom er ook op vooruit gegaan is. Vroeger durfde Time Machine al eens roet in het eten strooien wanneer ik veel applicaties had draaien en er dan een backup begon. Time Machine vreet disk activity en als je applicaties dan zonder RAM geheugen vallen en je harde schijf willen gebruiken, is het wachten geblazen. No more dus.

Parallels, VMWare Fusion en andere virtualisatie software gaat er natuurlijk ook serieus op vooruit. Met 2GB extra geheugen, kan je je virtuele machines meer ademruimte geven zonder je host op zijn tandvlees te doen draaien. Vlotter en sneller dus.

Als conclusie kan ik met zekerheid zeggen dat 4GB geheugen een serieuze aanrader is voor iedereen die iets of wat aan multitasking doet op zijn/haar Mac. De tijd dat 4GB enkel voor video-editing of fotobewerking kon dienen, is lang vervlogen. Tegenwoordig kan iedere serieuze computergebruiker er van profiteren en zal het computeren er aangenaam vlotter aan toe gaan, dus laat u vooral niet tegenhouden en upgrade naar 4GB geheugen.

En zoals ik al eerder zei: voor de prijs moet u het niet laten. Gans deze upgrade heeft mij iets meer dan 50€ gekost. De prijs-performantie verhouding is nog nooit zo gunstig geweest denk ik!

3 Comments

 1. Junni

  Mijn 2 latjes liggen hier nog te pronken sinds vorige vrijdag. De kleinste schroevendraaier dat ik hier liggen heb, pakt niet op de kleine kopjes!
  Junnis laatste blog post..Wilson to the rescue

 2. Unexpected

  Anders moet ge is afkomen met uw Macbook en dan doen we de upgrade hier bij mij?
  Unexpecteds laatste blog post..Macbook – 2GB VS 4GB

 3. Junni

  Sounds good to me, dan kan ik ineens uw nieuwe slee eens zien.
  Junnis laatste blog post..Wilson to the rescue

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Unexpected.be

Theme by Anders NorenUp ↑